De Britse premier Boris Johnson toonde deze week zijn ware kleuren

De Britse premier Boris Johnson toonde deze week zijn ware kleuren

28 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De Britse premier Boris Johnson toonde deze week zijn ware kleuren toen hij de ineenstorting van Europese steun voor de nucleaire deal met Iran leidde. Wat meer is, het was pathetisch duidelijk dat Johnson pandering had aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Sinds de clowneske figuur van “Boris” Downing Street in juli overnam, was het voorspelbaar dat de ongelukkige Johnson en zijn wiebelige Brexit-ambities hem steeds afhankelijker zouden maken van de Amerikaanse president om een ​​post-Brexit-handelsovereenkomst te sluiten met de ONS. Dat zou op zijn beurt betekenen dat Johnson meer sycofantisch is dan Britse leiders gewoonlijk zijn in het verwennen van het Witte Huis en zijn buitenlands beleidsdoelen.

Deze week werden de voorspellingen van Johnson’s koowow aan Trump volledig uitgekomen, toen hij het nucleaire akkoord met Iran in de rug stak. Op weg naar de algemene vergadering van de VN in New York verklaarde hij het als een ‘slechte deal’.

Het was een buitengewone ommekeer door Groot-Brittannië die tot nu toe het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de formele naam voor de nucleaire deal, samen met Duitsland, Frankrijk en de Europese Unie, evenals Rusland en China had goedgekeurd. Het akkoord werd in 2015 ondertekend door al het bovenstaande plus de VS met als doel economische sancties van Iran op te heffen in ruil voor beperkingen van zijn nucleaire programma.

Toen Johnson voorheen Britse buitenlandse secretaris was (2016-18), steunde hij de JCPOA volledig in overeenstemming met het Europese blok, Rusland en China. Tot deze week waren het alleen de VS die de internationale consensus tartte nadat Trump vorig jaar mei vorig jaar eenzijdig afstand had gedaan van de ondertekening door Amerika van het door de VN goedgekeurde nucleaire verdrag.

Nu heeft Johnson van Groot-Brittannië zijn gewicht geworpen achter Trump’s verwerping van het akkoord. Het was een verbazingwekkende ommekeer in het Londense beleid dat de Britse premier de nucleaire overeenkomst als een ‘slechte deal’ in diskrediet bracht. De Britten hebben de internationale consensus ernstig ondermijnd door toe te geven aan de retoriek van Trump dat de JCPOA “de slechtste deal ooit” is die heronderhandeling vereist met strengere en bredere beperkingen die aan Teheran worden opgelegd.

De griezeligheid van Johnson is iets om te aanschouwen. Gevraagd naar de JCPOA op weg naar de VN, zei hij: “De realiteit is, zoals president Trump terecht zei, het was een slechte deal. Het had veel defecten. Iran was en gedraagt ​​zich disruptief in de regio. Als het een slechte deal was – en ik ben bereid dat te accepteren, het had veel, veel defecten – laten we dan een betere deal doen. En ik denk dat er een man is die een betere deal kan doen en een man die begrijpt hoe hij een moeilijke partner als Iran over de streep kan krijgen en dat is de president van de Verenigde Staten.

Alsof hij zichzelf niet verder kon inschatten, beschreef Johnson vervolgens Trump als een ‘zeer, zeer briljante onderhandelaar’.

En natuurlijk was Trump, de fragiele egomaniak die hij is, verrukt over die saccharinewoorden. Hij overlaadde lof over zijn “goede vriend” Johnson, noemde hem “slimme” en “een winnaar”. (Ondanks een hooggerechtshof in Groot-Brittannië deze week die Johnson als wetteloos en een fraude voor het schorsen van het parlement heeft gesanctioneerd.)

Voor Washington is de uitstekende service die Johnson biedt om de JCPOA te ontrafelen in overeenstemming met hoe de Amerikaanse president dicteert dat het zou moeten zijn. Het is een wonder hoe de VS en nu Groot-Brittannië unilateraal internationale verplichtingen mogen verlaten op basis van valse beweringen.

De dag na Johnson’s springtrucs voor Trump stond de Europese Unie in de rij voor de dwazen voor de Amerikanen.

