Speciale sessie: VN-Veiligheidsraad komt bijeen voor Turks offensief

Speciale sessie: VN-Veiligheidsraad komt bijeen voor Turks offensief

9 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

De VN-Veiligheidsraad is bijeengeroepen voor zijn speciale vergadering op donderdag. De op woensdag gestarte militaire operatie van Turkije heeft internationaal scherpe kritiek gekregen.

De VN-Veiligheidsraad komt donderdag bijeen voor een speciale sessie over het Turkse offensief in Noord-Syrië. Dit werd woensdag aangekondigd door diplomaten op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Duitsland en Frankrijk hadden om de spoedvergadering gevraagd samen met Polen, België en het Verenigd Koninkrijk.

De op woensdag gestarte militaire operatie van Turkije heeft internationaal scherpe kritiek gekregen. De EU en de federale regering hebben Ankara opgeroepen om hun offensief tegen de Koerdische volksverdedigingseenheden (YPG) in Noord-Syrië te stoppen.

Turkije accepteert “verdere destabilisatie van de regio” en riskeert een heropleving van de jihadistische militie van de Islamitische Staat (IS), zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD). De militaire operatie bedreigt “nog een humanitaire ramp en nieuwe ontsnappingsbewegingen veroorzaken”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe Franse regering veroordeelde ook het offensief van Turkije. Parijs streeft naar een brede coalitie om de kwestie zo snel mogelijk naar het internationale niveau te brengen, zei de Europese staatssecretaris van Frankrijk, Amélie de Montchalin. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker riep Turkije op “terughoudend te handelen en de reeds begonnen missie te stoppen”.

Turkije lanceerde woensdag een nieuw offensief tegen de YPG-militie in het noorden van Syrië met het Syrische nationale leger nadat Amerikaanse troepen het veld daar hadden ontruimd. President Recep Tayyip Erdogan schreef in de sms-dienst Twitter dat de militaire missie de “terroristische dreiging” aan de grens van Turkije moet elimineren en vrede moet bieden. Onmiddellijk na de aankondiging werden de eerste Turkse luchtaanvallen gemeld vanaf de Turks-Syrische grens.Lees ook:  Chilenen gaan vol tegen de loyaliteit van de regering en de neoliberale erfenis van de dictatuur

Comments

comments