Ook voor prins Bernhard junior geldt: noblesse oblige

Ook voor prins Bernhard junior geldt: noblesse oblige

6 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Hoe moeten we de handel en wandel van prins Bernhard, lid van de Koninklijke Familie en kleinzoon van koningin Juliana, beoordelen? In de publieke opinie is hij veroordeeld: wie in de overspannen huizenmarkt van Amsterdam 219 of 350 huizen bezit (de cijfers verschillen, net als de definitie van een “huis”), is per definitie een ‘huisjesmelker’ en een profiteur.

Noblesse oblige; Zegswijze waarmee wordt aangeduid dat iemand die bevoorrecht is door adellijke afkomst, geld of talent, de plicht heeft er iets goeds mee te doen of zich ernaar te gedragen.

En als hij ook nog een prins van den bloede is, toch al geboren met een gouden lepel in zijn mond, dan moet hij oppassen; ‘noblesse oblige’ tenslotte. En dan heeft hij ook nog de vette pech om naar opa Bernhard te zijn vernoemd, dus onmiddellijk vliegen de associaties met Lockheed en Evita Péron te om de oren, symbolen van de handel en wandel van de vroegere prins-gemaal.

Wie tegen de monarchie is, vindt nieuw voedsel in deze ondernemende prins. Wie het Huis van Oranje omarmt, zal de prins, die óók goede doelen ondersteunt, tot de laatste snik verdedigen. Dat vertroebelt oordeelsvorming en is ook nog schadelijk.

Bernhard verdiende zijn geld elders

Een kleine factcheck. Bernhard is niet rijk geworden door het onroerend goed, hij heeft veel geld elders verdiend en dat belegd in pandjes. Hij deed dat, naar eigen zeggen, vooral een paar jaar geleden, toen dus de huizenmarkt nog niet overspannen was. Ook naar eigen zeggen heeft hij het beheer uit handen gegeven, dus als daar iets niet helemaal netjes verloopt, kan hij er niets aan doen. Kan een Oranje-telg dan niks ‘gewoon’ doen? Of, zoals staatsrechtgeleerde en voormalig PvdA-senator Joop van den Berg zegt: Probeert hij als een gewoon mens zijn geld te verdienen, is het weer niet goed!

Lees ook:  Nogmaals 'ons' graaiende, stelende en liegende 'Koninklijk' Illumminatiehuis

Dat klinkt allemaal weer wat anders, disculperend, maar het is toch niet het hele verhaal. Bernhard is al vaker weinig positief in de media terechtgekomen. Het bedrijfje waarmee hij de basis voor zijn vermogen legde, kwam in het nieuws omdat premies niet naar behoren werden afgedragen, snackbarhoudster Debby Daems werd bijna weggepest uit een pand van de prins, waarna Amsterdam-Zuid in opstand kwam, de aankoop van het Zandvoortse circuit kreeg verre van een staande ovatie (ondanks onze nieuwe held Max Verstappen, is er weinig enthousiasme voor een herleving van de Formule 1 in eigen dichtbevolkt land).

Als Oranjetelg lig je onder een vergrootglas

Zo is er nog wat klein grut in zijn cv te vinden, maar daar gaat het niet om. De vraag is of hem dit extra mag worden aangerekend omdat hij een Oranjetelg is. En dus ook of het extra publiciteit verdient. Mij dunkt van wel. Hij voert de naam Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Bernhard heeft destijds de Staten-Generaal toestemming gevraagd voor zijn huwelijk, teneinde dicht bij de monarchie te blijven (2 van zijn 3 broers deden dat niet) en in zijn avontuurlijke ondernemersbestaan heeft hij van naam en afkomst nogal wat voordelen gehad. Je komt wat makkelijker binnen als Bernhard van Oranje Nassau van Vollenhoven dan als Jan Janssen – tenzij je de Tour de France hebt gewonnen.

In Scandinavische en ook wel andere monarchieën lopen familieleden van de koning rond die al het mogelijke doen om zo ‘normaal’ mogelijk te zijn. Vaak weet hun omgeving niet eens dat zij tot de koninklijke familie behoren. Die mensen hebben recht van spreken als desondanks de media ze extra de maat nemen als er iets aan de hand is.

