Chaos in Syrië, Washington na Trump-oproep met Erdogan ontketende Turkse militairen

Chaos in Syrië, Washington na Trump-oproep met Erdogan ontketende Turkse militairen

8 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Amerikaanse troepen in Syrië kregen maandagochtend een dringende waarschuwing om zich terug te trekken. “Ze kregen te horen: ‘We verlaten het veld’, zeiden hoge Amerikaanse defensieambtenaren.

Amerikaanse troepen in het noordoosten van Syrië ontvingen maandagmorgen vroeg een onverwacht alarm om zich terug te trekken van hun posten.

“We verlaten het veld”, aldus de berichten, volgens huidige en voormalige hoge Amerikaanse defensieambtenaren.

Om 3 uur lokale tijd ontving de commandant van de Syrische Democratische strijdkrachten, generaal Mazloum Kobane, ook een telefoontje van een hoge Amerikaanse functionaris die hem vertelde op een videoteleconferentie met een Amerikaanse militaire commandant die hem informeerde dat president Donald Trump had besteld Amerikaanse troepen trekken zich terug.

“Deze beslissing, dit is iets wat we helemaal niet verwachten ,” zei Kobane tijdens een interview met NBC News op maandagmiddag.

Er ontstond verwarring in Syrië en Washington in de uren nadat Trump tijdens een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan overeenkwam Amerikaanse troepen uit het noordoosten van Syrië te verplaatsen om de weg vrij te maken voor een Turkse militaire operatie in het gebied. Volgens meerdere huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen, heeft de aankondiging van het Witte Huis laat op zondagavond niet alleen de Amerikaanse Koerdische partners in de strijd tegen de militante groep van de Islamitische Staat, of ISIS, in Syrië verblind, maar bijna iedereen – hoge ambtenaren bij het Pentagon , het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis, wetgevers op Capitol Hill en Amerikaanse bondgenoten in Europa en het Midden-Oosten.

Het telefoongesprek van zondag tussen Trump en Erdogan werd gehouden om te proberen de woede van de Turkse leider te verzachten dat hij vorige maand geen een-op-een ontmoeting met Trump aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties kreeg, volgens drie huidige en voormalige ambtenaren. Erdogan liet de Amerikaanse functionarissen weten dat hij niet blij was dat zijn enige interactie met Trump tijdens de bijeenkomst van wereldleiders in New York volgens de functionarissen op een grote receptie was. Een hoge bestuursambtenaar zei dat het schema van Trump tijdens de Algemene Vergadering van de VN – die een dozijn één op één vergaderingen met wereldleiders omvatte – geen tijd liet voor een ontmoeting met Erdogan.

Maar Erdogan had Trump willen ontmoeten om een ​​veilige zone in het noorden van Syrië te bespreken, waarvoor de VS hun steun betuigde en mogelijk een Amerikaans raketafweersysteem aanschaf, volgens de ambtenaren.

De VS en Turkije staan ​​op gespannen voet over de aankoop van een Russisch raketafweersysteem door Erdogan, hoewel Trump weigerde om sancties tegen Ankara te nemen in reactie op de druk van zijn eigen medewerkers en congresleden om dit te doen.

Turkije heeft lang gedreigd om een ​​militair offensief te lanceren in het noordoosten van Syrië, de thuisbasis van Koerdische troepen die nauw samenwerken met de VS, maar die Erdogan als terroristen beschouwt. De planning van Turkije voor een operatie in Syrië is aanzienlijk toegenomen in de weken sinds de VN-top, zeiden de huidige en voormalige functionarissen.

“Hij was echt bedrogen”, zei een voormalige Amerikaanse functionaris over de reactie van Erdogan op het niet ontmoeten van Trump tijdens de VN-top. “Dus Trump probeerde het glad te strijken.”

Maar het telefoongesprek van zondag verliep niet zoals verwacht, zeiden ambtenaren. Erdogan was onvermurwbaar over Turkije dat Syrië binnenging, zeiden ambtenaren. Zelfs het aanbod van Trump voor een bezoek aan het Witte Huis was niet genoeg om hem af te schrikken.

Trump vertelde Erdogan dat een matige inval, zoals het vrijmaken van een veilige zone, aanvaardbaar zou zijn, zeiden ambtenaren. Maar hij zei dat een grote invasie die tot grote gevechtsoperaties leidt onaanvaardbaar zou zijn, zeiden ambtenaren.

Als Turkije een grote militaire operatie zou lanceren, waarschuwde Trump Erdogan, zouden de VS zich volledig terugtrekken uit Syrië, volgens een hoge Amerikaanse functionaris.

Onmiddellijk na het telefoongesprek riep acterend stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney minister van Defensie Mark Esper om hem op de hoogte te stellen van het besluit van de president, zei een voormalige en een huidige Amerikaanse functionaris.

