Analyse: Trump’s oude manieren botsen met nieuwe realiteiten

Analyse: Trump’s oude manieren botsen met nieuwe realiteiten

7 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Halve waarheden vertellen en regelrechte leugens. Media-aandacht manipuleren. Wettelijke grenzen verleggen. Ondergeschikten onder druk zetten om het vuile werk te doen. Geloven in de kracht van zijn eigen persoonlijkheid. Geen persoonlijke verantwoordelijkheid aanvaarden.

Het speelboek dat Donald Trump heeft gebruikt als ontwikkelaar van onroerend goed, beroemdheden zakenman en politieke kandidaat, is voor het grootste deel effectief gebleken tijdens de eerste twee plusjaren van zijn presidentschap.

Hij heeft een griezelig vermogen getoond om uit de jam te komen die zowat elk van zijn voorgangers gedoemd heeft.

Die MO kan eindelijk Trump inhalen, tenmidden van het afzettingsonderzoek van het Huis. De tactiek die heeft geholpen om het Witte Huis te winnen, heeft zijn greep op het spel in gevaar gebracht, waardoor hij in beschuldigingen is verstrikt dat hij een buitenlandse regering heeft ingeschakeld om een ​​politieke vijand te onderzoeken en hem tot nu toe heeft laten zwerven tegen een snel escalerend onderzoek.

‘Hij is nu op een heel andere plek aangekomen. Hij wordt ter verantwoording geroepen op een manier die hij nog nooit eerder heeft gehad en loopt tegen de grenzen aan van wat hij normaal doet, ‘zei Tim O’Brien, een bioloog van Trump en veelvuldig criticus. “De Trump die we gewend zijn te zien, is iemand wiens viscerale gevoel om te overleven is door publieke kritiek te ploegen om gewoon vooruit te komen. Zijn gedrag is niet veranderd, zijn omstandigheid wel. ‘

Het was het vermogen van Trump om uit een hachelijke situatie te geraken die hem naar deze haalde.

Het onderzoek door speciale raadsman Robert Mueller naar Russische verkiezingsinterferentie overschaduwde het Witte Huis twee jaar voordat het op 24 juli eindigde met een gejammer, toen de haperende getuigenis van de voormalige FBI-directeur het boek leek af te sluiten. Mueller vertelde het Congres dat hij de president niet kon vrijstellen wegens obstructie van rechtvaardigheid, en Trump vertelde de wereld dat hij volledig was vrijgesproken.

De goedkeuring van Trump is sinds zijn aantreden nooit onder de 32% gezakt of boven 42% gestegen in Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research-peilingen. Zijn greep op macht en zijn greep op de Republikeinse Partij zijn onwankelbaar.

Een dag na Mueller’s congresoptreden vroeg een aangemoedigde Trump Oekraïne een onderzoek in te stellen naar een vooraanstaande democratische rivaal, voormalig vice-president Joe Biden.

De snelheid van het verhaal heeft een hoofdstad verbluft die al is gewend aan een meedogenloze Trumpiaanse nieuwscyclus. In amper twee weken tijd riep House Democrats, onder een lawine van onthullingen in nieuwsverhalen en de schadelijke opnames van Trump, op tot een onderzoek naar beschuldiging, dat de grootste bedreiging vormde voor zijn presidentschap.

Tot op dit punt lijkt Trump foundering in hoe hij heeft gereageerd. Zonder formeel reactieteam en met velen in zijn partij die zwijgen, is Trump veranderd in een eenmansoorlogskamer. Hij woedde op nieuwsconferenties, schelde assistenten uit en richtte epithetten op critici.

“Hij is grillig en opruiend”, zegt Douglas Brinkley, president-historicus aan de Rice University. “Het is geen strategie om nieuwe kiezers te winnen. Wie wil er iets kopen van een man die chaotisch schreeuwt? In plaats van zich een weg uit het gat te banen, graaft hij zichzelf dieper. ‘

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat gaat er gebeuren zonder vrijheid van meningsuiting?

In veel opzichten heeft Trump een leven zonder gevolgen geleefd.

Zijn twee echtscheidingen waren huwelijken waaraan hij wilde ontsnappen. Hij veranderde de scheidingen in tabloid goud. Zijn vroege financiële worstelingen werden opgelost door zijn vader. Zijn faillissementen hadden vooral gevolgen voor zijn geldschieters. Hij verontschuldigt zich nooit, beweegt zich om de nieuwscyclus van die dag – echt, die minuut – te winnen en vertrouwt erop dat zijn aanhangers hem zullen geloven en volgen.

“Hij wordt op een nieuwe manier geconfronteerd met de gevolgen van zijn acties,” zei O’Brien. “Wat zo opvallend is aan dit Oekraïense verhaal, is dat de woede die zijn naaste bondgenoten alleen achter gesloten deuren zouden zien, in de openbaarheid is gekomen. Ik denk dat hij zal blijven uithalen en dingen om hem heen zal verbranden. Hij zal proberen meer mensen in zijn dichte cirkel onder de bus te gooien als hij moet. ‘

Zijn eerste presidentiële campagne zat vol met blunders en blunders die zijn kandidatuur zouden hebben beëindigd. Elke keer duwde hij naar voren en overleefde.

Bij elke bocht brak hij normen. Hij beledigde Republikeinse trouwe John McCain, een voormalige krijgsgevangene, omdat hij gevangen was genomen. Hij bespotte een schoonheidswedstrijdkoningin omdat hij te zwaar was. Hij beschuldigde een in Amerika geboren rechter van Mexicaanse afkomst niet in staat te zijn tot onpartijdigheid bij immigratie. Hij had zijn fixer, Michael Cohen, vrouwen afbetaald met wie hij zaken had.

Elke keer dat hij gewond raakte, sloeg hij terug en nog harder. Het beste voorbeeld kwam op het gevaarlijkste moment van de campagne, het weekend van oktober 2016 na de release van een tape van ‘Access Hollywood’ waarin Trump wordt gehoord over seksueel gewelddadige vrouwen.

Na 24 uur in Trump Tower te hebben gezeten terwijl geruchten de ronde deden dat hij op het ticket zou worden vervangen door zijn lopende vriend Mike Pence, kwam Trump op een zaterdagmiddag tevoorschijn en dook in een menigte supporters buiten verzameld, alsof hij kracht putte uit het onwrikbare loyaliteit van zijn basis.

De volgende dag, in het uur voor het tweede algemene verkiezingsdebat met Hillary Clinton, hield hij een verrassingsnieuwsconferentie in St. Louis met vrouwen die oud-president Bill Clinton beschuldigden van seksuele ongepastheid. Het was een adembenemend moment in een campagne vol met hen.

Trump had het gesprek veranderd en een maand later werd hij tot president gekozen. En daarom geloven sommige van de dichtste aanhangers dat hij ook aan deze crisis kan ontsnappen.

“Het is geen geplande strategie, het is gewoon wie hij is”, zegt Sam Nunberg, een voormalige campagneadviseur. “De president probeert het verhaal onder controle te krijgen. Alles vrijgeven. In de aanval. En wat hij vanaf nu met succes heeft kunnen doen, is de Republikeinse Partij controleren, ze in de rij houden. Zijn aanhangers en kleine donoren zijn nog steeds bij hem. ‘

“Als dit een andere president was, zouden ze één voet de deur uit zijn,” zei Nunberg. ‘Hij zal dit overleven. Dat doet hij altijd. ‘Lees ook:  Amerikaans militarisme marcheert verder: geen discussie of media-aandacht voor de oorlog van Washington tegen de wereld

Comments

comments