Nieuwe bankencrisis zal Fed Trump een nieuwe Herbert Hoover maken?

Nieuwe bankencrisis zal Fed Trump een nieuwe Herbert Hoover maken?

9 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De afgelopen maanden heeft de Amerikaanse president Trump herhaaldelijk gewezen op zijn rol om de Amerikaanse economie de “beste ooit” te maken. Maar achter de extreme hoogtepunten van de aandelenmarkt en de officiële werkloosheidsgegevens van de overheid, is de Amerikaanse economie klaar voor een schok in 1929-stijl , een financiële Tsunami die meer wordt beïnvloed door onafhankelijke Fed-acties dan door alles wat het Witte Huis sinds januari 2017 heeft gedaan. Op dit punt de parallellen tussen eenmalige Republikeinse president Herbert Hoover die de grote aandelencrash en de economische depressie voorzat gecreëerd door het Fed-beleid, en Trump in 2019 lijken onheilspellend op elkaar. Het onderstreept dat de echte macht ligt bij degenen die ons geld beheersen, niet gekozen politici.

Ondanks proclamaties van het tegendeel, wordt de ware staat van de Amerikaanse economie met de dag precair. Het Fed-beleid van Quantitative Easing en Zero Interest Rate Policy (ZIRP) dat na de crash van 2008 werd geïmplementeerd, heeft in tegenstelling tot claims weinig gedaan om de reële Amerikaanse economie direct weer op te bouwen. In plaats daarvan leidde het biljoenen naar de banken die verantwoordelijk waren voor de onroerendgoedzeepbel 2007-8. Dat ‘goedkope geld’ vloeide op zijn beurt over de hele wereld naar speculatieve high-return-investeringen. Het creëerde speculatieve bubbels in schuld van opkomende markten in landen als Turkije, Argentinië, Brazilië en zelfs China. Het creëerde enorme investeringen in hoogrisicoschuld, zogenaamde junk bonds, in het Amerikaanse bedrijfsleven in gebieden zoals schalieoliebedrijven of bedrijven zoals Tesla. De belofte van de Trump-campagne om de vervallen infrastructuur van Amerika te herbouwen is nergens heen gegaan en een verdeeld congres staat op dit punt niet op het punt zich te verenigen voor het welzijn van de natie. De echte indicator van de gezondheid van de reële economie waar echte mensen worstelen om rond te komen, ligt in de recordniveaus van schulden.

Vandaag, tien jaar na de ongekende acties van drie presidenten, staat de Amerikaanse economie dieper in de schulden dan ooit in haar geschiedenis. En schulden worden beheerst door rentetarieven, rentetarieven uiteindelijk in handen van de Fed. Laten we eens kijken naar enkele tekenen van ernstige problemen die de economie tegen 2020 gemakkelijk in een zware recessie kunnen plaatsen.

Ford Motor, GE

Op 25 september is de bedrijfsobligatieschuld van Ford Motor Co., die in tegenstelling tot GM in 2008 de nationalisatie van de overheid weigerde, net door Moody’s teruggebracht naar de ‘junk’-status, die zei dat Ford te maken heeft met’ aanzienlijke operationele en marktuitdagingen … ‘ in gezelschap schuld .

Ongewenste rating betekent dat de meeste verzekeringsmaatschappijen of pensioenfondsen geen risicovolle schuld mogen hebben en moeten verkopen. Voordat Moody’s Ford-obligaties op de laagste waarde plaatste vlak voor junk, BBB. Het probleem is dat bedrijven gedurende een decennium van de lage rentetarieven van de Fed grotere schuldenrisico’s hebben genomen dan ooit, en het aandeel van obligaties met een BBB-rating of ‘risico op junk’ is tegenwoordig gestegen tot meer dan 50% van alle Amerikaanse bedrijfsobligaties uitstekend. Bij het begin van de crisis in 2008 waren obligaties met een BBB-rating slechts een derde van het totaal. Dat komt neer op meer dan $ 3 biljoen bedrijfsschuld met het risico van downgrade naar junk als de economie verslechtert, van slechts $ 800 miljard een decennium geleden. Tien jaar ongekende ultra-low fed rentetarieven zijn verantwoordelijk. Moody’s schat dat ten minste 47 andere multi-miljard Amerikaanse bedrijven kwetsbaar zijn voor junk downgrades in een scherpe economische neergang of met stijgende rentetarieven. De meest genoemde zijn het ruimtevaart- en elektrisch conglomeraat GE, dat onder andere straalmotoren maakt Boeing verontrustte .