“Turkije gaat binnenkort vooruit met zijn lang geplande operatie in Noord-Syrië,” zei perssecretaris Stephanie Grisham van het Witte Huis zondagavond in een verklaring. Amerikaanse troepen “zullen niet ondersteunen of betrokken zijn bij de operatie” en “zullen niet langer in de directe omgeving zijn”, zei ze.

Lees ook:  Marrakesh Immigratiepact in de praktijk: Veel vluchtelingen komen per vliegtuig naar Duitsland en Italië

De verklaring was de eerste keer dat velen in de regering, het congres en hoofdsteden over de hele wereld hoorden van de beslissing van de president. Koerdische troepen die met de VS in Syrië werken, zeiden dat de aankondiging van de president een verraad was. Ambtenaren van het bestuur, en de president, leken maandag de fall-out te proberen temidden van vernietigende kritiek van Republikeinen en Democraten.

“We ondersteunen de Turkse operatie op geen enkele manier, in welke vorm dan ook, iedereen van de president werkte mee aan de implementatie van de veilige zone,” vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag aan verslaggevers. “De president heeft heel duidelijk gemaakt dat we deze operatie op geen enkele manier, vorm of vorm zouden ondersteunen.”

De functionaris zei enkele tientallen van de ongeveer 1.000 Amerikaanse troepen in Syrië zich teruggetrokken te hebben uit hun posities in het noordoosten van Syrië, en dat de VS het werk om een ​​veilige zone te implementeren hebben opgeschort.

Het Pentagon maakte ook zijn oppositie tegen de Turkse plannen bekend.

“Het ministerie van Defensie heeft Turkije – net als de president – duidelijk gemaakt dat we geen Turkse operatie in Noord-Syrië steunen. voor Public Affairs zei Jonathan Hoffman in een verklaring maandag.

Europese ambtenaren, die overrompeld waren door de aankondiging van de president, wegen opties af om de kritiek van Trump op hun omgang met de vele buitenlandse jagers uit hun landen die in Syrië zijn vastgehouden aan te pakken. Grisham’s verklaring zondagavond zei dat Turkije nu verantwoordelijk zou zijn voor die gevangengenomen ISIS-jagers, en de controle verlegde van de Syrische defensietroepen in lijn met de VS

“De regering van de Verenigde Staten heeft Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen, waaruit veel gevangengenomen ISIS-jagers kwamen, onder druk gezet om ze terug te nemen, maar ze wilden ze niet en weigerden,” zei Grisham. “De Verenigde Staten zullen ze niet vasthouden voor wat vele jaren zou kunnen zijn en grote kosten voor de belastingbetaler van de Verenigde Staten.”

Trump leek ondertussen afstand te nemen van zijn eerste verklaring dat de VS Syrië zou verlaten en daar geen Turkse militaire inval in de weg zou staan.

Hij schreef maandag op Twitter dat “het tijd is om uit deze belachelijke eindeloze oorlogen te geraken.”

Maar later, na een aanval van republikeinse kritiek, sloeg Trump een andere toon richting Turkije op Twitter: “Zoals ik al eerder heb gezegd, en alleen maar om te herhalen, als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid, beschouw als verboden terrein, ik zal de economie van Turkije volledig vernietigen en vernietigen (dat heb ik eerder gedaan!). “

“Zelfs Trump begint te beseffen dat hij dit misschien niet zo goed heeft aangepakt en probeert het misschien terug te lopen,” zei de functionaris. “Ik denk dat je wat backpedaling gaat zien.”

Toen Trump afgelopen december abrupt aankondigde dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken, stopte de toenmalige minister van Defensie Jim Mattis en andere hoge leden van het nationale veiligheidsteam van de president overtuigde hem om het beleid om te keren. Sommige van die ambtenaren, waaronder voormalig adviseur voor de nationale veiligheid John Bolton en de voormalige voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Gen. Joseph Dunford, verlieten onlangs de administratie.

Het is onduidelijk of iemand binnen de administratie terugdeinsde op de zondagse beslissing van de president over Syrië.

Staatssecretaris Mike Pompeo was aan de beurt met Erdogan, zei een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De functionaris typeerde zijn opvattingen niet, maar Pompeo had zich verzet tegen de vorige stap van de president om alle Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken en de controle over te dragen aan Erdogan.

Een hoge ambtenaar van de administratie zei dat Trump “heel hard” terugduwde tijdens het telefoongesprek tegen het idee van een Turkse militaire operatie en zei tegen Erdogan dat ze het hun militairen moesten laten afhandelen omdat de veilige zone werkte. Maar Erdogan hield vol.

Uiteindelijk vertelde Trump Erdogan iets in de trant van: “Als je het gaat doen, krijg je geen steun”, aldus de functionaris.

De functionaris zei dat de bedoeling van Grisham’s verklaring van de zondagavond was om over te brengen dat, omdat Turkije heeft besloten een militaire operatie uit te voeren ondanks het argument van Trump, de VS het niet gaat steunen maar Amerikaanse troepen terug zal trekken zodat ze niet worden gevangen in het midden ervan.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Comments

comments