Extinction Rebellion dreigt met driedaagse blokkade van de luchthaven van Londen

Extinction Rebellion dreigt met driedaagse blokkade van de luchthaven van Londen

9 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

De hindernissen van het dagelijks leven die de Extinction Rebellion wereldwijd op verschillende plaatsen uitvoeren, worden steeds massiever.

Aanhangers van de Extinction Rebellion-groep willen een luchthaven in de Britse hoofdstad Londen drie dagen verlammen. De “vreedzame” blokkade van London City Airport begint donderdag, zei de groep woensdag. Ondertussen kondigde de luchthaven nabij het stadscentrum op haar website aan dat het nauw zou samenwerken met de Londense politie om “de passagiersveiligheid te waarborgen” en “verstoring tot een minimum te beperken.”

Donderdag om 20:00 uur (lokale tijd) beweren leden van Extinction Rebellion dat ze de Hong Kong-achtige luchthaventerminal bezetten door voor de deuren van vertrek- en aankomsthallen te zitten, te pendelen of samen te werken. Honderden mensen hebben hun deelname bevestigd en zijn “klaar om hun vrijheid voor dit doel op te offeren”, zei de groep. Ze willen samen optrekken vanuit verschillende locaties in Londen en samen naar London City Airport marcheren.

Als ze er niet in slaagden hun blokkade op de luchthaven uit te voeren, zouden ze ‘het van buitenaf blokkeren’ door spoorroutes en toegangswegen voor auto’s te blokkeren, kondigde Extinction Rebellion aan.

Na de aankondiging van de blokkade riep de luchthaven passagiers op om hun reisplannen niet te wijzigen, maar om zichzelf te informeren over hun vluchten.

Van de vijf luchthavens van Londen ligt London City Airport het dichtst bij het stadscentrum. Vorig jaar telde hij 4,8 miljoen passagiers. De exploitanten plannen een uitbreiding van de luchthaven. Een woordvoerder van Extinction Rebellion veroordeelde het project, dat onverenigbaar was met de klimaatdoelstellingen van de Britse regering.

Sinds maandag gaan de volgers van de groep Extinctin opstand in verschillende landen de straat op, de acties moeten ongeveer twee weken duren en in totaal ongeveer 60 steden treffen. Volgens de Londense politie zijn sinds het begin van de protesten meer dan 500 mensen voorlopig gearresteerd. Half september probeerde het luchtverkeer op Heathrow Airport al met drones te stoppen – maar zonder succes. (Afp)Lees ook:  "Extinction Rebellion": radicale milieuactivisten bezetten Parijs en London Airport

Comments

comments