#trotsopdeboer #boeren #boerenprotest Tractoren door afzetting gebroken, politie waarschuwt boeren

#trotsopdeboer #boeren #boerenprotest Tractoren door afzetting gebroken, politie waarschuwt boeren

1 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

BOEREN ONDERWEG Duizenden boeren die vandaag op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid trekken zich niks aan van het verbod om met hun tractoren over de snelweg te rijden. Vanmorgen vroeg reed een colonne van tientallen tractor al over de A12, de A27, A28 en de A2 richting Den Haag met honderden kilometers file tot gevolg. Vooral op de A27 staat het verkeer vast.

Op het Malieveld in Den Haag is het onrustig. Boeren zijn daar met tractoren door de hekken gebroken die waren neergezet om hen tegen te houden.

Ze gingen over het gras langs de weg om bij de hekken te kunnen komen en gingen toen het Malieveld op:

Tom vdm on Twitter

De boeren rijden nu de hekjes omver, politie kan niets doen💪😎 #boeren #Boerenactie #boerenprotest #agriactie https://t.co/zojaClYxcW

De politie heeft gezegd dat er geweld kan worden gebruikt als de boeren zich niet aan de regels houden en dat er dan boeren zullen worden opgepakt. In Den Haag zijn op de wegen richting het Malieveld betonblokken neergezet.

Nog steeds zijn veel andere boeren onderweg naar Den Haag om vanmiddag bij het protest op het Malieveld te kunnen zijn. De tractoren komen uit het hele land en sommige boeren vertrokken begin van de nacht al.

De tractorcolonnes veroorzaken veel verkeersoverlast. Op het hoogtepunt stond er ruim 1100 kilometer file. Volgens de ANWB was het de drukste ochtendspits ooit.

Met tractor over strand

Rijkswaterstaat roept mensen op om weg te blijven van de A12, omdat het daar vaststaat. Sommige boeren hebben die snelweg verlaten en gaan nu over de provinciale weg naar Katwijk aan Zee. Van daar willen ze over het strand naar Scheveningen rijden.

Op het Malieveld mogen 75 tractoren worden geparkeerd en die staan er nu. Andere boeren mogen parkeren op het strand en bij het stadion van ADO Den Haag. Met bussen gaan ze dan naar het Malieveld.

Lees ook:  SARS-2 biowapens en gouden vaccins: van CIA-WHO-tests gefinancierd door Gates tot EU-top met Pfizer, Biden's sponsor, vóór pandemie!

‘Volgt u onze aanwijzingen niet op, dan kan er geweld gebruikt worden’

De politie waarschuwt protesterende boeren over de megafoon om zich aan de regels te houden:

Jeroen Hofsink on Twitter

Laat ze toch!! #trotsopdeboer #boeren #boerenprotest https://t.co/YUwL7m82rG

De politie in Den Haag heeft vanwege het protest van de boeren groot materieel ingezet als afzetting in de binnenstad in Den Haag. Er worden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten. ‘Dit is flexibel zodat het reguliere verkeer waar mogelijk door kan rijden’ laat de politie via Twitter weten.

Een colonne van enkele tientallen tractoren rijdt vanochtend op de A12 bij Woerden richting Den Haag en op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. De boeren blokkeren alle rijbanen en rijden zo’n 40 kilometer per uur. De politie rijdt er achteraan om overig verkeer op afstand te houden en gevaarlijke inhaalmanoeuvres te voorkomen. Voor knooppunt Everdingen stond kwart voor zeven ‘s ochtends op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht ruim 40 kilometer file en op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht bij knooppunt Rijnsweerd is de file ook zo’n 40 kilometer. Op beide wegen is de vertraging dik anderhalf uur, meldt de ANWB. Ook staat er zo’n 20 km file op de A28 tussen Zwolle en Utrecht.

‘Niet over de snelweg’

Een politiewoordvoerster meldde gisteren dat de trekkers vandaag niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 km per uur rijdt. We zullen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn’’, aldus woordvoerster Suzanne van de Graaf.

Lees ook:  De komende pandemie tegen antibiotica-resistentie waardoor COVID op de griep kan lijken

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEerst wilden de boeren met honderden tractoren de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op de verharde wegen bij het Malieveld mogen worden geparkeerd. De overige voertuigen worden bij het stadion van ADO Den Haag en op het Scheveningse strand neergezet. Boeren van Stichting Agractie (initiatiefnemer van het protest, red.) weigerden gisteren in eerste instantie nog naar het voetbalstadion te gaan, maar na intensief overleg is er toch een compromis uit de bus gerold.

Snelweg blokkeren

Drentse boeren zijn van plan ‘s ochtends de A28 te blokkeren bij Hoogeveen, in de richting Zwolle. Dat meldt RTV Drenthe. Volgens het plan gaan trekkers op beide rijbanen en de vluchtstrook rijden. Om 8 uur wordt de oprit naar de A28 bij Pesse geblokkeerd. Van daaruit gaan de trekkers de snelweg op, eerst alleen op de rechter rijstrook en de vluchtstrook. Voorbij knooppunt Hoogeveen worden zowel de twee rijstroken als de vluchtstrook ingenomen door de actievoerende boeren.

Ondertussen zijn maandagavond de eerste boeren vertrokken richting de hofstad. Een groep van ruim driehonderd Friese boeren vertrok rond 22.00 uur in colonne vanuit Hitzum richting Den Haag. Ook vanuit de provincies Groningen, Noord-Holland (Texel) en Gelderland (Achterhoek) zijn de eerste groepen vertrokken om op tijd te arriveren. ,,De politie is aanwezig maar heeft tot nu toe geen landbouwvoertuigen aan de kant gezet”, aldus een politiewoordvoerster.

Zware ochtendspits

Zware buien en het protest leiden ertoe dat de altijd al drukke ochtendspits tot extra reistijd leidt. Ook de avondspits kan drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits voor extra drukte kunnen zorgen.

Lees ook:  PAUS vergelijkt populistische leiders in Europa die zich verzetten tegen de invasie van moslimmigranten met nazi's

Arjen Schuiling van Agractie verwacht dat er zo’n tweeduizend tractoren worden ingezet. ,,Die regen is voor ons een groot voordeel, dan zijn er namelijk nog meer boeren. Want dan kunnen we het land niet op om te werken en gaan de meesten alsnog protesteren. We verwachten zo’n tienduizend demonstranten, sommige collega’s hebben het al over ‘het protest van de eeuw’.’’

Dierenactivisten

Het programma op het Malieveld begint om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Leden van Agractie zullen het woord voeren, net als landbouwminister Carola Schouten en voormalig staatssecretaris Henk Bleker. De minister wil ook in gesprek gaan met de boeren. Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66), zijn eveneens van plan naar de actie te gaan. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi deed voor een halvering van de Nederlandse veestapel.

Tijdens het boerenprotest zijn er ook twee demonstraties van dierenactivisten. De eerste betoging van de dierenactivisten begint om 13.00 uur dicht bij het Malieveld, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Die eerste betoging is een initiatief van Direct Action Everywhere. Dat is een organisatie die zich sterk maakt voor een wet voor dierenrechten. De tweede actie wordt gehouden door de groep Civilian Outreach. Activisten tonen dan aan het winkelend publiek beelden uit de veehouderij en van slachthuizen.

De boeren zelf zijn boos op de politiek, maar ook op de samenleving. Ze vinden dat politici, media en activisten de laatste jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst en dat ze ten onrechte zijn neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuilers.Comments

comments