Overloper Jesse Klaver maakt GroenLinks kapot

Overloper Jesse Klaver maakt GroenLinks kapot

8 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Het is maar een opinieonderzoek, maar niettemin. Volgens Maurice de Hond is de achterban van GroenLinks hevig verdeeld over de nieuwe strategie van Jesse Klaver. Al tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer nam de partijleider opzichtig afstand van de ‘scorebordpolitiek’.

Afgelopen dagen werd duidelijk wat dat betekent. GroenLinks is van plan vóór alle begrotingsplannen van het kabinet te stemmen, ook als daar geen toezeggingen tegenover staan. Dat is van groot belang, omdat de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer. Dankzij de stemmen van GroenLinks zullen de begrotingen toch ongeschonden door het parlement komen.

Die gang van zaken is ongebruikelijk. Weliswaar stemmen oppositiepartijen in de praktijk vaak voor de begrotingen voor komend jaar, maar ze kondigen dat hoogst zelden van te voren aan. Integendeel. Ze dreigen, vragen tegemoetkomingen van het kabinet en geven zich pas op het laatste moment gewonnen. Ze spelen, met andere woorden, ‘politieke spelletjes’ om zoveel mogelijk hun zin te krijgen. Ze proberen het onderste uit de kan te halen.

Klaver heeft echter afstand genomen van de politieke spelletjes. Hij wil ‘strijd voeren op de inhoud in plaats van op de beeldvorming’. Hij weigert nog langer mee te doen aan de ‘machtspolitiek’.

Dat klinkt heel nobel, maar volgens het onderzoek van De Hond heeft een groot deel van de GroenLinks-aanhang geen begrip voor deze aanpak. Eén op de vijf GroenLinksers, aldus deze peiling, denkt dat de partij nu minder gedaan zal krijgen in het parlement. Iets waar ze best wel eens gelijk in zouden kunnen hebben.

Lees ook:  Migratie: het thema voor 2020 in Nederland? Na jaren van woorden, nu daden?

In de wekelijkse poll van De Hond is al enige tijd te merken dat het met GroenLinks de verkeerde kant op gaat. De partij is daarin weggezakt naar 12 zetels. In werkelijkheid heeft ze er 14 in de Tweede Kamer en gedurende het grootste deel van deze regeertermijn stond ze daar in de peilingen ruim boven.

Wat moet Klaver beginnen om het tij te keren? Nu nog zijn strategie omgooien en toch met ‘politieke spelletjes’ komen zou hem wel erg ongeloofwaardig maken. Dat is dus geen uitweg. Het enige waarop Klaver kan hopen is dat de malheur vanzelf overwaait. Het duurt tenslotte nog ruim anderhalf jaar voor er verkiezingen zijn. En peilingen – daaraan klampen alle virtuele verliezers zich vast – zijn maar dagkoersen.

De PvdA ondervindt in de prognose van De Hond geen hinder van haar politieke opstelling. Ze staat daarin nog steeds op maar liefst 20 zetels, een enorme winst vergeleken bij de 9 die ze er bij de laatste Kamerverkiezingen haalde. Partijleider Lodewijk Asscher mag daarmee zijn handjes dichtknijpen. Want ook hij sloeg afgelopen week de plank mis.

Asscher kondigde in een interview aan dat de PvdA tegen het Belastingplan en de onderwijsbegroting gaat stemmen als er niet meer geld voor onder meer leerkrachten beschikbaar komt. Hij krijgt niet zijn zin en zal zijn woorden nu dus waar moeten maken in de Eerste Kamer. Maar het kabinet kan er zijn schouders over ophalen. Want in de senaat heeft het aan de steun van GroenLinks ruim voldoende. Alleen door samen op te trekken met zusterpartij GroenLinks zou de harde taal van de PvdA effect hebben gehad. Nu staat Asscher met lege handen.

Lees ook:  GroenLinks normaliseert links-extremisme in NL
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Amerikaanse militairen die dienden in Vietnam beklaagden zich erover dat hun politieke leiders niet de wil hadden om die oorlog te winnen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments