Herstel van de democratie in de wereld’: Bolton’s falen in het gewone gezichtsveld

Herstel van de democratie in de wereld’: Bolton’s falen in het gewone gezichtsveld

2 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

Laten we nadenken over wat John Bolton, quondam National Security Advisor van de Amerikaanse president Trump, in gedachten had voor het “herstel van de democratie” in Venezuela. We zijn bekend met de eerste fase: 1) beschuldigingen, 2) bedreigingen, 3) stunts, 4) erkenning van “wereldgemeenschap”, 5) oproepen tot staatsgreep, 6) sancties.

1) Weet je, Venezuela is een van de drie landen die ik de trojka van tirannie noem. Het zal economisch een groot verschil maken voor de Verenigde Staten als we Amerikaanse oliemaatschappijen echt kunnen laten investeren in en de oliemogelijkheden in Venezuela willen produceren. Het zou goed zijn voor de bevolking van Venezuela. Het zou goed zijn voor de mensen in de Verenigde Staten. ( Januari 2019 )

2) Alle opties staan ​​op de tafel. ( Januari 2019 )

3) Na hulp die de Venezolanen vorige week hard nodig hadden af ​​te leiden naar Cuba (100 ton), en miljarden van de rijkdom van het Venezolaanse volk weg te geven aan Cuba – zoekt Maduro nu hulp uit Cuba en China. En dat terwijl ze de Venezolaanse humanitaire crisis ontkennen en de hulp aan de grens afwijzen. ( Februari 2019 )

4) Nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei op 30 april 2019 dat wat er gebeurt “duidelijk geen staatsgreep is” omdat de VS en vele andere landen oppositieleider Juan Guaidó erkennen als de legitieme president van Venezuela. ( April 2019 )

5) De FANB [Venezolaanse militairen] moet de grondwet en het Venezolaanse volk beschermen. Het zou de Nationale Vergadering en de legitieme instellingen moeten steunen tegen de usurpatie van democratie. De Verenigde Staten staan ​​bij de bevolking van Venezuela. ( April 2019 )

6) Bolton zei dat de VS ‘een signaal sturen naar derden die zaken willen doen met het Maduro-regime: ga uiterst voorzichtig te werk. Het is niet nodig om uw zakelijke belangen met de Verenigde Staten te riskeren om te profiteren van een corrupt en stervend regime. ”( Augustus 2019 )

Ondanks “corrupt en sterven”, was Maduro nog steeds aan de macht, nog steeds ondersteund door de bevolking, de “brandende hulp” stunt mislukte (als je zelfs de NYT hebt verloren …) en het Venezolaanse leger blijft loyaal. (Ironische waarschuwing! De sancties van Washington tegen Venezuela verhoogden de Russische olie-export naar de VS en Europa !)

Wat zou Bolton nu willen doen? (Gemakkelijke speculatie – we hebben het eerder gezien.) Een “coalitie van de gewilligen” (hoe kunstmatig ook), Amerikaanse vliegtuigen vallen belangrijke doelen aan met “precisie” “chirurgische” stakingen; (meer stakingen toegevoegd totdat à la Servië willekeurige bruggen bombardeerden op 200 kilometer afstand van het vermeende doelwit). Het bombardement en de vernietiging zouden Maduro uiteindelijk dwingen te vertrekken. Betreed de “bevrijders”, de “legitieme Nationale Vergadering” neemt de macht, de “wereldgemeenschap” erkent “Guaidó als de legitieme president van Venezuela”. Met “democratie hersteld” en “vrijheid teruggekeerd” de volgende fase: ” Amerikaanse oliemaatschappijen investeren [ing] echt in en produceren [ing] de olievermogens in Venezuela“, Privatisering en IMF-soberheid. Geluk allround: “goed voor het volk van Venezuela … goed voor het volk van de Verenigde Staten”. Weerstaat Maduro nog steeds in de heuvels en oerwouden? Een golf van twee zal daar voor zorgen; er is  voldoende licht aan het einde van de tunnel en de gehoorzame bedrijfsmedia zullen blaten dat Maduro binnenkort verdwenen zal zijn: maart , april , mei , mei opnieuw , augustus , september (de Latijns-Amerikaanse versie van de Assad Must Go Curse. )

Dat zou Venezuela’s lot met Bolton volledig gedraaid zijn geweest op . Maar Bolton is uitgeschakeld . Maduro is nog steeds in Caracas en het verhaal heeft de voorpagina’s getipt. Hoewel Hollywood springt om zijn Meester’s Voice te gehoorzamen en Jack Ryan ons zal redden van een nucleair bewapend Venezuela .

De oorlogspartij is eraan gewend haar moerassen aan iemand anders de schuld te geven. Irak was een succes totdat Obama het verwende :

omdat Hillary Clinton er niet in slaagde opnieuw te onderhandelen over een status van strijdkrachtenovereenkomst waardoor sommige Amerikaanse gevechtstroepen in Irak hadden kunnen blijven en de hardbevochten winsten die de Amerikaanse soldaat in 2009 had behaald, veilig konden stellen, kon [de Islamitische Staat] letterlijk worden opgeroepen uit de woestijn.

Afghanistan ook: Obama’s Failed Legacy in Afghanistan . Libië zit ver in het geheugen: een MSNBC-special over Libië als de toegangspoort van migranten naar Europa gebruikt nooit het woord “NAVO”.

Om het verhaal van de escalerende migratiecrisis van Libië te vertellen, moet men de draden van instabiliteit samenbrengen die zijn achtergelaten door een omvergeworpen dictator, Muammar Gaddafi, en het machtsvacuüm gevuld met rivaliserende facties die strijden om zijn plaats in te nemen.

Lees ook:  ‘Coronavirus’ infecteert vooral het gezond verstand

Maar Kadhafi niet zomaar omver te werpen in een hoge wind, aardbeving of andere willekeurige fenomeen: de NAVO besloten om omver te werpen hem en deed dat – “ We kwamen, we zagen, hij stierf ” kraaide een van de architecten. Maar MSNBC wil dat we geloven dat de vernietiging een onverklaarbare willekeurige gebeurtenis was die niemand had kunnen voorzien. En dus, geholpen door het goede denken van de bedrijfsnieuwsmedia , glijdt de oorlogspartij weg van verantwoordelijkheid: Qaddafi “omvergeworpen”, we hebben een probleem; niets te maken met ons, of de NAVO, of Hillary. Slechte dingen gebeuren gewoon. “ Het verhaal over hoe Kosovo een illegale markt voor menselijke organen organiseerde, begon zich vandaag te ontvouwen in een districtsrechtbank in de hoofdstad Pristina‘Is zo ver in de tijd dat alleen marginale websites erover praten . Wat de Oekraïense ramp betreft, begint nieuws door het zelfgenoegzame membraan te lekken: Canadese ambtenaren eren nazi-medewerkers in Oekraïne, woedende Joodse groepen, Biden-betrokkenheid , terugslag .

Met hun excuses en ontkenning in hun handen, wetende dat de klagende nieuwsmedia hen zullen ondersteunen ( CNN: Biden en Oekraïne is een complottheorie ), rolt de oorlogspartij verder. De oorlogen beginnen goed, gezien de immense vernietigende kracht van het Amerikaanse leger, en verzanden dan: de Amerikaanse oorlogsbestrijdingsdoctrine is vast voor mislukking. Bolton’s avontuur in Venezuela, als het was doorgeschoten naar de bomfase, zou ook zijn gepimpt als een “succes” – Guaidó inhuldiging, geselecteerde interviews, omverwerpen van beelden en de rest van het pakket. Maar Maduro en zijn aanhangers zouden het niet opgegeven hebben en er zouden jaren patrouilleren, “precisie” bombardementen (uiteindelijk niet te onderscheiden van “tapijtbombardementen” – zie Raqqa), deur trappen, IED’s, hinderlagen, trainingsfouten. Irak en Afghanistan opnieuw. Zij hebben op hun beurt Vietnam herhaald.

