Het Syrische beleid van Trump is niet eerst Amerika – het is alleen Amerika

Het Syrische beleid van Trump is niet eerst Amerika – het is alleen Amerika

10 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Om het meest recente besluit van president Donald Trump uit te leggen om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken , gaf het Witte Huis maandag een verklaring af waarin stond dat Amerika het “territoriale kalifaat” van ISIS had verslagen. Maar dit verdoezelt het punt. Hoewel ISIS uit het laatste stukje territorium werd geduwd dat het in maart had, is er geen tekort aan informatie die erop wijst dat ISIS helemaal niet is verslagen.

Overweeg het volgende: in augustus merkte de inspecteur-generaal voor de Amerikaanse militaire missie om ISIS te verslaan op dat ISIS ‘moorden, zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en brandstichting van gewassen had uitgevoerd’ en ‘oplevende cellen in Syrië’ had opgericht. Vorige maand hebben de VS ambtenaar die belast is met het leiden van de diplomatieke strijd om ISIS te verslaan , zei ambassadeur Jim Jeffrey , “ISIS nog steeds bestaat en het draagt ​​op veel verschillende manieren bij aan de onveiligheid en de problemen in Syrië.”

Het meest verontrustende is het recente rapport van de Syria Study Group , een tweedelige taskforce die door het Congres is gemandateerd om aanbevelingen te doen voor het Amerikaanse beleid in Syrië (volledige openbaarmaking: ik ben co-voorzitter), waarschuwde voor de risico’s voor de Amerikaanse veiligheid vanaf de prematuur terugtrekking van Amerikaanse troepen, merkend op dat ISIS nog steeds de middelen en de wens behoudt om “aanvallen tegen de Verenigde Staten uit te voeren” en “elke opening” zal exploiteren om ze te lanceren en haar gelederen aan te vullen.

Als Trump erop staat de Amerikaanse troepen nu terug te trekken voordat de omstandigheden ter plaatse voldoende stabiel zijn, zal hij de weg vrijmaken voor ISIS.

Dana Stroul 
Onderzoeker

Gezien voldoende bewijs dat ISIS nog steeds een dringende, dodelijke bedreiging vormt, is het duidelijk dat de militaire missie in Syrië niet voltooid is. In feite, als Trump erop staat de Amerikaanse troepen nu terug te trekken voordat de omstandigheden ter plaatse voldoende stabiel zijn, zal hij de weg vrijmaken voor ISIS om Amerika en zijn bondgenoten over de hele wereld opnieuw op te bouwen en opnieuw te bedreigen.

Dit was het exacte scenario dat het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken de laatste keer dat de president verklaarde dat de terreurorganisatie was vernietigd, in een tweet in december 2018 in schadebeheersingsmodus plaatste . En het is wat het ontslag van James Mattis als defensiesecretaris heeft veroorzaakt vanwege uiteenlopende opvattingen over hoe de Amerikaanse belangen het beste kunnen worden beschermd.

De VS hebben sindsdien nooit meer hun status hersteld, maar Amerikaanse militaire en diplomatieke functionarissen hebben uitvoerig gewerkt aan het herstellen van voldoende vertrouwen in de Amerikaanse inzet voor de missie om de door de VS geleide wereldwijde coalitie om ISIS te verslaan bij elkaar te houden en de strijd voort te zetten op de grond.

Het kritieke element in deze coalitie is de Amerikaanse partner die ISIS in Syrië bestrijdt – de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten, of SDF. De SDF omvat tienduizenden Syrische Koerdische en Arabische jagers die door de VS zijn opgeleid en bewapend om ISIS aan te nemen.

De afgelopen jaren zorgde het Amerikaanse leger voor luchtsteun en een beperkt aantal Amerikaanse troepen in Syrië om de terreurgroep te bestrijden. Met de SDF ter plaatse en de VS in een ondersteunende rol, duwde de SDF ISIS uit 20.000 vierkante mijlen grondgebied in Syrië – maar ten koste van duizenden SDF-levens.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De vleermuis van Bill Gates

Trump betaalt dit offer terug door de Amerikaanse militaire back-up in te trekken die de SDF en hun families beschermt tegen twee even existentiële bedreigingen – militaire actie door Turkije, een krachtigere buurman die de Koerden als hun vijand ziet; en het Assad-regime en zijn aanhangers, Rusland en Iran, die de rest van Syrië beheersen en proberen het derde deel van het land terug te veroveren onder SDF-controle .

Trump moet zich bewust zijn van hoe overgave aan Assad, Rusland en Iran eruit ziet op basis van hun goed gedocumenteerde acties: chemische aanvallen en vatbommen, gedwongen verdwijningen en martelingen, inbeslagnames van eigendommen en honger.

