Bolsonaro-nachtmerrie: milieutoxines die hij goedkeurt, blokkeren mannelijke geslachtshormonen

Bolsonaro-nachtmerrie: milieutoxines die hij goedkeurt, blokkeren mannelijke geslachtshormonen

6 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Braziliaanse president had dat niet verwacht. Sommige milieutoxines beïnvloeden de mannelijke vruchtbaarheid en de penisgrootte. Ze verhogen het aantal vrouwelijke hormonen bij mannen. Dit was het resultaat van een studie door de Italiaanse Universiteit van Padua.

door Maria Müller

Het nieuws verspreidde zich een paar weken geleden als wildvuur in Brazilië via sociale netwerken. Ze kon de president niet ontsnappen. Hij staat bekend om zijn overdreven aandacht voor kwesties van seksualiteit, seksuele organen of zelfs homoseksuele excessen.

Dus verraste hij de gasten van een ministerie van Onderwijs in april toen hij via de microfoon aankondigde dat er in Brazilië jaarlijks duizend penisamputaties zijn vanwege ongeneeslijke infecties. Dat kan gemakkelijk worden voorkomen met water en zeep.

Op zijn Twitter-account publiceerde de president een video met een obsceen plasscène tussen twee mannen op het carnaval in Rio: als een huiveringwekkend voorbeeld, zoals hij schreef. Nogmaals, hij veroorzaakte verwarring. Een groot deel van zijn publiek vond dat een beetje te bevooroordeeld voor een president.

Een Japanse toerist, die hem graag wilde begroeten, snoof: “Heb je hem heel klein? In Japan is alles klein …”

Nu hopen veel Brazilianen dat de onderzoeksresultaten van Padua misschien het hart van de president kunnen bereiken, omdat ook hier zijn penisbewustzijn wordt behandeld.

Misschien kan deze boodschap het massale gebruik van milieutoxines vertragen die elders verboden zijn?

Wetenschappelijk onderzoek: gezondheidsschade

De wetenschappelijke studie gepubliceerd door de Italiaanse Universiteit van Padua, gepubliceerd door het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , toont aan dat jonge mannen die als kind of vóór hun geboorte aan polyfluorhoudende chemicaliën (PFK’s) worden blootgesteld, een kleinere en dunnere penis hebben dan het gemiddelde. De studie toont aan dat PFC-componenten binden aan de testosteronreceptor en de activering ervan blokkeren. Deze stoffen beïnvloeden niet alleen de grootte van de mannelijke geslachtsorganen, maar ook de vruchtbaarheid. Bovendien zijn vrouwelijke hormonen in toenemende mate aanwezig bij dergelijke mannen.

Maar andere gezondheidsproblemen zoals ondergewicht van pasgeborenen, immunodeficiëntie, leverziekte, hoge cholesterolwaarden bij kinderen, schildklierproblemen en het risico op kanker zijn ermee verbonden.

Brazilië is de grootste producent van sulfluramide

Een bijzonder langlevende en bioaccumulerende chemische stof van deze groep, PFOS genaamd, is giftig voor zoogdieren. Sinds 2009 is het gebruik van PFOS in de 182 staten die het Verdrag van Stockholm hebben ondertekend grotendeels verboden. Vanwege een speciale clausule in het verdrag kan Brazilië echter het insecticide “sulfluramid” produceren en exporteren. Het geeft de PFOS pas geleidelijk vrij in de omgeving na zijn toepassing.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Waarom promoten we gezondheid niet om COVID te bestrijden?

Internationale chemiebedrijven hebben de productie verplaatst naar Brazilië, dat een van ‘s werelds grootste producenten van PFC-chemicaliën werd. De chemische industrie is de op twee na grootste industrie van Brazilië. PFOS-producten worden niet alleen in de landbouw gebruikt, ze worden ook gevonden in tefloncoating, impregnering van textiel, leer en meubels, in brandblusschuim, in de hydraulische vloeistof van vliegtuigen, in bouwmaterialen en nog veel meer. Overblijfselen van de chemische stof werden gevonden in drinkwater, in Duitsland was PFOS vroeger te vinden in zwemmeren in de buurt van luchthavens.

Tussen 2004 en 2015 produceerde Brazilië 487 ton PFOS die in het milieu werd vrijgegeven. Sindsdien is de productie ongeveer 30 ton per jaar. Ze dragen bij tot een aanzienlijk deel van de wereldwijde milieu-impact. De lobby van de grote chemische bedrijven verhinderde in mei van dit jaar op de negende conferentie van ondertekenende staten van het Verdrag van Stockholm dat het gebruik van sulfluramid beperkter is in Latijns-Amerika. Het gebruik van het product dat als “aanvaardbaar” is geclassificeerd, kan nu worden voortgezet.

Sulfluramid vooral in de Mercosur-staten

Sulfluramid wordt tegenwoordig het meest gebruikt in de Mercosur-staten,  evenals in Colombia en Venezuela.

In Brazilië zijn de milieutoxines in de landbouw al toegenomen onder de regering van Dilma Rousseff. Putsch-president Temer heeft het nog meer toegekend. Maar onder Jair Bolsonaro bereikte hun missie een ongekende omvang. Sinds het aantreden van de overheid heeft Bolsonaro meer dan 200 nieuwe pesticiden goedgekeurd. Volgens Greenpeace is 25 procent van hen verboden in Europa.

Het ongedierte wordt steeds weer resistent. Dit vereist altijd nieuwe generaties en nog grotere hoeveelheden gif om de gewassen te redden. De geïndustrialiseerde landbouw, met zijn massale teelt van genetisch gemodificeerde soja en maïs, leidt tot een catastrofaal niveau van milieuvervuiling.

Milieutoxines in drinkwater

Het Nationaal Agentschap voor Gezondheid en Milieu (ANVISA  rapporteerde dat, met name in het drinkwater van de Braziliaanse steden, 27 pesticiden werden gedetecteerd in 1.396 steden en gemeenten. Hiervan zijn 16 zeer of extreem giftig en van elf wordt vermoed dat ze chronische ziekten veroorzaken (kanker, geboorteafwijkingen bij pasgeborenen, hormoonontregelaars en onvruchtbaarheid). Maar de grenzen zijn wettelijk veel hoger in Brazilië dan in Europa.

In samenwerking hebben de niet-gouvernementele organisatie “Repórter Brasil” , het “Nationaal Agentschap voor Gezondheid en Milieu” en de Zwitserse organisatie “Public Eye” een interactieve kaart gemaakt die de mate van besmetting van drinkwater in elk deel van Brazilië laat zien. Volgens dit wordt ongeveer 40 procent van het nationale grondgebied van Brazilië zwaar getroffen.

De Braziliaanse toxicoloog Virginia Dapper zei: “De situatie is buitengewoon riskant en brengt de gezondheid van de bevolking ernstig in gevaar.”

Lees ook:  ELEKTRISCHE AUTO´S WAAROM DE LEUGENS STEEDS GROTER WORDEN


Comments

comments