Lees ook:  De Dip van Koning Willem-Alexander

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMaar als je zo ostentatief behoort en wilt behoren tot de koninklijke familie, met bijbehorende voordelen, dan geldt inderdaad dat oude adagium Noblesse oblige. Dan koop je maar geen racecircuit, probeert geen vrouw uit haar snackbar te zetten en doet alles om niet op je gelijknamige opa te lijken.

Wie of wat is Pinnacle, de nieuwe eigenaar van het Mediapark in Hilversum?

En wat heeft Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje Nassau, Van Vollenhoven daarmee te maken?

Dat Pinnacle opvolger wordt van NOB, TCN Property Projects en Media Park Enterprise lijkt niets van doen te hebben met het Koninklijk Huis. Schijn bedriegt. Bekijk daarvoor de loopbaan van prins Bernhard jr. (tiende in de lijst van troonopvolgers en op eerste kerstdag 49 jaar geworden).

Tijdens zijn studie economie zette deze tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn eerste stappen op het ondernemerspad. Met medestudenten Menno de Jong en Paul Mol richtte hij in ’91 Ritzen Koeriers op. Een knipoog naar toenmalig onderwijsminister Jo Ritzen. Deze minister voerde de ov-studentenkaart in. En dankzij die kaart kon het bedrijf studenten goedkoop pakketjes laten bezorgen door het land. Het snel groeiende bedrijf kwam in opspraak omdat geen sociale premies werden afgedragen voor de 150 koeriers. Uiteindelijk accepteerde Ritzen Koeriers een schikkingsvoorstel van het GAK van 25 mille.

Na zijn studie richtte de prins zich op een relatief nieuw fenomeen: het internet. „We gaan naar een tijd dat iedere huisvrouw die weet hoe een afstandbediening werkt, via een computer haar boodschappen bestelt”, voorspelde hij. Samen met vrienden richtte hij succesvolle bedrijven op als shop.nl (onlinewarenhuis), Clockwork (websites en -shops) en techbedrijf Levi9 (genoemd naar een komeet die op Jupiter te pletter sloeg).

Lees ook:  PvdA ergert prins Bernhard met belastingplan dat zijn naam draagt

De verdiende miljoenen investeerde Bernhard – door vrienden ’B’ genoemd – in sportwagens en circuit Zandvoort (inclusief beachclub), snelle boten en (met name) vastgoed. Met enkele andere beleggers bezat hij, aldus Het Parool, in 2017 onder de naam Pinnacle zeker 590 panden (lees: adressen) in Nederland, waarvan 349 in Amsterdam. Dat leidde tot voor kritiek op ’huisjesmelker’ Bernhard. Het blad Quote bombardeerde hem tot ’pandjesprins’. „Verdient er eens iemand uit het koningshuis zijn eigen geld, is het wéér niet goed”, verdedigde zakenpartner Cor van Zadelhoff de prins.

’Bois & Lombre’

Pinnacle kwam vorige week in het nieuws met de bouw van appartementen in het oude ING-kantoor in Amsterdam. Het pand grenst volgens de verkoopbrochure niet aan de wijk Bos en Lommer maar aan ’Bois & Lombre’. Wie weet, krijgt het Mediapark straks ook zo’n verfranste onzinnaam? ’Parc des princes’?

In welke mate het familiekapitaal (als de erfenis van oma Juliana, via moeder Margriet) een rol speelt in het succes van de prins is onduidelijk. De waarde van de vastgoedportefeuille van Bernhard – door hemzelf als ’pensioenvoorziening’ omschreven – zou de honderd miljoen ruim overstijgen.

Pinnacle koopt en ontwikkelt verouderde winkelcentra en kantoorpanden, en transformeert die tot woningen. Hoofdkwartier is de Pinnacle Tower in Amsterdam, waar bv’s van Bernhard, studievriend Menno de Jong en andere ondernemers zetelen. Bedrijven met soms ludieke namen als ’Rasputin’, ’Kale’, ’Nooit meer slapen’ en ’Geen woorden maar daden’.Comments

comments