Het leger trok afgelopen winter een aantal troepen terug, maar het slaagde erin om voldoende aanwezigheid in Syrië te behouden om de SDF te ondersteunen, terwijl het ISIS vocht, lokale gemeenschappen beschermde en naar schatting 11.000 vastgehouden ISIS- jagers en 70.000 ISIS-familieleden bewaakte in ongeveer 30 kampen verspreid over noordoost Syrië.

Nu wil Trump de militaire missie overdragen aan Turkije. Maar de prioriteit van Turkije is ISIS niet uit te roeien, noch kan Turkije dat doen. De Turkse regering beschouwt de primaire dreiging in Syrië als de Koerdische strijders in de SDF, die volgens haar dezelfde groep zijn als de in Turkije gevestigde Koerdische terroristische organisatie, de PKK.

Om een ​​Turkse militaire inval diep in Syrië tegen de Koerden te voorkomen, onderhandelden Amerikaanse functionarissen de afgelopen maanden over een ‘ veilige zone ‘ langs de grens tussen Turkije en Syrië in het noordoosten van Syrië. En het heeft gewerkt: de Amerikaanse en Turkse militairen voeren gezamenlijke patrouilles uit om ervoor te zorgen dat Syrische Koerdische jagers en hun zware wapens terugtrokken van de Turkse grens, terwijl de SDF – gerustgesteld over de veiligheid van hun families door de VS – zich richtte op het bestrijden van ISIS. Dit toont het Amerikaanse leiderschap op zijn best: diplomatie ondersteund door militaire instrumenten om te voorkomen dat in het ergste geval ISIS de kans wordt geboden om grondgebied opnieuw op te bouwen en opnieuw te veroveren.

Toch maakt de aankondiging van de president het worst-case scenario waarschijnlijker: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan komt zijn belofte na om naar Noord-Syrië te verhuizen, en de SDF verschuift de focus naar het beschermen van hun families tegen Turkije. In plaats van geweld tussen twee NAVO-bondgenoten te riskeren, ruimt het Amerikaanse leger het gebied op wanneer Turkije aan zijn militaire operaties begint. Met andere woorden, de militaire missie om ISIS in Syrië te verslaan zoals we het nu kennen, eindigt.

Een deel van de SDF die prioriteiten van ISIS verlegt, betekent dat ze de missie downgraden om de tienduizenden vastgehouden ISIS-jagers en hun families te bewaken , waardoor ISIS wordt uitgenodigd om gevangenisonderbrekingen op te voeren en de rijen aan te vullen. De verklaring van het Witte Huis van maandag zei dat het nu de verantwoordelijkheid van Turkije was om deze gevangenen te bewaken, maar er zijn geen aanwijzingen dat Turkije die rol heeft aanvaard.

Nogmaals, de Verenigde Staten zullen hun veiligheid direct bedreigd vinden. Maar deze keer, wanneer de VS naar hun vrienden kijken om de wereldwijde coalitie voor terrorismebestrijding weer op te bouwen, zullen regeringen de reeds beschadigde geloofwaardigheid van Amerika in twijfel trekken.

Dana Stroul 
Onderzoeker

ISIS, die zijn commandostructuur, toegang tot middelen en wereldwijde aantrekkingskracht heeft behouden , zal dan in staat zijn zijn troepen opnieuw op te bouwen en niet alleen Syrische gemeenschappen aan te vallen, maar ook doelen over de grens in Irak – waar veel grotere aantallen Amerikaanse troepen worden ingezet – evenals planaanvallen in Europa en de Verenigde Staten.

Nogmaals, de Verenigde Staten zullen hun veiligheid direct bedreigd vinden. Maar deze keer, wanneer de VS naar hun vrienden kijken om de wereldwijde coalitie voor terrorismebestrijding weer op te bouwen, zullen regeringen de reeds beschadigde geloofwaardigheid van Amerika in twijfel trekken. Gezien het track record van verrassende vrienden en verlaten partners, zullen de Verenigde Staten moeite doen om toezeggingen en bijdragen veilig te stellen. Dit is alleen Amerika, niet eerst Amerika.

  • Dana Stroul is senior fellow bij het Washington Institute for Near East Policy en co-voorzitter van de Syria Study Group. Eerder diende ze als senior medewerker in de Senaatscommissie buitenlandse betrekkingen die het Midden-Oosten bestrijkt en in het beleidsbureau van het Midden-Oosten van het kantoor van de minister van Defensie.


Lees ook:  Erdogan: We zullen Europa overstromen met Syrische vluchtelingen, tenzij 'Veilige zone' wordt ingesteld

Comments

comments