Opinie // Waarom zijn Netanyahu, Erdogan, Trump en Orban zo bang voor Soros?

Opinie // Waarom zijn Netanyahu, Erdogan, Trump en Orban zo bang voor Soros?

3 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De leiders hebben hun krachten gebundeld tegen een formidabele en sterke gemeenschappelijke vijand die de grootste van alle wereldwijde bouwers is van de droom van een open menselijke samenleving

Benjamin Netanyahu houdt gesprekken met Hongaarse leiders over het karakter van het binnenkort te openen Hongaarse Holocaust (ontkenning) museum . De premier van Israël geeft zijn zegen – nogmaals – aan het ontwerp van een nationalistisch verhaal dat het verhaal van de Holocaust in het algemeen, en het verhaal van de vernietiging van het Hongaarse jodendom in het bijzonder, substantieel wijzigt.

Tegen deze achtergrond is het de moeite waard om een ​​beter begrip te krijgen van de motieven die de hoofdrolspelers sturen. Om de paar jaar ontstaat er een nieuwe generatie vergelijkbare leiders, lokaal en wereldwijd, die elkaar reflecteren en echoën. Joseph Stalin en Adolph Hitler; Winston Churchill en Franklin Roosevelt; Bill Clinton, Tony Blair en Yitzhak Rabin; Margaret Thatcher, Ronald Reagan en Menachem beginnen.

In onze generatie zijn dit de leiders van paranoia en fobie: Donald Trump , Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Viktor Orban en Vladimir Poetin . Er is geen complottheorie die hen vreemd is. Wat hen betreft, groeit geen externe dreiging, denkbeeldig of bedreigd als het kan, niet uit tot een krachtige bittere vijand, een die de nood mobilisatie van krachten dwingt die nodig zijn om de natie te redden. En wie, zo niet zij, kunnen de redder zijn van de demon die ze zojuist hebben gecreëerd?

In de VS praten ze over ‘blanke suprematie’, in Hongarije over ‘Hongarije voor Hongaren’ en in Israël over ‘de joodse staat’. Het is een wereldwijd fenomeen dat alle grenzen overschrijdt, etnische, raciale of religieuze, samenkomen in een tribal getto dat kleiner is dan de moderne staat, die divers en inclusief is voor al zijn burgers. Hun felle antagonisme tegen de grondslagen van de democratie en de poging om zoveel mogelijk prestaties en voordelen van de open samenleving te schaden, zijn het bewijs van inherente zwakheden en reële existentiële angsten. Elk van hen bouwt een scheidingsmuur en is geïnteresseerd in het isoleren van zijn mensen en zijn ras van de rest van de wereld. De hoogste muur van allemaal omvat het nieuwe Joodse getto dat is gevestigd in het Land Israël.

Lees ook:  Staan aan de rand van een financiële ineenstorting: tijd voor een Pecora-commissie van de 21e eeuw

Netanyahu, Erdogan, Trump en Orban hebben hun krachten gebundeld tegen een formidabele en sterke gemeenschappelijke vijand die helemaal niet bang voor hen is en die terugvecht met hulpmiddelen waartegen ze niet in staat zijn zichzelf te verdedigen. De onheilige coalitie van verschillende christelijke leiders en een moslimleider, die duidelijk zijn aangetast door antisemitisme, samen met een Jood, een premier van Israël die doordrenkt is van auto-antisemitisme, heeft een verenigd standpunt ingenomen tegen een andere Jood – George Soros – en verklaarde hem de volledige oorlog.

Wat is het over Soros dat zo bedreigend voor hen is? Wat wekt hoop bij zoveel mensen over de hele wereld die weigeren het juk van de leiders van deze generatie te accepteren? Waar zijn ze bang voor?

De meest bekende staat, de natiestaat, is een relatief nieuwe opvatting, slechts een paar eeuwen oud. Een sociopolitieke consensus die erin slaagde een delicaat evenwicht van heerschappij en regering te bevorderen dat verschillende samenstellende elementen in evenwicht brengt: territorium, taal, cultuur, erfgoed en soms ook een gedeelde religie.