Maar het uitstekende avontuur van Bolton is nooit zover gekomen omdat Trump niet zou aftekenen op het bombardement en dus faalde zijn plan in het zicht . Laten we ons herinneren wat Trump zei tijdens zijn campagne: iedereen zou beter af zijn als president Bush een dag op het strand had doorgebracht in plaats van Irak binnen te vallen ; de ” zes biljoen dollar” uitgegeven in het Midden-Oosten zou beter besteed zijn aan infrastructuur in de VS; De NAVO is verouderd en de VS betalen een onevenredig deel ; het is beter om met Rusland op te schieten dan niet . Bolton was daarentegen helemaal voor de oorlog in Irak en geloofde dat nog een oorlog in het Midden-Oosten goed zou zijn geweest , dachtDe NAVO was geweldig en Rusland verschrikkelijk . ( Er is een gerucht dat Trump overweegt de mislukte Iran-druk te verzachten en Bolton’s bezwaren leidden tot zijn ontslag. )

Dus waarom heeft hij Bolton in de eerste plaats benoemd? Een theorie: houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden dichterbij . De overleden Justin Raimondo is het ermee eens: ” In plaats van de neocons direct aan te nemen, omhelst Trump ze – en we kunnen het mes zien in gaan als dit hele scenario zich afspeelt .” hij is de tent uitgegooid met het mes in zijn rug.

Maar Venezuela was niet de enige mislukking van Bolton in het volle zicht: zijn ” maximale druk” -strategie tegen Iran bleek veel zwakker te zijn dan het “maximale” van Teheran: de aanval op de Saoedische olieproductie . Merk op dat, ondanks miljarden dollars aan wapens, luchtverdediging, radars en dergelijke, noch Riyad noch Washington enig idee heeft waar de aanval vandaan kwam. Of Iran het direct, indirect, op afstand deed, sommige of alle wapens leverde, was helemaal niet betrokken of een andere mogelijkheid die je kunt bedenken doet er eigenlijk niet toe : het is schaakmat. Veel entiteiten in de regio zijn vriendelijk voor Teheran en we kunnen dus weten dat:

De aanval was een amuse voor wat Iran

en zijn vele bondgenoten zouden kunnen doen

als Washington het aanviel.

Weer een mislukking van Bolton. Lees zijn Hoe kom je uit de Iran Nuclear Deal en merk op dat hij ervan uitgaat dat Teheran geen antwoord heeft. De grootste blinde vlek van de oorlogspartij is de veronderstelling dat Washington altijd het initiatief heeft en dat haar doelen slechts zwak kunnen kronkelen. Maar Teheran staat al vier decennia op de hitlijst van Washington en het heeft die tijd niet verspild. Ik weet zeker dat een oorlog met Iran de Laatste Oorlog voor het Imperium Americanum zal zijn, omdat Iran de olie zal stoppen en de wereldeconomie zal wankelen en waarschijnlijk zal vallen. Het heeft Washington bij elke stap overtroffen. Als Trump echt een lezer van Sun Tzu is, moet hij nadenken over ” Als je noch de vijand, noch jezelf kent, zul je in elke strijd bezwijken“. De oorlogspartij overschat de Amerikaanse macht en onderschat de wil van de vijand. Bezwijkt.

Terugkerend naar de theorie van Raimondo, is Trump nu in een positie om de oorlogspartij te vertellen “zie, we hebben gedaan wat u ons heeft gezegd en het was een complete mislukking”. Zal hij mensen aanstellen die zijn afgestemd op zijn campagnegedachten? Blijkbaar niet, Bolton’s vervanging is meer van hetzelfde: “vrede door kracht”, Amerikaanse militairen gevaarlijk zwak, “moedigde onze tegenstanders aan en ontmoedigde onze bondgenoten” en de rest van de niet-reflectieve claptrap .

Dit maakt allemaal deel uit van het mysterie van Donald Trump : aan de ene kant omringt hij zichzelf met de oorlogspartij, aan de andere kant is hij geen oorlogen begonnen. (Bolton werd ontslagen in Trump’s dag 963; Obama viel Libië daarentegen aan op zijn dag 788 en riep op tot het vertrek van Assad op dag 940.)

Maar de oorlogspartij heeft hem in verschillende hoeken geschilderd.

Hoe kan hij uit de hoek komen? Makkelijk – beschuldig zijn ‘slechte adviseurs’ en doe het. De Trump-haters zullen niet slechter aan hem denken en de rest van ons zal blij zijn om weg te stappen van de eindeloze oorlog en geef hem de eer voor sluwheid in een goed doel. Of, à la Macron’s suggestie, hij kan zich overgeven terwijl hij doet alsof hij heeft gewonnen .)

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Het verraad van Italië door de EU kan haar vernietiging zijn


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments