Iran is het geheime wapen van China voor het doden van de Global Reserve Status van de Amerikaanse dollar

Iran is het geheime wapen van China voor het doden van de Global Reserve Status van de Amerikaanse dollar

5 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Er is een sterke stroom van verandering die de internationale politieke arena beïnvloedt. Het is het begin van een revolutie die wordt veroorzaakt door de overgang van een unipolaire naar multipolaire wereldorde. In de praktijk worden we geconfronteerd met de combinatie van verschillende factoren, waaronder de toepassing van Amerikaanse tarieven op de Chinese export, de sancties van Washington tegen Iran, de Amerikaanse zelfvoorziening op energiegebied, de kwetsbaarheid van industriële faciliteiten in Saoedi-Arabië en de Iraanse mogelijkheden om Amerikaanse aanvallen te weerstaan, zoals evenals de export van grote hoeveelheden gas en olie naar China. Alles komt samen op één factor, namelijk de dreigende daling van de Amerikaanse dollar als de wereldwijde reservevaluta

iran

We zijn recent getuige geweest van gebeurtenissen van aanzienlijk belang in het Midden-Oosten, bijna dagelijks.

De spanningen tussen Washington en Teheran worden vooral gevoed door de behoefte van de regering Trump om het grootste deel van de diepe VS-staat te kalmeren, gehecht aan neoconservativisme, die in troep marcheren met Trump’s financiers uit Wahhabi Saoedi-Arabië en Israël.

Het agressieve beleid ten aanzien van Teheran, bestaande uit provocaties en valse vlaggen, heeft recentelijk geresulteerd in het soort public-relationsramp voor de Amerikaanse militair-industrie waarvan ik jarenlang had verwacht dat  dit zou gebeuren .

De  aanval  van Jemen’s Houthis trof twee grote olie-installaties in het Koninkrijk Saoedi-Arabië, waardoor de tekortkomingen van de zeer dure Amerikaanse luchtverdedigingssystemen van de Patriot werden blootgelegd.

Deze aanval schokte beleidsmakers over de hele wereld door aan te tonen hoe goedkope, asymmetrische oorlogsmiddelen boven alle verwachtingen kunnen werken en in staat zijn om miljarden dollars aan schade toe te brengen met een investering van slechts een paar duizend dollar.

De werkelijke omvang van de schade veroorzaakt door de Houthi-aanval blijft onbekend, waarbij Aramco moeite heeft om officiële informatie te verstrekken.

Meer dan 50% van de olieproductie werd onderbroken door de aanval, met onbevestigde rapporten die suggereren dat Riyadh mogelijk aanzienlijke hoeveelheden olie uit Irak moet importeren.

Alsof dit scenario niet genoeg was om Saoedische overlevingsplannen te compliceren, dringen Israël en de neoconservatieven aan op een gewapend antwoord tegen Teheran, waardoor Saoedi-Arabië het grootste deel van de kosten zou dragen.

De familie Al Saud, zich bewust van de Iraanse militaire capaciteiten, lijkt hun oorlogvoerende toon tegen Iran te hebben verzacht.

In deze toch al vluchtige situatie in het Midden-Oosten die een oncontroleerbare brand riskeert, zijn de risico’s voor de Saoedi’s vrij duidelijk, en misschien ook maar al te goed bekend bij hen.

Het Saoedische koninkrijk bestaat in een precaire toestand, opgehouden door het welzijn dat het de bevolking biedt.

Als een oorlog zou leiden tot dood, vernietiging en verarming, hoe lang zou het Huis van Saud dan duren voordat het werd omvergeworpen in een opstand van het Arabische Lente-type geleid door Washington?

Het belang van Saudi-Arabië, zo moet men zich realiseren, ligt niet zozeer in wie het regeert, maar in zijn vermogen om de OPEC te controleren en de verkoop van olie in Amerikaanse dollars op te leggen, waardoor Washington’s centrale positie in de wereldeconomie wordt gewaarborgd dankzij het concept van de mondiale reserve valuta.

Lees ook:  Media in gevecht met samenzweringstheorieën van de Witte Overheersing

De recente beslissing  van Beijing  om een ​​kredietlijn van 280 tot 400 miljard US dollar toe te kennen aan de Islamitische Republiek Iran maakt deel uit van een breedspectrumstrategie die kijkt naar de verre en niet alleen onmiddellijke toekomst.

Iran zal zeker profiteren van deze economische hulp die het gebrek aan inkomsten uit de verkoop van olie als gevolg van secundaire Amerikaanse sancties zal compenseren.

Beijing is van plan de Iraanse gas- en oliemarkt te betreden en Iraanse staatsbedrijven te helpen bij het ontwikkelen van velden, fabrieken, logistiek, havens en energiehubs, waardoor een toekomstig aanbod van olie en gas wordt verzekerd voor een land met een sterke economische en demografische groei.

