He! Rutte Nederland gaaf land maar elf ziekenhuizen in de problemen

He! Rutte Nederland gaaf land maar elf ziekenhuizen in de problemen

8 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Economische gehaktmolen draait sneller: nu elf ziekenhuizen in geldproblemen, bereikbare zorg staat onder druk

Nu de economische motor begint te pruttelen en een wereldwijde recessie op de loer ligt blijkt ook de Nederlandse zorg niet immuun voor de steeds sneller draaiende gehaktmolen. Zo meldt NOS Teletekst dat het aantal ziekenhuizen met geldproblemen is toegenomen. Vooral kleinere ziekenhuizen hebben moeite het hoofd boven water te houden, maar ook grotere ziekenhuizen zoals het HagaZiekenhuis in Den Haag hebben te kampen met begrotingsproblemen.

Het is nog niet zo lang geleden dat in Amsterdam het MC Slotervaart plotseling moest sluiten vanwege begrotingsproblemen. Patiënten werden van het bed geligd en naar buiten gedragen. Ondanks de professionele inzet van het zorgpersoneel was het een onhandige situatie. In de Tweede Kamer was men kritisch op de minister van Medische Zorg, maar hij wist zich weer goed te verstoppen. De minister was daar zo goed in, dat het onderzoek naar de schimmige constructies geen aandacht krijgt.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen, waarvoor BDO Accountants de Nederlandse ziekenhuizen op basis van hun financiële jaarverslagen van 2018 rangschikt. Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer scoort het slechtst; dat krijgt nu een twee en vorig jaar een drie. Het Ommelander Ziekenhuis in Groningen moet het doen met een schamele vier, terwijl dat vorig jaar nog een acht kreeg.

Lees ook:  Orgaandonor het corrupte medische systeem? een gruwelijke nieuwe wetenschappelijke studie

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVolgens de accountants is het vooral zorgwekkend als ziekenhuizen het twee jaar achter elkaar slecht doen. Drie ziekenhuizen scoren nu een vijf en vorig jaar een vier. Dat geldt voor het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Brabantse Maasziekenhuis Pantein en het Zaans Medisch Centrum. Verder bungelen ook onderaan de lijst nog het Limburgse Zuyderland (nu een vijf vorig jaar een twee), Ziekenhuisgroep Twente (nu een vijf, vorig jaar een drie), het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen (beide jaren een vijf). Kijk op deze interactieve kaart om te zien hoe het ziekenhuis bij jou in de buurt scoort. De rode ziekenhuizen scoren onvoldoendes.

De begrotingsproblemen van de elf ziekenhuizen die zijn onderzocht door de organisatie BDO Accountants beperken zich echter niet tot geld. Door de tekorten is het lastig om goed personeel aan te nemen en lopen de wachtlijsten op. Kortom: de begrotingsperikelen veroorzaken problemen op alle operationele niveau’s van deze ziekenhuizen. Dat het binnenkort weer misgaat en een ziekenhuis deuren zal moeten sluiten lijkt ook waarschijnlijk: drie van de onderzochte centra scoren al enkele jaren slecht en op een bepaald moment ‘is de koek op’.

Wanneer zou Rutte weer één van zijn befaamde “lijstjes” van stal halen om te onderbouwen dat we in een “ontzettend gaaf land” leven?

Lees ook:  Johnson bulldozers Groot-Brittannië dieper in chaos


Comments

comments