De natiestaat liep goed, totdat twee immense krachten het proces van verwering en erosie van de vermoeide staat begonnen. Van onderaf wordt het weggegeten door deelstaatkrachten en organisaties. Bijvoorbeeld het maatschappelijk middenveld en de verdeling van het algemene corpus in subsecties van ontevreden subidentiteiten (geslachten, huidskleuren, religieuze bezittingen, seksuele voorkeuren). En van bovenaf opslokt globalisering steeds meer autoriteiten en bevoegdheden die ooit de enige provincie van de natiestaat waren (onder andere belastingopvang, arbeidersmobiliteit, goederenvervoer en kennisoverdracht, migratie en mobiliteit van productiemiddelen) .

De bovengenoemde staatshoofden voelen zich opgejaagd en graven zich in achter hun verdedigingslinies, waardoor de democratische en burgerlijke arena tot een minimum worden beperkt. “Illiberale democratie” is hoe Netanyahu’s antisemitische Hongaarse vriend het omschreef. Iedereen die precies zoals wij is, zit in ons team, en iedereen die anders is, is een tegenstander en een vijand.

Om het Joodse getto in Israël te versterken en te isoleren, is Netanyahu bereid alles toe te geven, inclusief de herinnering en de lessen van de Holocaust, en zal hij de krachten bundelen met de huidige aanhangers van de raciale doctrine. Woorden kunnen de verschrikkelijke schaamte van dit alles niet beschrijven: een Israëlische premier associeert zichzelf met enkele van de ergste holocaustontkenners van onze generatie in Polen, Hongarije, Turkije en de VS, en werd de leider die het internationale keurmerk op de wereldwijde markt plaatst coalitie van getto-bouwers. Ten koste van het verklaren van het open seizoen op Soros de Jood – de ‘Joodjongen’ zoals zijn tegenstanders hem zouden labelen – terwijl hij zich volledig overgeeft aan de wereld van waarden en concepten van het historische jodendom, zijn prachtige conceptie en zijn grootste zonen en dochters.

Toegegeven, ze hebben regeringen en macht, legers en efficiënte mechanismen voor de verspreiding van duisternis. Maar niets kan de wereld stoppen die geen grenzen heeft. Voor een deel omdat de coalitie die voor hen staat een open coalitie is, waarvan Soros de belangrijkste wereldwijde steunpilaar is. Zijn visie, van een open en gelijkwaardige samenleving en staat, bedreigt de conservatieven die hun vrijheid willen behouden om anders, bevoorrecht en de houders van allerlei vormen van discriminatie te zijn. Ieder van hen kan een oplossing voor zijn eigen problemen hebben – misschien – maar heeft een volkomen gebrek aan interesse in het lot van de rest van de mensheid. Ze zijn als de man in de boot in de Joodse gelijkenis, die een gat in de vloer onder hem boort. “Wat ben je aan het doen?” Schreeuwen zijn vrienden. “Wat maakt u zich zorgen?” Antwoordt hij.

De partners in de coalitie van muren en fobieën – Joden en jodenhaters die hun krachten hebben gebundeld – boren zoveel gaten in de vloer van het menselijke schip dat ze dreigen het te laten zinken. Soros probeert daarentegen gaten te dichten en de menselijke gemeenschap te redden ten behoeve van ons allemaal.

Hij heeft zijn lendenen omgord voor een oorlog en is de grootste van alle mondiale bouwers geworden van de droom van een open menselijke samenleving. Hij is een waardige en krachtige tegenstander van alle eerder genoemde pestkoppen van het nationalisme. Niet langer fragmenten van organisaties en abstracte utopische ideeën, maar een moedig individu dat concrete ideeën herbergt voor een meer verlichte wereld, met capaciteiten, inzet en vastberadenheid.

En de strijd wordt gevoerd. Op dit moment zijn zij de aanvallers en hij de aangevallen. Maar op een bepaald moment in de nabije toekomst zal vrijheid, zoals altijd, winnen. Openheid omvat en omvat zelfs diegenen die het willen ontkennen. En Soros zelf zal het gerespecteerde alternatieve symbool zijn voor de hedendaagse wereld en zijn ellende.Lees ook:  Trump kan worden beschuldigd op basis van het getuigenis van een parade van "klokkenluiders" die niet eens in persoon getuigen

Comments

comments