Syrische Koerden: de aanval van Turkije zou jaren van IS-gevechten terugwerpen

Syrische Koerden: de aanval van Turkije zou jaren van IS-gevechten terugwerpen

9 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Sinds de verovering van het Syrische dorp Baghus in het voorjaar is het “kalifaat” van de Islamitische Staat (IS) in Syrië vernietigd. Maar het aangekondigde Turkse offensief tegen de Koerdische Volksverdedigingseenheden (YPG) in het noordoosten van het land zou de jihadistische militie kunnen hergroeperen. Een aanval door Turkije zou de YPG-militie dwingen zijn troepen terug te trekken uit de strijd tegen de jihadisten.

De IS-militie blijft een bedreiging en kan snel “metastase” worden als de YPG wordt gedwongen “zijn aandacht en middelen af ​​te leiden naar een strijd tegen Turkije”, waarschuwt Sam Heller van de International Crisis Group. Het Koerdische autonome bestuur, dat het noordoosten van Syrië controleert, waarschuwt ook dat een Turks offensief de anti-IS-strijd jaren terug zal gooien.

“De strijd tegen IS is nog niet voorbij”, zegt Abdulkarim Omar, die het autonome bestuur in buitenlandse zaken vertegenwoordigt. “Er zijn honderden slaapcellen in de onlangs bevrijde gebieden.” De Amerikaanse strijdkrachten hadden sinds de verovering van het laatste IS-bastion op de Eufraat herhaaldelijk gewaarschuwd dat de jihadisten zich konden hergroeperen als de druk van de internationale gemeenschap op de extremistische groep afnam.

Desondanks kondigde de Amerikaanse president Donald Trump na een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan aan dat hij Amerikaanse troepen zou terugtrekken uit het noordoosten van Syrië, waar ze eerder de YPG hadden gesteund in de strijd tegen de IS-militie. Hij leek dus groen licht te geven voor een interventie van Turkije om een ​​”veiligheidszone” in te stellen aan de Turkse grens met de Koerdische gebieden in het noorden van Syrië.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump's ziekmakende verraad

Turkije heeft YPG’s aanwezigheid aan de grens al lang als een bedreiging gezien, omdat het nauw verbonden is met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Hoewel Trump ondertussen verzekerde na massale kritiek van zijn Republikeinse partij, zouden de VS hun Koerdische bondgenoten niet laten vallen. Maar Turkije lijkt vastbesloten het lang bedreigde militaire offensief serieus te nemen. De gevolgen, niet alleen de Syrische Koerden vrezen, zouden catastrofaal zijn.

Het gaat met name om de gevangen IS-jagers. De YPG heeft duizenden jihadisten vastgehouden sinds de verovering van het laatste IS-bastion, waaronder veel buitenlanders. In het kamp Al-Hol zijn ook 12.000 vrouwen en kinderen van IS-jagers. De YPG heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het de jihadisten en hun families niet langer kan bewaken als ze hun troepen moeten terugtrekken voor de strijd tegen Turkije.

“In het geval van een veiligheidsvacuüm kunnen deze criminelen misschien een kans krijgen om uit te breken”, waarschuwt Omar. Het kamp Al-Hol was sowieso een “tijdbom”. De YPG rapporteert al lange tijd aanvallen op bewakers, moorden en uitbraken. Pas in september riep IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi zijn aanhangers op om de gevangen IS-jagers en hun families te bevrijden van gevangenschap in Irak en Syrië.

Het Instituut voor de Studie van Oorlog waarschuwde vorige week dat de IS-militie probeerde omkopers om te kopen en vrouwen de kampen uit te smokkelen. Vermoedelijk bereidt de groep “meer gecoördineerde en complexere strijdkrachten” voor om zijn gevangen supporters te bevrijden, waarschuwde het onderzoeksinstituut. Er is ook bezorgdheid dat de IS-aanhangers zich hergroeperen in de kampen.

Turkije verzekert dat het de IS-militie niet zal toestaan ​​om “in welke vorm dan ook” terug te keren. De expert Heller waarschuwt dat rellen en ontsnappingspogingen waarschijnlijker zijn als de YPG hun troepen terugtrekt. Als de IS-jagers in de daaropvolgende chaos uitbreken, kunnen ze nieuwe aanvallen op de grond uitvoeren. Of ze kunnen naar het buitenland vluchten en zich daar bij andere extremistische groepen aansluiten.Lees ook:  Turkije verdeelt snijgereedschap onder "vluchtelingen" en vuurt traangas af naar Griekse grensambtenaren

Comments

comments