Turkije bedreigt EU-critici met open grenzen naarmate het conflict in Syrië toeneemt

Turkije bedreigt EU-critici met open grenzen naarmate het conflict in Syrië toeneemt

11 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Turkse troepen en geallieerde Syrische rebellen hebben twee grenssteden in het noordoosten van Syrië omsingeld, terwijl het Turkse militaire offensief dat veroordeling van over de hele wereld heeft gekregen dichterbij komt bij het beveiligen van zijn doelen.

De steden in handen zijn van de door de VS gesteunde Koerdische troepen.

Majoor Youssef Hamoud van de Syrische rebellen gelieerd aan Turkije, zei dat de twee steden Ras al Ain en Tel Abyad nu omsingeld waren. De steden zijn een hoofddoel van de Turkse militaire campagne om door Koerdische geleide jagers die het gebied beheersen, te verdrijven, waar Ankara zegt dat het een zogenaamde veilige zone wil opzetten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de acties van Turkije verdedigd na wereldwijde veroordeling van het offensief. Bewerend dat zijn critici “niet eerlijk zijn”, vertelde hij een vergadering van zijn AK-partij dat hij de deur naar Europa zou openen voor 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen, momenteel in Turkije, als Europese landen de militaire invasie van Turkije in Syrië als een bezetting bestempelen.

Er is angst dat de chaos veroorzaakt door de gevechten in de regio zou kunnen leiden tot het opnieuw verschijnen van de zogenaamde Islamitische Staat (ISIS).

De Koerdisch geleide strijdmacht in het noordoosten van Syrië confronteerde en “stootte” de Turkse grondaanval af, Mustafa Bali, woordvoerder van de Syrische Democratische Krachten, zei eerder op Twitter op donderdag.

Mustafa Bali on Twitter

Ground attack by Turkish forces has been repelled by SDF fighters in Til Abyad. No advance as of now.

De door de Koerdische regering geleide troepenmacht zei later dat een Turkse luchtaanval een gevangenis had geslagen waarin militanten van de Islamitische Staat gevangen werden gehouden.

“Deze aanvallen op gevangenissen die terroristen van Daesh (IS) vasthouden, zullen leiden tot een catastrofe waarvan de wereld later misschien niet in staat is,” zei een verklaring van het Koerdische leiderschap.

“Een van de gevangenissen waarin ISIS-gevangenen worden vastgehouden, werd getroffen door de Turkse luchtaanval”, aldus de Syrische Democratische Krachten (SDF).

De EU heeft het Turkse offensief veroordeeld, samen met een aantal andere landen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zegt dat hij heeft opgeroepen tot een spoedvergadering van de coalitie van meer dan 30 landen die zijn opgericht om de Islamitische Staat te bestrijden om het offensief van Turkije tegen het Koerdisch te bespreken

Hij zei tegen France 2 televisie dat de coalitie zo snel mogelijk bijeen zou moeten komen omdat de Islamitische Staat kon profiteren van de verandering ter plaatse.

Het offensief komt nadat de Amerikaanse president Donald Trump de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het gebied had bevolen, een beweging die veel wordt bekritiseerd omdat de Koerdische troepen – die een rol hebben gespeeld in de nederlaag van ISIS – werden verlaten door hun bondgenoot, de VS.

In een gesprek met PBS op woensdagavond zei staatssecretaris Mike Pompeo dat “de Verenigde Staten Turkije geen groen licht hebben gegeven” om hun offensief te lanceren.

Hij voegde er echter aan toe dat “de Turken een legitieme bezorgdheid over de veiligheid hebben” en dat “ze een terroristische dreiging voor hun zuiden hebben, we hebben ervoor gezorgd dat we hebben gedaan wat we konden om te voorkomen dat die terreurdreiging de mensen in Turkije zou treffen .”

turkije

Meldingen van slachtoffers

Turkse troepen hebben tot nu toe meer dan 100 Koerdische jagers gedood in de militaire campagne, zei Erdogan.

De Syrische Democratische Krachten (SDF) zeiden dat Turkse bombardementen op de grensregio vijf burgers hebben gedood en woensdag nog tientallen gewonden.

Volgens de gouverneurskantoren van Zuidoost-Turkse provincies werden zes mensen, waaronder een baby van 9 maanden oud, gedood tijdens mortier- en raketvuur vanuit Koerdische posities in Syrië naar Turkse grenssteden.

