Erdogan bedreigt de EU met 3,6 miljoen vluchtelingen

Erdogan bedreigt de EU met 3,6 miljoen vluchtelingen

10 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

‘Hé EU, word wakker’: Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen als EU Turkse operatie in Syrië bestempelt als een invasie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Europa gewaarschuwd om de nieuw gelanceerde militaire invasie van zijn land in Syrië niet te bekritiseren en beweerde dat hij miljoenen vluchtelingen de EU in zou kunnen laten stromen als hij dat verkiest.

In een toespraak tot wetgevers van zijn AK-partij waarschuwde Erdogan dat er repercussies zouden zijn als Europa de operatie van Turkije in Syrië als een invasie zou beschouwen.

Hé EU, word wakker. Ik zeg het nog een keer: als u onze operatie daar als een invasie probeert te kaderen, is onze taak eenvoudig: we zullen de deuren openen en 3,6 miljoen migranten naar u sturen.

De dreiging komt nadat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei dat Ankara “de lopende militaire operatie moet staken” in het noordoosten van Syrië. Hij zei dat de inval ‘niet zou werken’ en dat Turkije de hulp van Europa niet zou verwachten bij het creëren van een zogenaamde ‘veilige zone’.

Turkije heeft woensdag operatie Peace Spring gelanceerd om een ‘veilige zone’ aan de Syrische kant van de grens te creëren . Het gebied wordt gecontroleerd door door de VS gesteunde Koerdische milities, die Ankara als terroristen beschouwt. Erdogan beweerde dat Turkse troepen al 109 “militanten” hebben gedood sinds de operatie begon.

Lees ook:  Meer verdomd bewijs van OPCW Cover-Up in Syrië

Amerikaanse troepen trokken zich eerder deze week terug uit de regio, wat leidde tot beschuldigingen dat de Amerikaanse president Donald Trump de Koerdische bondgenoten van Washington had verraden. Dientengevolge hebben leiders van de Syrische Democratische Krachten (SDF) aangegeven dat zij zich zouden kunnen wenden tot Damascus en Moskou om de Turkse invasie af te weren.

Geen ‘vredes’ lente: Turkse invasie in het noordoosten van Syrië werd wereldwijd veroordeeld

Ankara’s operatie tegen door Koerdische geleide milities in het noordoosten van Syrië is bekritiseerd in heel Europa en het Midden-Oosten, terwijl het ene land na het andere alarm sloeg over de impact op het Syrische vredesproces.

Het offensief door het Turkse leger en aangesloten Syrische ‘oppositie’-militanten begon woensdag met massale lucht- en artillerie-aanvallen, gevolgd door een landinvasie genaamd’ Operation Peace Spring ‘.

De EU heeft de invasie veroordeeld en er bij Turkije op aangedrongen deze te stoppen, en twijfelt aan het gestelde doel om een ​​”veilige zone” in te stellen waar vluchtelingen kunnen terugkeren. EU-voorzitter Jean-Claude Juncker zei dat Ankara niet moet ‘verwachten dat de EU voor iets van’ de genoemde zone betaalt .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“De EU roept Turkije op de unilaterale militaire actie te staken,” zeiden de 28 leden van het blok in een gezamenlijke verklaring. “Het is onwaarschijnlijk dat een zogenaamde ‘veilige zone’ in het noordoosten van Syrië, zoals beoogd door Turkije, zou voldoen aan internationale criteria voor terugkeer van vluchtelingen.”

De Russische president Vladimir Poetin drong er bij zijn Turkse tegenhanger op aan “de situatie volledig te peilen”, zodat de acties van Ankara het vredesproces in Syrië niet zouden ondermijnen.

Lees ook:  De islam wacht zijn kansen af en zal dan toeslaan in een schokkende burgeroorlog zal zeer bloedig zijn

Een buitengewone vergadering van de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Syrië te beoordelen, is door Frankrijk en het VK geroepen en zal naar verwachting donderdag achter gesloten deuren worden gehouden, volgens berichten in de media.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat de Turkse acties “de anti-islamitische staat coalitie de veiligheid en humanitaire inspanningen in gevaar brachten “, terwijl zijn Nederlandse tegenhanger Stef Blok de invasie veroordeelde en de afgezant van Ankara erover opriep.

Egypte heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om “elke poging om Syrische gebieden te bezetten” te stoppen en veroordeelde de Turkse agressie in de “sterkste bewoordingen”, waarin ook werd opgeroepen tot een spoedvergadering van de Liga van Arabische Staten. Soortgelijke reacties kwamen uit Saoedi-Arabië, Bahrein, Iran en anderen.

De invasie begon twee dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot de Amerikaanse troepen terug te trekken uit het noordoosten van Syrië, in een beweging die zijn critici – maar ook enkele bondgenoten – hebben veroordeeld als een open verraad van de door Koerdische geleide milities, namelijk de zogenaamde Syrische Democratic Forces (SDF).

De SDF heeft sinds 2015 als grondtroepen gediend voor de door de VS geleide campagne tegen terroristen van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Turkije – een oude NAVO-bondgenoot – heeft echter geklaagd over Washington die wapens en training verstrekt aan de groepen dat het wordt gezien als een bedreiging voor de veiligheid ervan en is aangewezen als terroristen.

Trump stond erop dat hij de Turkse invasie op geen enkele manier goedkeurde en het een ‘slecht idee’ noemde , en beloofde opnieuw dat hij de Turkse economie zou ‘wegvagen’ als Ankara niet in staat is burgers en religieuze minderheden te beschermen of geen humanitaire crisis verzekert vindt plaats.

Lees ook:  Poetin stelt voor, Trump beschikt over


Comments

comments