Turkse agressie Syrië: Belgische veiligheidsdienst pusht alweer om jihadisten terug te halen

Turkse agressie Syrië: Belgische veiligheidsdienst pusht alweer om jihadisten terug te halen

9 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

OCAD, het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse in België, maakt van de Turks-Koerdische spanningen gebruik om opnieuw te pushen voor een repatriëring van ‘onze’ jihadisten die momenteel in gevangenschap leven onder Koerdische controle in Noord-Syrië. “Als we ze hier opvolgen en berechten, hebben we er controle over”, zo zei de OCAD-baas dinsdag. Verwacht wordt dat de Turkse staat binnenkort nieuwe aanvallen uitvoert op de Koerdische milities in Noord-Syrië. Van Tigchelt duwt al enige tijd op de politiek om de jihadisten met Belgische nationaliteit terug te halen.

Paul Van Tigchelt heeft dinsdagavond in VRT-programma Terzake opnieuw op tafel geklopt om de ‘Syriëstrijders’ (de zogenaamde ‘foreign terrorist fighters’ of FTF’ers) met de Belgische nationaliteit, die momenteel in Koerdisch gevangenschap leven, terug naar België te halen. “We hebben weet van ruim vijftig Belgische FTF’ers in de gevangenenkampen van de Koerden. Twintig mannen en zo’n vijfendertig vrouwen”, zo zei de OCAD-kopman. “Als we ze hier opvolgen en berechten, hebben we er controle over.”

Terzake on Twitter

Zelfs in Irak zullen vele onder hen vroeg of laat vrijkomen.” Paul Van Tigchelt (OCAD) over het mogelijk vrijkomen van de gevangengenomen IS-strijders. #terzaketv https://t.co/Nll2Xea1bE

Turks-Koerdisch conflict vergroot risico op ontsnapte jihadisten

“We zien nu al dat het in die Koerdische kampen moeilijk wordt”, zo vervolgt hoge ambtenaar. “Vooral het kamp Al-Hol is overbevolkt. Daar zitten 70.000 gevangenen opeengepakt. Er gebeuren wel eens ontsnappingen. Dat zijn kleine kalifaten geworden, en dat is iets wat ons zorgen baart.”

Lees ook:  Het Turkse gevaar van Idlib

In het bijzonder boezemen de Turks-Koerdische spanningen van Tigchelt angst in. Want als de Koerdische strijdkrachten hun aandacht moeten vestigen op de Turkse vijand, dan kunnen de bewakingskampen wel eens verwaarloosd worden. “Gelukkig is het voor die gewezen strijders een stuk moeilijker geworden om weer naar Europa te komen, dankzij de deal die we met Turkije hebben. Maar waterdicht is de controle helaas niet.”

Wat zijn de risico’s als we de jihadi’s wél terughalen?

Afgelopen weken heeft de OCAD-baas verschillende malen dezelfde boodschap gebracht. Begin september maakte hij zelfs een pleidooi samen met een tiental andere deskundigen om de 40 Belgische jihadi-kinderen die momenteel leven in Syrische kampen te repatriëren. Vorig jaar waarschuwde de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Belgische Staatsveiligheid echter nog voor het risico dat uitgaat van jihadi-vrouwen en hun kroost, laat staan van de mannelijke jihadisten.

Voorheen kregen vrouwen van jihadisten immers een ondersteunende rol op de achtergrond. Vandaag hebben zij steeds vaker een actieve en zelfs militaire rol. “Aanslagen door strijdsters zijn in principe niet langer een ideologisch-religieus taboe”luidde het vorig jaar in De Tijd. Ook de recente ideologische rol die jihadi-vrouwen afkomstig uit het Westen speelden/spelen, is cruciaal voor het moderne islamisme. Denk aan het meegeven van de islamistische dogma’s en opvattingen aan de kinderen, over het rekruteren van andere vrouwen, tot een actieve rol in de vrouwelijke hisba – een islamitische religiepolitie. Dat is een rol die Westerse jihadi-vrouwen in het Syrische gevangeniskamp van Al-Hol – waar ook El Maliji vastzit – nu overigens met verve opnemen en die men evengoed later in Europa kan uitvoeren.

Lees ook:  Turkije stuurt IS-strijders naar Europa


Comments

comments