Komt er een tweede Egyptische revolutie?

Komt er een tweede Egyptische revolutie?

6 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Egypte is een land van revoluties en staatsgrepen. Er is een constante dans tussen revolutionairen en de milities die staatsgrepen plegen nadat civiele krachten de macht hebben overgenomen. Vandaag staan ​​de mensen opnieuw op het punt om de staatsgreep van Sisi te verslaan door een revolutie te maken: de tweede die het land in een paar jaar heeft gezien.

No Title

No Description

PROTEST, COUP EN DE LENTE

De protesten die plaatsvonden in februari 2011 in Egypte, nu bekend als de Arabische lente, wierpen Hosni Mubarak omver, een man die al dertig jaar Egypte regeerde. Tot hij werd omvergeworpen, werd Mubarak beschouwd als een van de machtigste heersers in de Arabische wereld.

Na zijn verdrijving nam de minister van defensie van Mubarak, Mohamed Hussein Tantawi, de leiding over het land gedurende 16 maanden, in wezen de weg van de voormalige leider voortzettend.

Tantawi werd uiteindelijk door demonstranten gepusht om de presidentsverkiezingen van 2012 te houden, waar Mohamed Morsi, kandidaat voor de Moslim Broederschap, de nieuwe leider van het land werd. Deze verkiezingen toonden aan dat de protesten tegen Mubarak van nature islamitisch waren en dat Egyptenaren islamitische politici veel meer steunden dan liberale politici.

Het presidentschap van Mohamed Morsi duurde slechts 13 maanden, op welk moment het Egyptische leger de regering overnam onder bevel van Abdel Fattah el-Sisi, die Adly Mansour tot tijdelijke president benoemde.

Na de staatsgreep nam Sisi toevlucht tot ongekend geweld tegen de Moslimbroederschap en arresteerde Morsi, Mohammed Badie (de leider van de Moslimbroederschap), Mohamed Beltagy (de secretaris-generaal van de Vrijheid en Rechtvaardigheidspartij) en vele andere leiders in de groep, ook het doden van een groot aantal islamisten. Ten slotte lanceerde hij een militair offensief tegen posities van de Moslimbroederschap in de Sinaï-woestijn: een ongekende zet. Natuurlijk steunden de VAE en Saoedi-Arabië de acties van Abdel Fattah el-Sisi krachtig.

Egypt Today Magazine on Twitter

SaudiArabia on Tuesday renewed its support for Egypt in its war against terrorism. #EgyptToday #Egypt #terrorism #Sisi https://t.co/Sfd6nG4DH9

In 2014, elf maanden nadat Mansour aan de macht kwam, won Sisi het presidentschap met 96% van de stemmen in een verkiezing waar hij geen serieuze concurrent had – het was het begin van een donker tijdperk van burgerrechten voor alle Egyptenaren. In 2018 hernoemde hij zichzelf als president van Egypte in een soortgelijke verkiezing, dit keer met meer dan 97% van de stemmen.

Witness on Twitter

الحراك_الشعبي #انت_انتهيت_يا_سيسي Thousands of #Egyptians peacefully protesters anti-dictator military regime arrested including minor, foreign nationals, activists and journalists, since began protest last week. #Enough_Sisi

Na zeven jaar burgerlijk en politiek kloppen in Egypte gingen de mensen echter opnieuw de straat op om zich in september 2019 te verzetten tegen de Egyptische dictatuur.

De recente protesten in Egypte zijn veel kleiner dan die van Hosni Mubarak, maar Sisi staat niet op het punt ze van de grond te krijgen. Hij heeft de protesten met extreem geweld ontmoet, maar wordt nog steeds geconfronteerd met burgers die de moed hebben op te staan ​​tegen zijn beleid in de straten van Caïro.

 

Lees ook:  De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog herschrijven is een onheilspellende waarschuwing

WIE IS MUHAMMAD ALI?

Muhammad Ali is een Egyptische zakenman en acteur die momenteel in Spanje woont. Hij is een intelligente en charismatische figuur met een groot publiek van Egyptenaren op YouTube. De belangrijkste problemen waarmee de Egyptenaren vandaag worden geconfronteerd, zijn corruptie en armoede van de overheid, kwesties waar Ali mensen bij heeft opgevoed en aangemoedigd om te protesteren. Hij beweert dat hij enige tijd als aannemer voor het Egyptische leger had gewerkt, maar dat het leger zijn salaris nog steeds niet heeft betaald vanwege corruptie door de overheid. Hij beschuldigt Sisi ook van buitensporige uitgaven en luxueus leven. Ali heeft geen bewijs om zijn beweringen te bewijzen, maar weet precies wat hij moet zeggen om Egyptenaren op straat te brengen. Hij spreekt als een gemiddeld persoon, niet als een politicus, en doet een beroep op de woede van de mensen in plaats van hun logica. Ondertussen,

Hassan Hassan on Twitter

Echoing Mohammed Ali’s videos about El-Sisi’s corruption, an Egyptian woman tells the camera: “Why is he living in palaces while we eat from dumpsters?” https://t.co/kRTporaBSa

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenSTEUNT SOMS TRUMP?

De belangrijkste zorg die de VS in het Midden-Oosten heeft, is de veiligheid van Israël en Washington neemt al zijn posities op deze basis in. In die zin bekeken, heeft Sisi het heel goed gedaan, Israël beschermen tegen een grote veiligheidsdreiging door de Moslim Broederschap te onderdrukken.

Lees ook:  De schandaalfabriek van president Trump

De algemene situatie is echter minder dan ideaal. Als we de Egyptische strijdkrachten beschouwen als de bron van Sisi’s macht, heeft hij zichzelf verzwakt door talloze legercommandanten af ​​te wijzen en op te sluiten die het niet met hem eens waren. De repressie van mensen in alle sectoren van de samenleving heeft tot even grote protesten geleid – het verliezen van de loyaliteit van het leger zou echter een serieuze alarmbel moeten klinken voor een leider die erop vertrouwt om de controle te behouden.

Chris Somes-Charlton on Twitter

@Guardian alludes to #Trump affection for dictators, but ignores key reason for US & UK support for Egyptian regime, #CampDavid. In large part, the interests of the mass of Egyptians have been sacrificed in support of US foreign policy on behalf of Israel https://t.co/VjCOt1U6Nu

Ondertussen zijn de betrekkingen tussen Washington en Caïro ook niet perfect, ondanks hun wederzijdse belangen. Trump weigerde bijvoorbeeld de Moslimbroederschap aan te wijzen als een terroristische groepering zoals Sisi had gevraagd, noch stemde hij in met de vorming van een Arabische militaire coalitie.

 

HET BELANG VAN EGYPTE IN HET POLITIEKE LANDSCHAP VAN HET MIDDEN-OOSTEN

De Arabische wereld heeft de afgelopen honderd jaar veel veranderingen gezien, waarvan vele in Egypte zijn begonnen. Egypte heeft altijd centraal gestaan ​​in het intellectuele intellectueel leven van moslims en heeft een diepgaande invloed op Afrika, Europa, het Midden-Oosten en de Arabische wereld vanwege zijn speciale geopolitieke positie.

Aan de ene kant is Egypte altijd een inspirerend land geweest voor zijn Afrikaanse buren, vooral Algerije, Tunesië en Libië. Anderzijds was het vaak financieel afhankelijk van Saoedi-Arabië en meer recent van de VAE. De afhankelijkheid van de VS voor veiligheid heeft het land gedwongen een goede relatie met Israël te onderhouden.

Egypte speelt een cruciale rol bij het handhaven van de veiligheid in het Suezkanaal, Gaza en de Sinaï-woestijn. Het beleid van Egypte dreigt altijd een directe impact te hebben op Israël als de grootste Amerikaanse veiligheids- en handelspartner in het Midden-Oosten.

 

Lees ook:  Verenigde Naties Stellen Onderzoek Naar Racisme In Na De Dood Van George Floyd

DE BETREKKINGEN VAN EGYPTE MET TEHRAN EN ANKARA

Het buitenlands beleid van Egypte kan worden onderverdeeld in twee historische momenten vóór en na de revolutie van 2011.

Vóór de revolutie van 2011 hadden de Egyptenaren hun beleid beperkt tot de Arabische wereld. Daarom werden Iran en Turkije uitgesloten van hun buitenlands beleid omdat hun toetreding tot de Egyptische geopolitiek de rol van Caïro in de Arabische wereld zou verminderen.

Na de revolutie van 2011 was er echter een grote verschuiving in het buitenlands beleid van de Egyptenaren en breidde het land zijn geopolitieke kaart uit met het hele Midden-Oosten, inclusief Iran, Turkije en zelfs Pakistan.

De anti-Iraanse opvatting die het product was van de heerschappij van Hosni Mubarak werd afgeworpen toen Morsi aan de macht kwam, net als de negatieve opvatting tussen Turkije die gangbaar was sinds de val van het Ottomaanse rijk. Hoewel er veel verschillen zijn tussen de Turkse Moslimbroederschap en de Egyptische Moslimbroederschap, beloofde Morsi’s heerschappij deze twee landen samen te brengen.

TRT World Now on Twitter

Turkey will continue to seek justice for murdered Saudi journalist [Jamal] Khashoggi, late Egyptian President [Mohamed] Morsi.” – President Erdogan

Toen Sisi de controle over het land overnam, veranderde de situatie opnieuw dramatisch en Saoedi-Arabië had een nieuwe bondgenoot om te voorkomen dat Iran en Turkije verder het Midden-Oosten binnendringen. Het Egyptische leger heeft een lange geschiedenis van ondersteuning van de salafisten om de verspreiding van de Moslimbroederschap te voorkomen, een kwestie die teruggaat tot Muhammad Anwar Sadat.

Sisi heeft in wezen Egypte getransformeerd van een krachtig onafhankelijk land in een Saoedisch-gekoloniseerde marionet die het koninkrijk heeft geboden tegen Iran en Turkije.

WAT EGYPTE?

Het beleid van Sisi in de afgelopen jaren heeft niet alleen de Moslimbroederschap vernietigd, maar ook het burgerleven in Egypte. Hij kent niet eens het verschil tussen de protesten van mensen voor hun levensonderhoud en protesten tegen de regering als zodanig, en daarom reageert hij brutaal in het onderdrukken van beide. Dit is in strijd met de aard van het Egyptische volk dat het afgelopen decennium heeft geleerd zijn doelen te bereiken door middel van maatschappelijk gedrag.Comments

comments