De SDF riep op tot een no-fly zone op woensdag om “aanvallen op onschuldige mensen te stoppen” en voegde op Twitter toe dat Turkse vliegtuigen militaire posities en burgerdorpen hebben gebombardeerd, wat heeft geleid tot meldingen van slachtoffers.

Coordination & Military Ops Center – SDF on Twitter

Civilians all over the border of #Syria #Turkey in Kobane, Tal Abyad, Sarekaniye, Qamislo, Derik, Darbasiyê are scared and a wave of displacement started.

Coordination & Military Ops Center – SDF on Twitter

The #SDF showed good faith to the security mechanism agreement between the #US & #Turkey. This left our people defenseless. We ask the US & the @Coalition for a NO FLY ZONE to stop the attacks on innocent people. @DeptofDefense @NATO @UN @EU_Commission @StateDept

SDF militaire media-ambtenaar Marvan Qamishlo vertelde Reuters dat de SDF botste met Turkse troepen langs de grens tussen hen: “De botsingen zijn bijna aan de hele grens aan de gang. De SDF reageert.”

Het doel van Turkije in Syrië

Erdogan zei dat het offensief, genaamd “Operation Peace Spring”, gericht zou zijn op het elimineren van bedreigingen van de Syrische Koerdische YPG-militie en de militanten van de Islamitische Staat en de terugkeer van Syrische vluchtelingen in Turkije mogelijk maken na de vorming van een “veilige zone” in het gebied.

“Onze missie is om het ontstaan ​​van een terreurcorridor over onze zuidelijke grens te voorkomen en om vrede in het gebied te brengen”, zei Erdogan op Twitter. “We zullen de territoriale integriteit van Syrië behouden en lokale gemeenschappen bevrijden van terroristen.”

De SDF wordt geleid door de YPG, een Koerdische militiegroep die door Turkije als een terroristische organisatie wordt beschouwd vanwege hun banden met militanten die een opstand voeren in Turkije.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  PVV: Alle politici die Nederlandse grenzen weigeren te sluiten faciliteren de jihad!’

Internationale veroordeling

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat Turkije zijn offensief moet beëindigen en waarschuwt dat er geen Europese financiering zou worden verleend voor een “veiligheidszone”.

“Turkije moet de lopende militaire operatie staken. Het zal niet werken. En als Turkije van plan is een veiligheidszone te creëren, verwacht dan geen financiering van de Europese Unie”, zei hij tegen het Europees Parlement in Brussel.

De Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Turkije ervan “miljoenen mensen op humanitair risico te brengen” en waarschuwde Erdogan “Turkije zal verantwoordelijk zijn voor de internationale gemeenschap voor het helpen van Daesh (de zogenaamde islamitische staat) bij het bouwen van een kalifaat”.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian riep op tot een spoedvergadering van de coalitie die werd opgericht om de Islamitische Staat te bestrijden om het offensief van Turkije te bespreken.

Le Drian zei op de Franse televisie 2 dat de coalitie, die meer dan 30 landen omvat, een aantal kwesties moet bespreken omdat de Islamitische Staat zou kunnen profiteren van de veranderingen ter plaatse om opnieuw te verschijnen.

“Het (de coalitie) moet vandaag zeggen wat gaan we doen, hoe wil je, Turkije, doorgaan en hoe zorgen we voor de veiligheid van plaatsen waar jagers worden vastgehouden? Alles moet op tafel liggen zodat we duidelijk, “zei Le Drian.

De Europese Unie verwierp alle Turkse plannen voor een veilige zone voor vluchtelingen en zei dat het daar geen hulp zou bieden.

“De EU roept Turkije op de unilaterale militaire actie te staken”, zei de EU in een gezamenlijke verklaring van de 28 lidstaten.

“Het is onwaarschijnlijk dat een zogenaamde ‘veilige zone’ in het noordoosten van Syrië, zoals beoogd door Turkije, zou voldoen aan internationale criteria voor terugkeer van vluchtelingen.”

De Franse minister van Europese Zaken zei dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hadden opgeroepen om het Turkse offensief te bespreken.

Gevraagd door Euronews over het laatste nieuws over de aanslag van Turkije en de oproep van Trump aan Frankrijk om zijn ISIS-jagers te repatriëren, vertelde een bron van Franse regeringen hier in Lyon ons geïrriteerd: “Zij (de VS) moeten daar zelf naartoe gaan”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat hij ‘ernstige zorgen’ maakte over het offensief van Turkije in het noordoosten van Syrië.

