VERDEEL EN VEROVER: HET GEVAL VAN IBERO-AMERIKA

VERDEEL EN VEROVER: HET GEVAL VAN IBERO-AMERIKA

3 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

DEEL 1: ANTECEDENTEN, POTENTIALITEITEN EN Rijkdom

Een korte geschiedenis van de balkanisatie van Ibero-Amerika.

Allereerst wil ik verduidelijken waarom ik de term ‘Ibero-Amerika’ zal gebruiken in plaats van ‘Latijns-Amerika’. De regio strekt zich uit van Noord-Mexico tot Ushuaia in Zuid-Argentinië en bestaat uit een meerderheid van Spaanse en Portugese sprekers. De benaming ‘Latijns-Amerika’ is een Franse uitvinding uit de negentiende eeuw die, door zich te concentreren op taal, probeert de symbolische overheersing en het culturele gewicht weg te nemen dat landen als Spanje en Portugal in de regio hebben.

zuid amerika

Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen overzeese gebieden en kolonies. Kolonies zijn perifere gebieden beheerd door een grootstedelijk centrum, waar de inwoners van de periferie niet onderworpen zijn aan dezelfde rechten en statuten als die in het centrum (zoals de gebieden die voorheen werden gecontroleerd door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, enz.) In Ibero-Amerika , zowel Spanje als Portugal beschouwen hun grondbezit als ‘overzeese gebieden’ waar burgers dezelfde rechten hebben aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. In het geval van Spanje werden onder de “wetten van Burgos” van 1512 dezelfde rechten en beschermingen ingesteld voor inwoners als burgers die in het centrum wonen. In 1812 verduidelijkte de Spaanse grondwet verder wat al een feit was: de Spaanse natie omvat Spanjaarden in beide halfronden. Alle mensen geboren onder Spaanse heerschappijen waren Spanjaarden, net als hun kinderen. Hetzelfde geldt voor Portugal: het grondgebied is nooit als kolonie aangewezen en alle inwoners hadden allemaal dezelfde rechten (uiteraard met uitzondering van slaven).

Het vaststellen van dit verschil is van cruciaal belang. Terwijl het Verenigd Koninkrijk karakters zoals maarschalk Jeffrey Amherst beloonde voor het uitvoeren van de genocide op de inwoners van Delaware in Oklahoma, probeerde Spanje de inheemse gemeenschappen te beschermen. De status van de koloniën in Engeland is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd: de mensen die in deze gebieden wonen, hebben nooit dezelfde rechten gehad als degenen die in de metropool zijn geboren. Dit was het geval tot 1982 voor degenen die onder Britse heerschappij in de Falklands leefden.

Spanje en Groot-Brittannië zijn sinds de zestiende eeuw in tal van conflicten betrokken, maar in de loop van het midden van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw werd het echt warmer. Dit is duidelijk in de talloze mislukte invasies van Spaanse territoria in deze periode, zoals Cartagena de Indias 1740, Santa Cruz de Tenerife 1797, Puerto Rico 1797 en Buenos Aires in 1804 en 1806. Het Britse rijk begreep uiteindelijk dat het Spanje niet kon verslaan militair en ondernam een ​​nieuwe strategie om het van binnenuit te verzwakken.

Tijdens de Napoleontische oorlogen gebruikte het Verenigd Koninkrijk verschillende civiele organisaties in verband met de vrijmetselarij om te profiteren van de interne zwakte van Spanje, in combinatie met het streven naar onafhankelijkheidsoorlogen die plaatsvonden tussen 1808 en 1825 in Ibero-Amerika. Gedurende deze periode werden Spaanse territoria die eeuwenlang politiek en economisch met elkaar verbonden waren, door separatistische bewegingen opgebroken. Het enorme grondgebied was verdeeld in meer dan twintig landen waar het imperialisme, voornamelijk Britten, in staat was om een ​​enorme hoeveelheid inkomsten te genereren door zijn producten te introduceren en de nieuwe onafhankelijke staten in zware schulden te plaatsen.

Tientallen jaren later werd de laatste slag toegebracht door de Verenigde Staten tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898, toen de Amerikanen zich het grondgebied van Cuba, Puerto Rico, de Filippijnen en het eiland Guam toe-eigenden. De imperialistische daad van de Verenigde Staten was gerechtvaardigd na een valse vlagaanval, waarbij de USS Maine opzettelijk was gezonken om de bevolking ertoe te bewegen oorlog met Spanje te accepteren. Op dit moment hadden de burgers van deze gebieden al Spaanse paspoorten, maar zonder bescherming voerden de VS een bijna genocide op de Filippijnen uit waarbij meer dan een miljoen doden vielen. De Filippijnen wisten tot het midden van de twintigste eeuw geen onafhankelijkheid van de VS te verkrijgen, terwijl andere sites zoals Puerto Rico en Guam nog steeds onder de dominantie van Washington staan.

Na het verdwijnen van de Spaanse overheersing op het Amerikaanse continent, vonden er verschillende oorlogen plaats tussen mensen die vroeger broederlijk leefden, vaak in conflicten die kunstmatig uit het buitenland werden vervaardigd. De achteruitgang en het verlies van de Spaanse en Portugese dominantie viel samen met de opkomst van andere mogendheden zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten, terwijl de levensstandaard van het Ibero-Amerikaanse volk aanzienlijk daalde.

Lees ook:  Zuid-Amerika leidt opnieuw de strijd tegen het neoliberalisme

Wat trok imperialistische krachten naar Ibero-Amerika? Rijkdom en potentieel

Ibero-América vormt momenteel een gemeenschap van meer dan 600 miljoen inwoners met een oppervlakte van ongeveer 20 miljoen km2. Het gebied is ook rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Meer dan de helft van het gebied is verdeeld tussen Brazilië, Mexico en Argentinië, die meer dan de helft van de bevolking (en het bbp) van de hele regio uitmaken.

Ibero-America is verzadigd met strategische natuurlijke hulpbronnen en is de grootste exporteur van veel van deze bronnen. Argentinië heeft bijvoorbeeld een van de grootste reserves aan vloeibaar aardgas; het heeft ook een overvloedige hoeveelheid lithium en zeldzame aardmetalen. Chili is ‘s werelds grootste koperexporteur en beschikt ook over grote afzettingen van lithium en andere edelmetalen. Bolivia en Peru zijn vrijwel hetzelfde. Zoals bekend, heeft Venezuela veel olie, net als Brazilië, samen met tal van andere soorten mineralen en metalen. Waar u ook kijkt in Latijns-Amerika, u vindt een overvloed aan fossiele brandstoffen en mineralen die zeer worden gewaardeerd op de internationale markt. Deze hulpbronnen zijn essentieel voor de geïndustrialiseerde landen, en daarom zijn China en de Verenigde Staten de partijen die het meest geïnteresseerd zijn in de natuurlijke rijkdom van het gebied.

Bovenop deze vormen van natuurlijke rijkdom is UNASUR (de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties) de grootste voedselexporteur ter wereld. Argentinië heeft bijvoorbeeld nauwelijks 43 miljoen inwoners, maar is in staat om voldoende voedsel te produceren voor meer dan 400 miljoen. Brazilië heeft een veel grotere bevolking, maar is ook internationaal een grote exporteur van voedsel. Paraguay, een klein land zonder toegang tot de zee, heeft slechts 7 miljoen inwoners en produceert toch voldoende voedsel voor bijna 10 keer de bevolking. Over het algemeen is de Ibero-Amerikaanse bodem zeer rijk aan landbouw en veeteelt. Naarmate de wereldbevolking toeneemt, wordt voedsel een steeds kritischer middel, met name voor landen met een sterke bevolking zoals China.

Hoe zit het met Antarctica?

Antarctica is een ander belangrijk onderwerp dat nauw verwant is met Ibero-Amerika. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat veel landen op het Zuid-Amerikaanse continent, ondanks dat het vandaag als een “internationaal grondgebied” wordt beschouwd, het Antarctische grondgebied als hun eigen land beschouwen. Net zoals Rusland, Canada, de Verenigde Staten en Denemarken de Noordpool hebben geclaimd volgens de ‘theorie van de poolsectoren’, vertrouwden landen als Argentinië en Chili op hetzelfde idee om territorium op Antarctica te claimen, en zelfs elkaars claims in 1948 te erkennen. Kingdom United heeft ook een deel van Antarctica opgeëist, dat boven Argentinië en Chili is gesuperponeerd, en heeft zijn vermeende rechten over de Falkland-  eilanden versterkt die het Verenigd Koninkrijk in 1833 uit Argentinië heeft gestolen.

antartica

https://www.worldatlas.com/webimage/countrys/an.htm

Antarctica heeft een oppervlakte van ongeveer 14 miljoen km2 en is onderhevig aan condensatie van zwaar water, een factor die het aanzienlijk onderscheidt van de noordpool. Antarctica is de grootste waterreserve ter wereld die ongeveer 90% van het ijs op de wereld verzamelt, wat 80% -90% van het zoetwater van de planeet uitmaakt. Het is ook beladen met belangrijke mijnbouwbronnen zoals steenkool, ijzer, antimoon, chroom, molybdeen, diamanten, uranium, goud en olie. De steenkoolafzettingen in het gebied zijn van bijzonder belang. Het trans-Antarctische gebergte heeft de grootste steenkoollaag ter wereld en heeft waarschijnlijk ook grote reserves aan koolwaterstoffen in zijn onderwaterplatforms. Andere natuurlijke hulpbronnen zijn overvloedig te vinden in de Zuidelijke oceaan die het continent omringt, zoals algen, krill, weekdieren, zoogdieren, zeevogels en meer dan een groot aantal vissoorten.

Conclusie deel 1

Ibero-Amerika is een enorm grondgebied dat, ondanks het delen van een gemeenschappelijke taal, geschiedenis, cultuur en religie (grotendeels) kunstmatig is verdeeld in meer dan twintig landen. Na meer dan 4 eeuwen verenigd te zijn, resulteerde de breuk in schulden en economische stagnatie ondanks eeuwenlange stabiliteit onder Spanje en Portugal. Dit had niet kunnen gebeuren zonder tussenkomst van buitenlandse mogendheden, zoals het Verenigd Koninkrijk, die uiteindelijk de controle over deze gebieden overnamen om ze economisch te exploiteren. Deze relatie bleef ver in het tijdperk van financieel kapitalisme, een relatie die goed werd opgehelderd door textielondernemer Richard Cobden in 1804 toen hij verklaarde dat “Engeland de werkplaats van de wereld zal zijn en Zuid-Amerika zijn boerderij.”

Het probleem is veelzijdig en vereist verdere analyse. In het tweede deel van dit artikel zal ik de mislukte pogingen om een ​​unie te vormen bespreken en helpen ons begrip van de strategische positionering van buitenlandse mogendheden op het grondgebied te verdiepen.Lees ook:  Latijns-Amerikaanse opstand: voortdurende strijd tegen het neoliberalisme

Comments

comments