Als we ingaan op de redenering achter de bedoelingen van China, en deze relateren aan de belangen van het Midden-Oosten en de VS, ontstaat er een interessant beeld dat zorgvuldig moet worden geëvalueerd.

We weten dat Washington er prat op gaat om zelfvoorziening op energiegebied te hebben bereikt door fracking en schaliegas, waardoor het een netto-exporteur wordt.

Hoewel er twijfels zijn over de duurzaamheid van de betreffende putten, lijkt de huidige situatie te bevestigen dat de VS veel minder afhankelijk zijn van Saoedi-olie en het Midden-Oosten om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Dienovereenkomstig hebben veel beleidsmakers, waaronder generaals  Dunford  en  Mattis , recent geïnterviewd door de CFR, uitgelegd hoe de verandering in de nationale defensiestrategie bevestigt hoe de focus is verschoven van het bekende 4 + 1-raamwerk (China, Rusland, Iran, DVK + Islamitisch terrorisme) naar een beter uitgebalanceerde 2 + 3 (China, Rusland + DVK, Iran en terrorisme), als erkenning voor de terugkeer van grootmachtpolitiek.

Geografisch betekent dit een toekomstige verschuiving van militaire troepen van de Perzische Golf, het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar het Verre Oosten.

Dit is bedoeld om (de militaire, economische en technologische) belangrijkste concurrent van Washington, namelijk China, te omsluiten en te omringen

Beijing heeft in reactie op deze omsingeling een kaart in petto.

Het kan proberen de reserve-valutastatus van de Amerikaanse dollar te vervangen door niet alleen Iran te helpen, wat van fundamenteel belang is voor zijn Belt and Road Initiative (BRI), maar ook, in een later stadium, Saoedi-Arabië proberen na te jagen (en OPEC) weg van de verkoop van olie uitsluitend in Amerikaanse dollars.

Moskou kan met de ontwikkeling van OPEC + zijn Chinese bondgenoot helpen door de LNG-markt vorm te geven met prijzen in andere valuta’s dan de Amerikaanse dollar. Momenteel handelen Beijing en Moskou in koolwaterstoffen door zowel het SWIFT-betalingssysteem als de Amerikaanse dollar volledig te omzeilen.

De Chinezen hebben een goed geplande operatie in gedachten die het hele economische landschap van de wereld zou kunnen veranderen. China zal Iran in de eerste plaats helpen zijn export te ontwikkelen en tegelijkertijd toekomstige leveringen voor zichzelf garanderen, waardoor beide landen zichzelf kunnen beschermen tegen Amerikaans economisch terrorisme.

Lees ook:  "ALS HIJ WINT, ZAL HIJ MET ME BLIJVEN NAAIEN": Een verkiezingsavond (week) met de spoken van Trump

Natuurlijk vindt de verkoop van olie door Iran aan China plaats buiten het SWIFT-systeem en dus buiten het bereik van de Amerikaanse petrodollar-maaidorser.

Met deze stap wil Beijing de toekomstige verkoop van koolwaterstoffen voor zijn enorm groeiende economie veiligstellen, de voortdurende ontwikkeling van het land verzekeren, als aanvulling op de investeringen die al zijn gedaan in Noord-Afrika (mineralen en grondstoffen) en in het oosten van Rusland (landbouw).

Het echte gevaar voor de Amerikaanse economische hegemonie van China ligt in Saoedi-Arabië.

Als Washington steeds minder afhankelijk is van de Saoedi’s voor olie-import en zijn aandacht verschuift naar Zuidoost-Azië, dan zal er voor de VS steeds minder reden zijn om de opkomst van Iran als regionale hegemon te belemmeren.

Riyad zal daarom moeten gaan rondkijken en zijn plaats op de regionale kaart opnieuw bepalen.

De nachtmerrie van Riyad is die van een sjiitische boog die zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Perzische Golf, met China als primaire handelspartner en Rusland als militaire partner. Dit alles zonder dat de Amerikaanse bondgenoot een balancerend tegenwicht biedt in de regio!

De strategie van China met betrekking tot Iran is om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om olie in andere valuta dan de Amerikaanse dollar te verkopen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, importeert Beijing aanzienlijke hoeveelheden ruwe olie uit Saoedi-Arabië. Dit kan veranderen als China zijn olie-invoer naar Iran overdraagt ​​en voor deze olie betaalt in andere valuta’s dan de dollar, of misschien zelfs gewoon in renminbi.

Mocht deze besmetting zich uitbreiden naar Qatar (een Iraanse economische partner van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van het South Pars / North Dome-gasveld) en andere Golflanden, dan zou Saoedi-Arabië zijn status als een gas- en olie-exporterende economische macht bedreigd zien, met dergelijke hoopvolle regelingen als de Saudi Vision 2030 die weinig in termen van compensatie biedt.

iran

Beijing zou gunstiger zijn voor het importeren van primaire goederen, inclusief gas en olie, in een andere valuta dan de dollar, misschien via een mand met valuta’s die de multipolaire context waarin we leven beter weergeeft.

Het zou een mand kunnen zijn gemodelleerd naar die van het IMF, maar met een kleiner aandeel Amerikaanse dollars (of misschien helemaal geen), om de invloed van de Fed op buitenlandse markten en de particuliere financiën van individuele landen te beperken.

De strategie van Beijing lijkt te zijn ontworpen om in fasen te vorderen, modulerend volgens de reactie van de VS, agressief of mild; een soort capoeira-dans waarbij je je tegenstander nooit raakt, zelfs niet als dat kan.

Desalniettemin is de langetermijndoelstelling van deze dans het ondermijnen van de primaire bron van inkomsten en macht van de Verenigde Staten: de Amerikaanse dollar als reserve valuta ter wereld.

De eerste fase van deze strategie is gericht op Iran en de precaire economische situatie waarin het land zich bevindt, voornamelijk als gevolg van Amerikaanse sancties.

Lees ook:  Hoe de Gates Foundation de Amerikaanse COVID-19-beleidsrampen heeft gezaaid

In deze eerste fase zal de kredietlijn van Beijing Iran in stand houden terwijl het Amerikaans economisch terrorisme afweert.

Een tweede fase zal waarschijnlijk een soort Iraanse wetswijziging inhouden, zodat Chinese staatsbedrijven naast Iraanse bedrijven kunnen werken in de olie- en gasvelden.

In een derde fase zal Qatar waarschijnlijk worden betrokken bij de ontwikkeling van het grootste gasveld ter wereld, gedeeld tussen Doha en Teheran.

Ondertussen zal de BRI blijven uitbreiden, verhuizen naar de buitenwijken van het Perzische land en onderweg veel Zuidoost-Aziatische landen betrekken, waardoor de handel tussen verschillende delen van de wereld wordt uitgebreid.

China bevestigt hoe deze strategie al in het spel is en probeert ook zijn communicatielijnen te beschermen in geval van oorlog. Beijing realiseert zich dat het hebben van sterke  marinecapaciteiten  absoluut noodzakelijk is en heeft daarom hiertoe fors geïnvesteerd.

In een dergelijke geopolitieke context is het moeilijk voor te stellen dat Saoedi-Arabië de Amerikaanse belangen zonder twijfel blijft accommoderen – olie uitsluitend in Amerikaanse dollars verkoopt, terwijl het in ruil daarvoor niet voldoende militaire bescherming of economische voordelen ontvangt.

Washington heeft ernstig misrekend als het gelooft dat het de Amerikaanse dollar in stand kan houden als een wereldwijde reserve, terwijl het de wereld economisch blijft destabiliseren, de militaire bescherming van zijn regionale bondgenoten blijft negeren, en dit alles ondanks de stijgende Chinees-Iraans-Russische alternatief voor iedereen om te zien.

Tussen Obama en Trump is er de Arabische lente geweest, oorlogen bedreigd en uitgevoerd, economische destabilisatie, financieel terrorisme, bedreigingen voor bondgenoten, de verkoop van verouderde militaire hardware en een verandering in strategie (“Pivot to Asia”) veroorzaakt door de overgang van een unipolaire tot een multipolaire volgorde.

In een dergelijke veranderende wereld zal de Amerikaanse dollar onvermijdelijk worden vervangen door een mandje met valuta’s, die op zijn beurt de onbeperkte bestedingsmacht zal wegvagen die Washington in staat heeft gesteld de supermacht te worden die het vandaag is.

Beijing begreep dit mechanisme jaren geleden al en ziet Iran nu als de katalysator voor epochale verandering.

Iran is niet alleen nuttig omdat de BRI door zijn territorium reist, maar omdat het ook de economische schaakmat biedt aan de Amerikaanse petrodollar hegemon, zichzelf aanbiedt als een stalkingpaard voor het naderen van Saoedi-Arabië en dit koninkrijk in de multipolaire plooi brengt.

De economische en morele ouvertures van Beijing naar Riyad zullen problemen ondervinden, en de VS zullen dit, uiteraard als erkenning van het belang van Saoedi-Arabië bij het handhaven van de hegemonie van petrodollar, hiertegen verzetten.

Rusland draagt ​​bij aan deze geopolitieke transitie door het aanbieden van defensieve wapens aan het Koninkrijk.

De inspanningen van Obama en Trump om de opkomst van Beijing, door haak of boef, te ondermijnen, hebben uiteindelijk alleen maar het vermogen van Washington om de Amerikaanse dollar als de mondiale reservemunt te handhaven, ondermijnd – en schopten alleen de ontknoping van deze bevoorrechte en onnatuurlijke regeling.Comments

comments