EU-burgers zonder VK-status geregeld worden gedeporteerd, zegt minister

EU-burgers zonder VK-status geregeld worden gedeporteerd, zegt minister

11 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Burgers van de Europese Unie die in het VK wonen, zullen na de Brexit worden gedeporteerd als ze niet tijdig een vaste status hebben aangevraagd, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Brandon Lewis donderdag.

EU-burgers in het VK hebben tot eind 2020 de tijd om zich in te schrijven voor een vaste status – die hen dezelfde rechten zal verlenen die ze momenteel genieten – in het geval dat Groot-Brittannië zonder een deal uit het blok is gecrasht. Als er een overeenkomst wordt gevonden, hebben ze tot 30 juni 2021.

“Als EU-burgers zich op dat moment nog niet hebben geregistreerd en niet voldoende gerechtvaardigd zijn, zijn de toepasselijke immigratieregels van toepassing”, zei Lewis tegen de Duitse krant Die Wel t.

Als zodanig, voegde hij eraan toe, zullen zij “aansprakelijk kunnen worden gesteld voor illegaal verblijf en onderworpen zijn aan handhavings-, detentie- en deportatiemaatregelen”.

Volgens de laatste cijfers van het Office for National Statistics (ONS) wonen naar schatting 3,6 miljoen EU-burgers in het VK .

Per 31 augustus 2019 hadden meer dan 1,3 miljoen EU-burgers en hun families zich aangemeld voor de Schikkingsregeling, laten cijfers van de Britse regering zien.

Campagnegroep The3Million bekritiseerde de opmerkingen van de minister van Binnenlandse Zaken en zei: “dit is geen manier om mensen te behandelen”.

“Het is niet te laat om een ​​einde te maken aan deze waanzin van het houden van gezagsgetrouwe burgers in onwettige ingezetenen,” zei het ook, en riep de regering op om automatisch een vaste status te verlenen aan EU-burgers die in het VK wonen in plaats van dat ze erom vragen.

the3million on Twitter

It is not too late to stop this madness of turning law abiding citizens into unlawful residents. The status can still be made automatic, put into law now, and for the EU Settlement Scheme to be changed from application to registration. Read more here: https://t.co/td9DRwslYk

Stuart McDonald, de immigratiewoordvoerder van de Schotse Nationale Partij, steunde ook de automatische toekenning van permanent verblijf aan EU-burgers.

“Ten slotte bevestigt een minister van Binnenlandse Zaken publiekelijk de schandalige implicaties van het afgerekende statusschema”, schreef hij op Twitter en voegde eraan toe: “Het is onvermijdelijk dat honderdduizenden in deze positie zullen belanden.”

Stuart McDonald MP on Twitter

Finally, a Home Office minister publicly confirms the outrageous implications of the settled status scheme. Inevitably, 100s of thousands will end up in this position. Time for an automatic grant of permanent residence to all EU citizens here. https://t.co/wz2O0jZ6oA

Shadow Home-secretaris Diane Abbott van de belangrijkste oppositiepartij Labour zei dat “bedreigingen door ministers dat EU-onderdanen zouden kunnen worden gedeporteerd een volledige inbreuk vormen op alle garanties die de regering heeft gegeven.”

“Dit zal zeer verontrustend om mensen die hier te goeder trouw zijn gekomen en die hier in goed vertrouwen zijn gekomen en die zo veel bijdragen aan onze samenleving,” voegde ze in een verklaring .

In reactie op de kritiek schreef Lewis op Twitter dat zijn “woorden enigszins uit de context zijn gehaald.”

“EU-burgers hebben tot minstens december (ember) 2020 en er is voldoende hulp beschikbaar om zich aan te melden”, voegde hij eraan toe.

Brandon Lewis on Twitter

@SamCoatesSky My words are somewhat taken out of context. #EUcitizens have till at least Dec 2020 & there’s plenty of help available to apply. We’ve now had 2 million applications & we’ve always said we’ll allow time for those with reasonable grounds for missing the deadline.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments