Als er een recessie komt, zal alles wat Trump heeft gedaan op de economie het erger maken

Als er een recessie komt, zal alles wat Trump heeft gedaan op de economie het erger maken

3 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Economische neergangen vereisen beleidsflexibiliteit, politieke samenwerking en luisteren naar deskundig advies. Dus we zitten diep in de problemen.

Handelsoorlog woedt! Aandelen zinken! Opbrengstcurve keert om ! De financiële koppen kunnen op dit moment behoorlijk alarmerend zijn – maar dat laatste beetje jargon is met name voor experts van belang, omdat het een vrij consistente indicator is dat er een recessie komt.

Natuurlijk weet niemand zeker of er een recessie op komst is voor alle rode neerwaartse lijnen op grafieken en schreeuwend commentaar. Er is, zoals altijd, een plausibele zaak voor zowel paniek als chillen .

Dat gezegd hebbende, als de economie inderdaad een neergang tegemoet gaat, staan ​​veel Amerikanen op het punt wat economische pijn te ervaren. En als en wanneer dat gebeurt, is een groot probleem dat er weinig aanwijzingen zijn dat het politieke systeem in staat is iets te doen om het te verbeteren, vooral dankzij president Donald Trump en de Republikeinse partij.

In Washington hebben zelfs de meest competente mensen meestal de slechtste politieke prikkels als het gaat om het bestrijden van een recessie – en de meest incompetente hebben nu meestal de leiding.

Een voorbeeld: een van de economisch meest schadelijke dingen die zich momenteel voordoen, is de lukrake handelsoorlog van Trump ; zijn tarieven doen Amerikaanse boeren veel pijn , en het feit dat zijn beslissingen over wanneer ze moeten worden geïmplementeerd op niets anders zijn gebaseerd dan zijn grillen, begrijpelijkerwijs , bedrijven bedeesd . Gezien het feit dat het verhogen van tarieven een van de weinige economische beleidsacties is waarin hij oprecht een persoonlijk belang lijkt te hebben, en dat hij terminaal niet in staat is een fout toe te geven en de koers te keren omdat het zijn ‘briljante zakenman’-shtick zou ondermijnen, is er weinig reden te geloven dat hij zal stoppen met zijn eigen economie in de neus te slaan.

Ondertussen, als het gaat om recessieplanning, doet zijn team openlijk niets . In plaats daarvan is het belangrijkste plan van Trump om een ​​recessie tegen te gaan, de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, te blijven bekritiseren omdat ze niet meer doet om de economie te sappen. Er is echter een argument dat de Fed de afgelopen jaren de rentetarieven te snel heeft laten stijgen en te langzaam was om ze weer te verlagen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Pandemie legt vrije markt van het liberalisme bloot, open grenzen is de weg naar nationale zelfmoord

Dat gezegd hebbende, de tarieven zijn momenteel vrij laag en hebben slechts zoveel ruimte om lager te gaan; de Fed heeft net half zoveel vuurkracht als tijdens de laatste recessie vanwege de huidige rentetarieven. Bovendien, hoe meer Trump op de Fed slaat, hoe meer de neiging van de instelling om het tegenovergestelde te doen van wat hij wenst om zijn “onafhankelijkheid” te behouden ( even misleidend als het idee dat de Fed onafhankelijk moet zijn van gekozen functionarissen is ). Gokken op de Fed om een ​​zinkende economie te redden is geen goede inzet, omdat het simpelweg niet krachtig genoeg is met de huidige tools die het tot zijn beschikking heeft.

De belangrijkste recessiebestrijdende kracht in de VS is eigenlijk het Congres, maar het verhaal wordt daar niet veel beter dan in de uitvoerende macht. Vanuit een puur politiek standpunt heeft het Democratisch gecontroleerde Huis geen enkele reden om Trump te helpen de dingen om te draaien. Het enige wat hij electoraal voor hem heeft gedaan (buiten zijn bereidheid om te racen en de libs te trollen) is dat de economie in goede staat is, hoe dan ook, gedurende zijn eerste termijn en dus, als dat weggaat, hij wordt nog beter te verslaan in 2020.

Zelfs veronderstellend – ik zou correct beweren – dat Huisdemocraten geen monsters zijn die geïnteresseerd zijn in het immiseren van een deel van de bevolking voor politiek gewin, er is een kwestie van wat ze in vredesnaam zouden kunnen goedkeuren om de economie te helpen die ook zou vliegen in de GOP-gecontroleerde Senaat. Bedenk dat in 2008, toen er een legitieme economische ineenstorting plaatsvond, bijna geen Republikeinse senatoren voor het te kleine stimuleringspakket stemden dat door de Obama-regering werd gewenst. Ze brachten jaren door met het belemmeren van de benodigde economische stimulans uit politieke wrok.

Misschien maakt het feit dat het hun man in het Witte Huis is dit keer de Republikeinen van de Senaat vatbaarder om iets te doen om een ​​zinkende economie nieuw leven in te blazen, maar, als het verleden precedent is, zullen ze het willen doen via meer belastingverlagingen in plaats van via meer effectieve directe uitgaven, die niet door het huis vliegen. Democraten hebben terecht nagedacht over het feit dat $ 1,5 biljoen werd geblazen op belastingverlagingen voor de rijke en grote bedrijven in een tijd dat de economie aan het opkomen was en niet geïnteresseerd zullen zijn om de belastingen verder te verlagen. Ondertussen zou het soort uitgavenpakket dat in het Huis zou kunnen passeren waarschijnlijk niet veel tractie vinden met een GOP-senaat. Dus alles zit effectief vast.

En zelfs als de twee partijen op de een of andere manier een middenweg vinden, zal die middenweg waarschijnlijk de reactie op het probleem onvoldoende maken. (En wie weet welk effect een razend Fox News- en talk radio-ecosysteem zal hebben op de mogelijkheid om een ​​compromispakket getekend door Trump te krijgen.)

Tot overmaat van ramp slaagde het Congres er ook niet in om na de laatste recessie zogenaamde automatische stabilisatoren te ondersteunen – zoals automatische uitbreidingen van de werkloosheidsverzekering wanneer zich een recessie voordoet – die neergang kan afzwakken zonder nieuwe wetgeving te vereisen. Zoals zoveel uit de Grote Recessie en de financiële crisis van 2008, was het een gelegenheid om het economische beleid te hervormen dat gewoon werd verspild.

Dus waar we misschien naar op weg zijn, is een grote modder: instellingen die net genoeg doen om totale ellende te voorkomen, maar niets meer, een economische neergang opzetten die langer is en meer mensen treft dan nodig is. Of we kunnen gewoon hopen dat de voormalige voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen gelijk heeft en dat iedereen die een recessie in zijn theebladeren ziet, zich vergist.Lees ook:  The Deep State: Volg het geld van Rothschild, Soros en Rockefeller

Comments

comments