Vermogen 1 miljard plus aandeelhouder Shell Koningshuis is stervend rijk

Vermogen 1 miljard plus aandeelhouder Shell Koningshuis is stervend rijk

28 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Het vermogen van ons koningshuis wordt geschat op 900 miljoen tot 1 miljard.

Jaarlijks kost het koningshuis de staat (het volk) 40 miljoen.

Het koningshuis is gevrijwaard van het betalen van belasting (staat al sinds 1948 in de grondwet)
Het complete wagenpark, de paarden en de koetsen van de koning, en al het personeel dat daarbij hoort, staan op de begroting van de overheid.

De gebruikskosten van Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde en het Koninklijk Paleis op de Dam worden door de staat betaald. Daar vallen gas, water en licht onder, net als de telefoonrekening.
De koninklijke familie heeft de beschikking over het officiële regeringsvliegtuig, alle kosten worden betaald door de overheid, ook voor vakantie uitstapjes.

Maar oud-minister Gerrit Zalm berekende in 2009 dat de werkelijke kosten nog veel hoger zijn. Het ministerie van Defensie is ieder jaar alleen al 25 miljoen euro kwijt zijn voor de beveiliging van het Koninklijk Huis. Zalm kwam uiteindelijk op een totaalbedrag van 110 miljoen euro. Daarmee is het Nederlandse koningshuis een van de duurste ter wereld.

Sinds 1973 moet het staatshoofd belasting betalen over het rendement van zijn (of haar) privévermogen. Maar onze vorsten worden daarvoor financieel gecompenseerd. Het is een deal die al veertig jaar wordt weggemoffeld en tot stand kwam door geheime afspraken tussen leden van het Koninklijk Huis, ministers en topambtenaren. Een reconstructie.

Op dit moment betalen de Oranjes geen belasting over hun uitkering, het ‘koninklijk salaris’. Ook hoeft het staatshoofd geen schenk- of erfbelasting af te dragen. Over het rendement op het omvangrijke privévermogen moet wel belasting worden betaald. Dit systeem is vastgelegd in wetten die ruim veertig jaar geleden van kracht werden.

Lees ook:  Alexander en Maxima

In 1973 werd de Wet Financieel Statuut van het Koninklijk Huis van kracht. Voortaan zou de Nederlandse staat alle kosten betalen die samenhangen met de koninklijke functie. Wel moesten de Oranjes vanaf dat moment belasting betalen over hun privévermogen: ze moesten voortaan, net als ‘gewone’ Nederlanders, hun vermogensbelasting zelf betalen. Over aandelenbezit en spaargeld bijvoorbeeld. Tot die tijd waren ze vrijgesteld van het betalen van alle belastingen.

Diepste geheime afspraken

Nu blijkt dat in de jaren 70 in het diepste geheim afspraken zijn gemaakt om de Oranjes te compenseren voor de belastingen die ze voortaan moesten gaan betalen. Die compensatie zit nog steeds verweven in de uitkering die de huidige koning Willem-Alexander ontvangt.

Destijds ging het om een bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar. Gecorrigeerd voor inflatie zou dat nu minimaal 230.000 euro zijn. RTL Nieuws heeft een berekening gemaakt waaruit blijkt dat de Oranjes in de afgelopen 42 jaar in totaal voor zo’n 7 miljoen euro aan belastingcompensatie hebben ontvangen.

Uit documenten uit de periode 1969-1973, die als geheim en vertrouwelijk zijn aangemerkt, blijkt dat ministers en ambtenaren een extra bedrag moesten regelen voor koningin Juliana. Het exacte bedrag werd nooit helemaal duidelijk. De details van de deal werden niet of niet volledig aan het parlement gemeld. Het huidige parlement weet er in ieder geval niets van.

Lees ook:  Ons Nazi-Koningshuis wereldwijd Hoog in de Orde van de Elite

Amalia

Onze kroonprinses gaat,wanneer zij 18 jaar oud is (dat is ze in 2021) een uitkering krijgen die begint met een startsalaris van €1.495.000,00. Dat is dus 1 miljoen en 495 duizend euro. Oftewel: bijna anderhalf miljoen euro. Betaald door ons, de belastingbetaler. Dit bedrag bestaat uit twee zogenaamde kostenposten. De eerste post is Amalia haar inkomen. Dat zal officieel €263.000,00 zijn. Daar komt nog eens €1.232.000,00 bij voor “personele en materiële uitgaven.” Met andere woorden: zodat ze ervoor kan zorgen dat ze er goed uitziet (representatiekosten, niet haar dagelijkse outfit) en alles heeft wat haar hartje begeert; niet zo hoeft te reizen als wij en zich kan laten omringen door een voltallige hofhouding.

Het bevestigt voor de zoveelste keer mijn diepe afkeer van wat ik nu al een decennium omschrijf als ” de bevoorrechte kaste”
!

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Willem-Alexander en Máxima: 'Geweldig dat zoveel mensen solidair zijn'

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments