EU-voorzitter Tusk beschuldigt Erdogan van “chantage”

EU-voorzitter Tusk beschuldigt Erdogan van “chantage”

11 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Erdogan dreigt: “Als je onze operatie probeert af te schilderen als een invasie, is onze taak eenvoudig: we zullen de deuren openen en 3,6 miljoen mensen zullen naar je toe komen”.

EU-voorzitter Donald Tusk heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ervan beschuldigd de Europeanen te chanteren door grenzen te openen voor vluchtelingen vanwege hun kritiek op het Turkse offensief in Noord-Syrië. De EU zal ‘nooit accepteren dat vluchtelingen wapens worden en worden gebruikt om ons te chanteren’, zei Tusk vrijdag tijdens een bezoek aan EU-lid Cyprus.

“Dus ik heb gisteren de dreigingen van president Erdogan gemist,” zei Tusk. Turkije moet begrijpen dat de grootste zorg van de EU is dat het Turkse offensief “leidt tot een nieuwe humanitaire ramp”. Turkije lanceerde woensdag een lang bedreigd offensief tegen de Koerdische People’s Defence Units (YPG) in Noord-Syrië. Dit werd breed bekritiseerd door de EU-lidstaten.

Erdogan bedreigde de EU-landen om de grenzen te openen voor Syrische vluchtelingen, als de EU-staten zich niet langer zouden terughouden. “Als u onze operatie probeert af te schilderen als een invasie, is onze taak eenvoudig: we zullen de deuren openen en 3,6 miljoen mensen zullen naar u toe komen”, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. Hij had eerder gedreigd grenzen te openen als de EU Turkije niet zou steunen. 

Comments

comments