De bedrijfsschuld in de VS is vandaag een tikkende tijdbom en de Fed controleert de klok. Vandaag is de totale bedrijfsschuld meer dan $ 9 biljoen, een recordhoogte, een stijging van 40% of $ 2,5 biljoen sinds 2008 volgens de St. Louis Fed. Met de ultra-lage Fed-rentetarieven sinds 2008 hebben bedrijven de uitstaande schuld verdubbeld, maar de schuldkosten zijn slechts 40% gestegen. Nu heeft de Fed de afgelopen maanden de rente direct en indirect verhoogd via kwantitatieve aanscherping. De meest recente token van 25% doet niets af aan de sombere vooruitzichten voor de Amerikaanse obligatiemarkt, het hart van het financiële stelsel.

Ford wordt onder andere hard getroffen door de wereldwijde recessie in de autosector. In de VS zijn autodealers zo wanhopig geworden om auto’s te verkopen, omdat consumenten stikken in een record van persoonlijke schuld dat ze onlangs 8-jarige autoleningen hebben aangeboden. De afgelopen twee jaar heeft de Fed de rente langzaam hoger gebracht. Het voorspelbare resultaat is stijgende wanbetaling op schulden van huishoudens, met name autoleningen. Vanaf april 2019 liepen een record van 7 miljoen Amerikanen 90 dagen of meer achter met autoleningen, ongeveer 6,5% van alle autoleningen. Meer dan 107 miljoen Amerikanen hebben tegenwoordig autoleningen, tegen 80 miljoen in 2008 en een historisch record. De toename van het aantal wanbetalingen loopt parallel met de monetaire verkrappingsgrafiek van de Fed.

Zowel Ford als GM kondigen duizenden ontslagen aan naarmate de economie vertraagt ​​en de consumentenschuld gevaarlijke niveaus bereikt. Ford schrapt minstens 5.000 banen en GM 4.400 in Amerikaanse operaties. Tienduizenden meer ontslagen worden de komende maanden waarschijnlijk geacht als de economie verslechtert.

Toen meldde het particuliere Amerikaanse instituut voor supply management zojuist dat zijn index van de industrie het zwakst was sinds juni 2009, de diepte van de economische crisis van tien jaar geleden. In het onderzoek noemden bedrijven onzekerheden met betrekking tot de Chinese handelsoorlog van Trump als de belangrijkste factor achter depressieve aanwervingen en zakelijke activiteiten. Trump viel vervolgens de Fed aan omdat deze niet snel genoeg ging om de tarieven te verlagen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Schuldig aan pandemicide

Een indicator van de precaire staat van de reële productie-economie van de VS is de diepere recessie dit jaar in de vrachtwagenindustrie, de sector die goederen door het land verplaatst. In september verloren 4.200 vrachtwagenchauffeurs hun baan omdat de vrachttarieven daalden door gebrek aan goederenverkeer. In de eerste zes maanden van 2019 gingen ongeveer 640 transportbedrijven failliet, drie keer zoveel als een jaar eerder, toen de impact van de Fed-rente nog steeds laag was en de gevolgen voor de handelsoorlog veel minder duidelijk. In juni daalde de vrachtwagenlading in juni met meer dan 50% in vergelijking met juni 2018 op de markt voor vrachtwagens. De tarieven daalden ook met maar liefst 18,5% in dezelfde periode .

Het vrachtvolume dat door alle modi in de VS wordt verzonden, is dramatisch gedaald. Vrachtzendingen binnen de VS per vrachtwagen, spoor, lucht en binnenvaart daalden in juli 2019 met 5,9%, vergeleken met juli 2018, de achtste maand op een rij van jaar op jaar daalt, volgens de Cass Freight Index for Shipments, die uitgezonderd bulkgoederen zoals granen. Deze daling, samen met de 6,0% daling in mei waren de steilste jaar-op-jaar daling van de vracht zendingen  sinds de financiële crisis van 2008.

Dodgy Home Leningen?

Verre van het realiseren van de lessen van de Amerikaanse subprime woningschuldcrisis die leidde tot de wereldwijde crisis van 2007-2008, zijn de banken stilletjes teruggegaan in het aangaan van onbetrouwbare leningen. Bovendien zijn de twee quasi-overheidsinstanties voor hypotheekleningen, Fannie Mae en Freddie Mac, er slechter aan toe dan tijdens de subprime vastgoedcrisis van 2007.

