Protesten blokkeren wegen in Europese steden en dringen aan op klimaatactie

Protesten blokkeren wegen in Europese steden en dringen aan op klimaatactie

7 oktober 2019 2 Door Indignatie redactie

Extinction Rebellion, vorig jaar opgericht in Groot-Brittannië, heeft nu hoofdstukken in ongeveer 50 landen.

Activisten met de Extinction Rebellion-beweging blokkeerden maandag belangrijke wegen in Berlijn, Amsterdam en Londen aan het begin van wat werd aangekondigd als een brede reeks protesten die nieuw klimaatbeleid vereisen.

Ongeveer 1.000 mensen blokkeerden de Grosser Stern, een rotonde midden in het Tiergarten-park van de Duitse hoofdstad, gedomineerd door de kenmerkende Victory Column, in een protest dat in de vroege uren begon.

Leden van Extinction Rebellion hebben ook een kamp opgezet buiten het kantoor van bondskanselier Angela Merkel, als gevolg van onvrede met een klimaatbeleidspakket dat vorige maand door haar regering is opgesteld, in afwachting van wat het een “internationale rebellie” vanaf maandag noemde. Het zegt dat er in 60 steden wereldwijd protesten worden gepland.

In Amsterdam blokkeerden honderden demonstranten een hoofdweg buiten het Rijksmuseum, een van de populairste toeristische trekpleisters van de stad, en zetten tenten op.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe demonstratie ging door ondanks het feit dat de stad activisten verbood zich op de weg te verzamelen. De demonstranten negeerden de politie en ze moesten naar een nabijgelegen plein verhuizen.

Demonstrator Elle van Zeeland vertelde de Nederlandse omroep NOS dat de groep “hier blijft totdat de overheid haar verplichtingen nakomt”.

Vorig jaar opgericht in Groot-Brittannië, heeft de beweging, ook bekend als XR, nu hoofdstukken in zo’n 50 landen.

De stafchef van Merkel, Helge Braun, bekritiseerde zijn tactiek.

“We delen allemaal een interesse in klimaatbescherming, en de klimaatdoelen van Parijs zijn hierin onze standaard”, zei hij tegen ZDF-televisie. “Als je hiertegen of daarvoor demonstreert, is dat oké, maar als je gevaarlijke interventies in het wegverkeer of dergelijke aankondigt, is dat natuurlijk niet het geval.”

Hij verwierp het idee van het verklaren van een ‘klimaatnoodsituatie’, zeggend dat de grondwet niet in zoiets voorziet en zich niet vertaalt in ‘concrete actie’Lees ook:  Mark Rutte - Is hij psychisch nog wel in orde?

Comments

comments