Tweede klokkenluider komt naar voren in Trump-Oekraïne schandaal

Tweede klokkenluider komt naar voren in Trump-Oekraïne schandaal

6 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De nieuwste klokkenluider “heeft uit de eerste hand kennis” van de gebeurtenissen in kwestie, zei de advocaat van de persoon.

Een tweede klokkenluider heeft informatie verstrekt over de oproep van president Donald Trump aan de president van Oekraïne, volgens advocaten die die klokkenluider vertegenwoordigen en de inlichtingenofficier wiens eerdere klacht een reeks gebeurtenissen teweegbracht met als hoogtepunt een onderzoek naar beschuldigingen.

De tweede klokkenluider “heeft kennis uit de eerste hand” van de gebeurtenissen, volgens advocaat Mark Zaid .

Het telefoongesprek van 25 juli leidde ertoe dat een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris een klokkenluidersklacht indiende die een cascade van snel bewegende gebeurtenissen veroorzaakte, wat uiteindelijk leidde tot een beschuldigingsonderzoek naar de president .

Trump heeft publiekelijk volgehouden dat de oproep “absoluut perfect” en “volledig toepasselijk” was.

Uit een beschrijving van de oproep die door het Witte Huis openbaar werd gemaakt, bleek dat Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy vroeg te onderzoeken waarom de Oekraïense topofficier blijkbaar een onderzoek had beëindigd naar een Oekraïens gasbedrijf dat ooit de zoon van voormalig vice-president Joe Biden in dienst had genomen als bestuurslid.

Tekstberichten die donderdag aan het Congres zijn gegeven en door House Democrats zijn vrijgegeven, suggereren dat de oproep deel uitmaakte van een bredere inspanning van Trump en zijn regering om Oekraïne onder druk te zetten .

De teksten laten Amerikaanse ambassadeurs zien die Oekraïne willen overtuigen om zich publiekelijk toe te leggen op onderzoek naar de politieke tegenstanders van Trump en het onderzoek expliciet te koppelen aan de vraag of de president van Oekraïne een officieel bezoek aan het Witte Huis zou krijgen.

Lees ook:  Klassenstrijd van bovenaf

De berichten bieden tot op heden het meest volledige beeld van hoe topdiplomaten en Trump’s persoonlijke advocaat Rudy Giuliani Trump’s doel probeerden te bereiken door de Oekraïners te laten onderzoeken naar zowel bemoeienis met de 2016 verkiezingen als Hunter Biden.

De nieuwe details over hoe Trump’s drukcampagne tegen Oekraïne zich ontvouwde, kwamen toen de president publiekelijk riep op een ander vreemd land – China – om een ​​van zijn politieke toppers te onderzoeken .

Trump haalde zaterdag uit bij de tweede klokkenluider te midden van een daglange inspanning om zichzelf te verdedigen op Twitter.

“De eerste zogenaamde tweedehands informatie ‘Whistleblower’ heeft mijn telefoongesprek bijna helemaal verkeerd, dus nu gaan ze naar de bank en komt er nog een ‘Whistleblower’ vanuit de Deep State, ook met tweedehands informatie,” Trump heeft getweet. “Ontmoet Shifty. Laat ze maar komen!”

Trump’s persoonlijke advocaat Rudy Giuliani reageerde zondagochtend op het nieuws van een andere klokkenluider op Twitter en zei: “De Swamp Media zullen corrupt er niet op wijzen dat het niets betekent, nu dat gesprek openbaar is.”

“Deze persoon zal naar voren komen en zeggen, ja de president had dit telefoontje”, zei Stewart, een lid van de House Intelligence Committee. “En ja, dat is het transcript. Waarom zou het mij wat schelen wat zijn mening en oordeel over dit transcript is? Jij en ik kunnen het lezen.”

Lees ook:  Homonetwerk in katholieke kerk blootgelegd

De samenvatting van het Witte Huis van dat telefoongesprek in juli is niet in tegenspraak met de klokkenluidersklacht. Dat gedeeltelijke transcript toonde aan dat Trump en Zelenskiy militaire hulp bespraken die de VS Oekraïne biedt voordat Trump zijn tegenpartij om ‘een gunst’ vroeg. De president vroeg vervolgens Zelesnkiy om theorieën te onderzoeken over de betrokkenheid van Oekraïne bij de verkiezingen van 2016 en de familie Biden.

In een formele klacht, de eerste klokkenluider gedetailleerd hoe het Witte Huis waren zo bezorgd over wat de president zei in dat gesprek dat zij tussenbeide om “lock down” het record van het gesprek. De klokkenluider diende de klacht in , die afhankelijk was van de rekeningen van het Witte Huis en andere Amerikaanse functionarissen, in de overtuiging dat Trump “de macht van zijn kantoor gebruikte om inmenging van een vreemd land te vragen” bij de verkiezingen van 2020.

Trump heeft naar de eerste klokkenluider verwezen als ‘nep’, maar voegde eraan toe dat de klacht ‘niet ophield’, hoewel het geloofwaardig werd geacht door een door Trump aangestelde inspecteur-generaal van de inlichtingengemeenschap en werd geschreven door iemand die de door Trump aangestelde acteur-directeur was van de nationale inlichtingendienst Joseph Maguire vertelde dat het Congres vorige maand in ‘goede trouw’ had gehandeld.

Lees ook:  Facebook heeft een Trump-post verwijderd die ten onrechte beweerde dat de griep dodelijker kan zijn dan Covid-19

De president en zijn beste bondgenoten hebben zich aangesloten bij de oproep van Biden 2016, gesteund door een groot deel van de internationale gemeenschap, om Viktor Shokin, de Oekraïense officier van justitie, te verwijderen. Shokin, die er alom van werd beschuldigd dat hij niet genoeg deed om corruptie te bestrijden, had Burisma onderzocht, het door schandalen geplaagde energiebedrijf dat gelieerd was aan Biden’s zoon Hunter. Maar eerder dit jaar meldde Bloomberg News , onder verwijzing naar documenten en een interview met een voormalige Oekraïense functionaris, dat het Burisma-onderzoek al meer dan een jaar slapend was tegen de tijd dat Shokin werd ontslagen. Daarnaast heeft voormalig Oekraïense officier van justitie Yuriy Lutsenko nieuwsuitzendbureaus verteld dat hij geen bewijs heeft gevonden van wangedrag door Biden en zijn zoon.

Senator Chris Murphy, D-Conn., Sprak met NBC’s ” Meet the Press “, en zei dat de Republikeinen “alles in het werk stellen” om kritiek van Trump te voorkomen.

“Ze moeten niet bang zijn voor deze president,” zei hij. “Als ze stemmen om hem kwijt te raken, kan hij niets doen om hen pijn te doen.”Comments

comments