Lees ook:  NY Times geeft toe dat het verhalen stuurt naar de Amerikaanse overheid voor goedkeuring vóór publicatie

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland – de zogenaamde E3 – legden een gezamenlijke verklaring af waarin zij Iran veroordeelden voor het uitvoeren van luchtaanvallen op de olie-industrie van Saudi-Arabië. Johnson was de dag ervoor tot die twijfelachtige conclusie gekomen zonder bewijs te leveren. Het was duidelijk uit zijn flauwte dat hij geen enkel bewijs had, maar slechts de “zeer waarschijnlijke” troep uit Washington parrote. Nu onderschreef de E3 echter ook dezelfde beschuldigingen tegen Iran, opnieuw zonder enige onderbouwende details om hun provocerende claims van Iraanse agressie te ondersteunen.

Verder was het in hun gezamenlijke verklaring ook duidelijk dat Frankrijk en Duitsland aanzienlijk verschoven naar de Amerikaanse en Britse positie van het afwijzen van het nucleaire akkoord.

De verklaring luidde gedeeltelijk: “We herhalen onze overtuiging dat het tijd is voor Iran om te onderhandelen over een langetermijnkader voor zijn nucleaire programma en over kwesties in verband met regionale veiligheid, inclusief zijn rakettenprogramma en andere middelen om te leveren. ”

Bovendien drongen de Europese landen Iran aan tot wonden van belediging en drongen er bij Iran op aan terug te keren naar diplomatie en ‘af te zien van het kiezen van provocatie en escalatie’.

Door mee te gaan met de Amerikaanse, Britse en Saoedische demonisering van Iran over de aanvallen van de olie-industrie op 14 september, in plaats van het onderzoeken van claims van Houthi-rebellen dat zij verantwoordelijk waren en niet Iran, effenen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angel Merkel de manier om de JCPOA volledig in te storten.

Merk op dat hun oproep voor een “langeretermijnkader voor [Iran’s] nucleaire programma” en monitoring van “[Iran’s] rakettenprogramma” neerkomt op gelijkstelling met Trump’s eis dat de JCPOA wordt geschrapt en opnieuw wordt onderhandeld. Zonder twijfel zullen de voorwaarden die aan Iran worden opgelegd nog zwaarder en opdringeriger zijn dan ze al zijn onder het bestaande nucleaire akkoord. De kwade trouw en dubbelhartigheid die de westerse mogendheden hier laten zien, zijn verbluffend.

Na de gezamenlijke verklaring van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland sloeg de Iraanse president Hassan Rouhani de “ongegronde” beschuldigingen tegen zijn land als “destructief”.

Iran zei dat de Jemenitische Houthi’s het recht hadden op zelfverdediging na vier jaar niet-aflatende Westerse Saoedische agressie tegen dat land. In plaats van Iran te onderwijzen, zou de Britse premier Boris Johnson moeten stoppen met het verkopen van wapens aan Saoedi-Arabië, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif.

Met name deze week hebben door de VS gesteunde Saoedische luchtaanvallen minstens 20 burgers in Jemen gedood , waaronder zeven leden van een gezin dat onderdak vond in een moskee. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ‘veroordeelden’ Iran echter voor agressie en verklaarden ‘solidariteit met het koninkrijk Saoedi-Arabië’.

Met dubbelhartige maaltijd, zeiden de Europeanen dat ze de JCPOA bleven steunen. Maar het is overduidelijk dat ze hun best doen om het akkoord te ontruimen.

Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei over de Europese gezamenlijke verklaring: “De verklaring toonde aan dat de Europese partijen geen kracht of wilskracht hebben om pesten in de VS tegen te gaan.”

Hij zei dat de JCPOA in een impasse verkeerde sinds de terugtrekking van Trump in mei 2018 vanwege Europese “verlamming”.

Wat de Britse Boris Johnson heeft gedaan, is de stem van zijn meester in Washington gehoorzamen en de Europese volgelingen in de troef brengen van het saboteren van de nucleaire overeenkomst. Het is een aloude functie van Groot-Brittannië-de-butler om Amerikaanse belangen te dienen voor hegemonische controle over Europese zaken.

Ongelooflijk, gezien alle schade en chaos die Europa heeft berokkend door Johnson’s Brexit-puinhoop, is het duidelijk dat er geen idee is dat Europese leiders zonder idee nog steeds voor de gek kunnen worden gehouden door de nar van Uncle Sam in Londen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Jacob Blake raakte vanaf zijn middel verlamd na 7 kogels door politie, zegt vader

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Tere baby Oekraïne
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments