Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

1 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Sinds het begin van de jaren 2000 is internationaal terrorisme de grootste bedreiging voor de mondiale veiligheid. Radicale groepen zijn actief in de uitgestrekte islamitische wereld: van Marokko tot Indonesië. Inwoners van landen waar moslims niet de meerderheid van de bevolking uitmaken, zijn ook slachtoffer geworden van de aanslagen, zoals tijdens de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten, de terroristische aanslagen in Frankrijk en België in 2015-2016 of recente aanslagen in Sri Lanka.

Terreur gaat naar het zuiden

Zoals het er nu uitziet, zijn de belangrijkste terroristische organisaties, zoals de Islamitische Staat (ISIS) en Al-Qaida, min of meer verslagen in het Midden-Oosten. ISIS is vrijwel opgehouden te bestaan ​​in Syrië, Irak en Libië. Ondanks pogingen om hun invloed in Jemen en Afghanistan te vergroten, zijn deze terroristische groepen veel minder invloedrijk en significant dan de betrokken militaire en politieke spelers.

Er ontwikkelt zich echter een geheel andere situatie in Afrika bezuiden de Sahara, waar deze terroristische groeperingen nog steeds zeer actief zijn. Het epicentrum van terroristische activiteiten in Oost-Afrika is Somalië, waar de  beweging Harakat al-Shabab al-Mujahidin  haar activiteiten uitbreidt naar Kenia. In West-Afrika is de meest beruchte groep de Boko Haram in Nigeria ( ook bekend als de islamitische staat in West-Afrika of de provincie West-Afrika van de islamitische staat – ISWAP). Haar activiteiten strekken zich uit over Niger, Tsjaad en Kameroen.     

Beide bewegingen zijn krachtig en tonen regelmatig aan dat Afrikaanse staten, zelfs met de steun van westerse landen, niets kunnen doen om ze te stoppen. Beide groepen organiseren vrijwel dagelijks aanvallen. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) is ook nog steeds actief in de Sahel.  

Bovendien zijn er aanwijzingen dat de terroristen hun activiteiten in het centrale en zuidelijke deel van het continent uitbreiden.

Op 1 april kondigde ISIS zijn eerste terroristische aanslag in de Democratische Republiek Congo aan en verklaarde de oprichting van Wilayat Centraal-Afrika. Op 1 augustus erkende de coördinator voor terrorismebestrijding van de Verenigde Staten, Nathan Sales, dat opstandelingen in de Democratische Republiek Congo en Mozambique zich nu ‘ publiekelijk afstemmen op ISIS’ . 

Op 26 september zei internationale terrorisme-expert Jasmine Opperman in een interview met de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Citizen dat, als gevolg van de toenemende terroristische activiteit in de provincie Cabo Delgado, Mozambique,   “terreur voor de deur van SA staat.” IS beweerde ook twee aanslagen in Mozambique in zijn al-Naba magazine vorige week.

“Help” uit het Westen

De autoriteiten van de meeste Afrikaanse landen zijn in toenemende mate afhankelijk van westerse landen, voornamelijk Frankrijk en de Verenigde Staten, in de strijd tegen terreur. Sinds 2014 voert Frankrijk anti-opstandelingenoperatie “Barkhane” uit in Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. 

Vanaf 2018 wordt het ondersteund door het VK. Het totale aantal Franse troepen dat wordt ingezet als onderdeel van dit initiatief voor terrorismebestrijding is ongeveer 3.000. Geen van hun acties heeft echter geleid tot een significante vermindering van terroristische activiteiten.  

Hetzelfde kan gezegd worden over de acties van de Verenigde Staten. In 2008 hebben de Verenigde Staten het  United States Africa Command, USAFRICOM, opgericht, wiens belangrijkste rol erin bestaat de Amerikaanse militaire aanwezigheid van Special Operations Forces te verzekeren Volgens de officiële website van het US Special Operations Command zijn nu ondergeschikte troepen aanwezig in ongeveer de helft van de 54 Afrikaanse landen. Drone-aanvallen en ondersteuning van Amerikaanse ‘adviseurs’ is ook prevelent. 

De tussenkomst van de VS is ook niet gelukt om de verspreiding van terrorisme tegen te gaan. Vorig jaar erkende voormalig Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton  dat er een “proliferatie van radicaal islamitisch terrorisme en andere vormen van gewelddadig conflict was in heel Afrika” en dat “b illions op miljarden Amerikaanse belastingbetaler dollars … de plaag van terrorisme niet hebben gestopt , radicalisme en geweld. “

Een mogelijke reden is de negatieve perceptie die Amerikaanse militaire aanwezigheid met zich meebrengt. De opkomst en prevalentie van het Amerikaanse leger in elk Afrikaans land lijkt alleen maar islamitisch extremisme te voeden. Dit komt deels omdat de VS proberen hun eigen liberale ideologie te promoten als een op handen zijnde component van hun steun aan de landen en regimes die ze ‘helpen’, wat wordt gezien als een vorm van cultureel imperialisme.

“Amerikaanse pogingen om democratisering te ondersteunen en fragiele democratieën te helpen hebben soms bijgedragen aan verdere onrust en extreme extremistische groepen”,  merkt  de oprichter van World Politics Review Hampton Stephens op.

Tegelijkertijd zijn de beschuldigingen tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten dat zij zelf in het geheim terroristische groeperingen ondersteunen steeds vaker voorgekomen. In 2015 verklaarde de Sudanese president Omar Bashir dat de VS en Israël achter Boko Haram en ISIS in Afrika stonden . Het leger van Nigeria heeft herhaaldelijk ngo’s geassocieerd met westerse landen beschuldigd van het ondersteunen van terroristen. Op 20 september verklaarde het Nigeriaanse leger dat de Franse NGO  Action Against Hunger (ACF) steun verleende  aan terroristen.

Bovendien proberen westerse landen vaak de problemen op te lossen die ze zelf in Afrika hebben veroorzaakt. De omverwerping van het Kadhafi-regime in Libië door de NAVO-landen met de actieve deelname van Frankrijk leidde tot het verschijnen van ISIS-terroristen op Libische bodem. Een ander gevolg van de omverwerping van Kadhafi en de burgeroorlog in Libië was de opstand van de Tuareg in Mali in 2011-2012, die snel een extremistische islamitische vorm aannam. Het uiteindelijke resultaat was de militaire interventie van Frankrijk in Mali.

Lees ook:  ECB jaagt op onze pensioen

Reden voor de aanwezigheid van westerse mogendheden

De aanwezigheid van Franse, Amerikaanse en Britse troepen en militaire adviseurs in Afrika lost het terroristische probleem van het continent niet op. De Verenigde Staten zijn eigenlijk niet eens geïnteresseerd om het probleem überhaupt op te lossen.

Er zij op gewezen dat Amerikaanse militaire operaties in het buitenland sinds 2001 worden gerechtvaardigd door de ‘strijd tegen het terrorisme’. Tot nu toe kunnen Amerikaanse troepen, vanuit juridisch oogpunt, militaire operaties uitvoeren buiten het land in overeenstemming met The Authorization for Use of Military Force (AUMF) uitgegeven door het Congres in 2001. Deze wet machtigt het gebruik van Amerikaanse strijdkrachten. tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op 11 september 2001, samen met eventuele ‘geassocieerde troepen’.

Vanwege de formulering van deze uitspraak zou de nederlaag van terrorisme in Afrika, althans vanuit juridisch oogpunt, de vraag oproepen om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in deze regio te verminderen of te elimineren, wat Washington absoluut niet wil.

Vorig jaar maakte de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Bolton, de Afrika-strategie van de Trump-administratie bekend. Hij verklaarde dat de Chinese en Russische invloed in de regio een bedreiging van de nationale veiligheid voor de VS is en wees op de noodzaak om de Amerikaanse aanwezigheid te versterken. Bolton gaf aan dat de VS ” ook een aantal extra stappen zal zetten om onze Afrikaanse vrienden te helpen terrorisme te bestrijden en de rechtsstaat te versterken.”

Vertegenwoordigers van de Democratische Partij eisen een nog grotere betrokkenheid van de VS bij de aangelegenheden van Afrikaanse landen onder het mom van terrorismebestrijding.

Op 17 september publiceerde de Washington Post  een artikel van  twee voormalige vertegenwoordigers van de Obama-regering die probeerden de zaken in deze richting verder te duwen. In het artikel klaagt Grant T. Harris, die van 2011 tot 2015 senior director voor Afrika was in het Witte Huis en voormalig Michael McFaul-Amerikaanse ambassadeur in Rusland, dat Rusland de VS in de regio heeft overtroffen. Tegelijkertijd bekritiseren ze Trump voor het terugtrekken van troepen uit de regio en het gebrek aan interesse in het continent.

Dit is een absoluut onjuist en manipulatief argument. De Afrikaanse strategie van Trump, eerder aangekondigd door Bolton, spreekt direct over de noodzaak om Amerikaanse posities te versterken. Nathan Sales gaf ook aan dat de VS hun antiterroristische acties willen verschuiven om zich meer op Afrika te concentreren.  

Het artikel van Obama’s medewerkers is echter een teken dat als de huidige Republikeinse regering in het Witte Huis wordt vervangen door een Democratische, Washington zal proberen zijn militaire aanwezigheid in Afrika te behouden en zelfs te versterken onder het mom van terrorismebestrijding.

Niet – westerse alternatieven

Welke alternatieven hebben Afrikaanse landen in de strijd tegen het terrorisme, gezien het feit dat het Westen op zijn best ondoeltreffend is gebleken, en bovendien geleid door hun neokolonialistische bedoelingen?

  1. Afrika voor Afrikanen. Allereerst moeten Afrikaanse staten op elkaar en op zichzelf vertrouwen. Er zijn bestaande formaten die in dit verband kunnen worden versterkt, bijvoorbeeld de missie van de  Afrikaanse Unie in Somalië . Nieuwe formaties kunnen ook worden gemaakt. De  G5 Sahel-staten – Tsjaad, Burkina Faso, Mali, Mauritanië en Niger, bijvoorbeeld, vragen voortdurend om directe VN-financiering van de anti-terroristische G5 Sahel Joint Force, maar de VS verzetten zich tegen dit initiatief.
  2. Promotie van de traditionele islam. De ervaring van de Russische militaire campagne in Tsjetsjenië toont aan dat de leiders van de soefi-islam, zelfs degenen die agressief zijn tegenover het Westen en de moderne wereld, bondgenoten kunnen worden in de strijd tegen wahhabisme en terrorisme. Een dergelijke alliantie kan echter niet succesvol zijn onder de voorwaarde van een sociaal-culturele oriëntatie op westerse landen en westerse liberale waarden.
  3. Zich wenden tot niet-westerse landen met ervaring in de strijd tegen het terrorisme. De eerder genoemde ervaring van Tsjetsjenië en de succesvolle militaire operatie in Syrië onder leiding van Rusland is hiervan een goed voorbeeld. De ervaring van de Shanghai Cooperation Organisation, met de actieve deelname van China, is een andere. De hightech besturingsmechanismen die China in Xinjiang gebruikt, zijn ook succesvol gebleken.
  4. De ontwikkeling van militair-technische en deskundige samenwerking met Rusland en China. De ervaring van de Centraal-Afrikaanse Republiek toont aan dat dit land, dat jaren heeft geleden onder een burgeroorlog tussen islamitische en christelijke milities, aantoont dat het mogelijk is om substantiële stabilisatie te bereiken, die plaatsvond nadat Russische militaire adviseurs daar begonnen te werken. Het zijn Rusland en China die Afrikaanse landen kunnen voorzien van goedkope en moderne wapens, inclusief drones (Chinese drones zijn niet slechter en zelfs beter dan de Amerikaanse en Europese).
  5. Een andere mogelijke oplossing is toenadering tot Turkije. Onder president Erdogan heeft Ankara meer aandacht voor Afrika getoond. In tegenstelling tot Rusland, China of Westerse landen, is het een moslim-meerderheidsland en, in tegenstelling tot de Perzische Golflanden, promoot Turkije een gematigde versie van de islam en heeft het bewezen een verdediger van moslimbelangen op het wereldtoneel te zijn. In Syrië heeft Turkije aangetoond dat het de-escalatie kan bevorderen door nauw samen te werken met Rusland en Iran. De positieve ervaring van de Turks-Russische samenwerking in Syrië kan waarschijnlijk worden overgenomen in andere delen van de wereld.

Met de hulp van Turkije is het mogelijk om werk te maken van de radicalisering bij moslimgemeenschappen. Militair-technische samenwerking met Turkije zal minder bezwaren van lokale moslims veroorzaken dan samenwerking met niet-moslimlanden. Bovendien heeft Turkije een ontwikkeld militair-industrieel complex en kan het Afrikaanse landen moderne wapens (zoals drones en raketten) aanbieden tegen lage prijzen.

Om terrorisme effectief te bestrijden, moeten Afrikaanse landen strategische autonomie verwerven ten opzichte van de Westerse mogendheden, die onder het mom van terrorismebestrijding proberen Afrika binnen hun invloedssfeer te brengen. Er is een uitweg voor Afrika: regionale samenwerking in combinatie met de internationale samenwerking van niet-westerse landen die ervaring hebben met terrorismebestrijding.

Lees ook:  Nep prinses en nep-nieuws verspreider Ollongren wil democratie afschaffen

Comments

comments