Desalniettemin heeft de president in maart 2019 een memorandum ondertekend waarin wordt opgeroepen tot stappen om een ​​einde te maken aan het tienjarige conservatorium van de twee agentschappen. Zoals verschillende functionarissen recentelijk getuigden: “Het Amerikaanse systeem voor woningfinanciering is … Erger vandaag dan het was aan de vooravond van de financiële crisis van 2008.” Dat ondanks $ 190 miljard aan belastingbetalingen aan de twee agentschappen. Volgens een congresrichtlijn mogen Fannie Mae en Freddie Mac een verliesbuffer kapitaalreserve aanhouden van samen $ 6 miljard. Ze bezitten of garanderen echter bijna $ 5 biljoen aan hypotheekeffecten. Veel van die hypotheken zijn van twijfelachtige of onbetrouwbare kredietkwaliteit zoals vóór 2007, omdat banken op zoek zijn naar hogere rentetarieven. Als de algehele economie in het komende jaar verslechtert in de aanloop naar de verkiezingen van november 2020, kunnen de wanbetalingen van de hypotheekleningen stijgen. Er is geschat dat

“ Als slechts 0,12% van de hypotheken van Fannie en Freddie slecht wordt (ongeveer een tiende van 1%), zou dit ze volledig wegvagen. Ze zouden geen kapitaal meer hebben. En zonder een reddingsplan van de overheid zouden ze misschien helemaal ophouden te bestaan. Dat kan al snel leiden tot een nieuwe hypothecaire lening crisis .”

De sleutel tot de Amerikaanse economie is schuld en staat op een hoog niveau voor de Amerikaanse overheid, wiens tekort jaarlijks met meer dan $ 1 biljoen stijgt, voor bedrijven met een recordschuld en voor particuliere huishoudens waar hypotheekschuld, schulden aan studentenleningen en autoleningen staan ​​allemaal op recordhoogte. De schuld van studieleningen bereikte in januari 2019 $ 1,46 biljoen, met ernstige achterstalligheidspercentages die veel hoger waren dan bij andere soorten schulden. Hypotheekschuld was goed voor $ 9,12 biljoen. De totale particuliere schuldenlast bedroeg een record van $ 13,5 biljoen. Als we aan deze precaire economische schuld de situatie in de Amerikaanse landbouw toevoegen, waar boeren geconfronteerd worden met de ergste crisis sinds het begin van de jaren tachtig, is het duidelijk dat het economische wonder van het Trump-tijdperk verre van stabiel is.

Een van de meest opvallende kenmerken van de recente economische groei in de VS, het herstel van de Amerikaanse schalieolie van 2018, dat Amerika tot de grootste olieproducent van de wereld maakte, is dit jaar echter vrijwel afgevlakt doordat de wereldolieprijzen scherp dalen. De val bedreigt veel Amerikaanse schalieolieproducenten, van wie velen geleend hebben door het uitgeven van grote investeringen in junkobligaties met een hoge rente in de hoop op een herstel van de instorting van de prijzen na 2014. Zelfs een aanval op de Saoedische olie-infrastructuur en oorlogsdreigingen in Iran en Venezuela hebben de prijsdaling in olie de afgelopen weken niet gestopt. Als de olieprijzen onder de $ 55 per vat blijven dalen, volgt een nieuwe golf van faillissementen en sluitingen in de Amerikaanse energiesector, waarschijnlijk in 2020 net op tijd voor de Amerikaanse verkiezingen.

Van 1927 tot 1929 creëerde de Fed opzettelijk een aandelenbel met rentetarieven. Republikeinse president Hoover ondertekende de Smoot-Hawley Tariff-wet in 1930 om de Amerikaanse industrie te verdedigen, wat resulteerde in een handelsoorlog die samen met Hoover werd beschuldigd van de grote depressie die werd veroorzaakt door een economie opgeblazen met schulden en gemakkelijk geld tijdens de Roarin ‘Twenties boom. Hoover kreeg de schuld en verloor de herverkiezing van democraat FDR met zijn New Deal. Achter alles stonden de acties van de Federal Reserve, de echte macht. Binnenkort zal het duidelijk zijn of 2020 een moderne tijdherhaling van het Hoover-script zal zijn, dit keer met een democraat wiens “New Deal” waarschijnlijk groen zal zijn.Lees ook:  Ieder die Trump hoog had zitten moet zich nu eens diep gaan schamen

Comments

comments