“Dit dreigt de regio te destabiliseren, het humanitaire lijden te verergeren en de vooruitgang tegen Daesh (Islamitische Staat) te ondermijnen, die onze collectieve focus zou moeten zijn,” zei Raab in een verklaring.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei dat hij de Turkse ambassadeur had opgeroepen nadat Ankara een militaire invasie in Syrië had gelanceerd.

“Nederland veroordeelt het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië”, zei Blok in een verklaring. “We roepen Turkije op om niet verder te gaan op de weg die ze inslaan.”

De militaire operatie van Turkije in het noordoosten van Syrië moet worden terughoudend, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag, eraan toevoegend dat het belangrijk was om de regio niet verder te destabiliseren.

Stoltenberg zei dat Turkije ‘legitieme veiligheidsproblemen’ had en de NAVO had geïnformeerd over zijn aanval op Koerdische jagers in Syrië.

Jens Stoltenberg on Twitter

NATO has been informed by Turkish authorities about their ongoing operation in Northern Syria. I count on Turkey to act with restraint & ensure that the gains we have made in the fight against ISIS are not jeopardised. I will discuss this issue with President Erdogan Friday.

De Veiligheidsraad van de Verenigde kwamen donderdag achter gesloten deuren bijeen in Syrië, zeiden diplomaten.

Egypte riep op tot een spoedvergadering van de Liga van Arabische Staten over het offensief van Turkije in Syrië, zei het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Egypte veroordeelde in de sterkste bewoordingen de Turkse agressie op Syrisch grondgebied,” zei het ministerie in een verklaring, eraan toevoegend dat het offensief “een flagrante en onaanvaardbare aanval op de soevereiniteit van een broederlijke Arabische staat vertegenwoordigt.”

Donald Trump zei in een verklaring van het Witte Huis dat de VS “deze aanval niet onderschrijven”, en voegt eraan toe dat het een “slecht idee” is. Hij voegde eraan toe dat hij de Turkse economie zou verwoesten als de invasie van Ankara in Syrië de Koerdische bevolking daar tenietdoet. “Ik zal zijn [Erdogan] economie tenietdoen als dat gebeurt. (…) Ik hoop dat hij rationeel zal handelen,” zei hij.

“We hebben een van de drie keuzes: stuur duizenden troepen in en win Militair, sla Turkije zeer financieel en met sancties, of bemiddel een deal tussen Turkije en de Koerden!” Zei Trump donderdag.

“Ik hoop dat we kunnen bemiddelen,” zei Trump toen hem werd gevraagd naar de opties van verslaggevers in het Witte Huis.

“Turkije weet waar ik sta”, zei hij. Trump zei dat hij niet dacht dat Amerikanen het Amerikaanse leger wilden zien teruggestuurd naar de regio.

“We gaan mogelijk iets heel, heel moeilijk doen met betrekking tot sancties en andere financiële dingen,” zei Trump zonder uit te werken.

Hoe Donald Trump de weg effende voor het offensief van Turkije

Turkije was klaar om door te gaan naar het noordoosten van Syrië sinds Amerikaanse troepen het gebied begonnen te verlaten in een abrupte beleidswijziging door Donald Trump, die in Washington zelfs door enkele republikeinse aanhangers van de regering veel kritiek kreeg.

Nikki Haley, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, waarschuwde dat zijn besluit inhield dat de Amerikaanse bondgenoten in de regio moesten “sterven”.

Na de wijdverbreide kritiek om troepen terug te trekken, ging Trump naar Twitter om Erdogan te waarschuwen dat hij de Turkse economie zou ‘vernietigen’ als hij iets zou doen dat hij ‘in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid’ als ‘verboden’ beschouwde.

Ondertussen zei een vooraanstaande Republikeinse senator, meestal een vocale bondgenoot van Trump, dat hij van plan is een pakket van “verwoestende” sancties in te voeren om Turkije over zijn militaire operatie te slaan, en geeft uiting aan zijn bezorgdheid over het lot van Koerden in het gebied.

Senator Lindsey Graham heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het besluit van Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit het noordoosten van Syrië.

Graham vertelde Axios in een woensdag gepubliceerd interview dat de sancties de Turkse economie en het leger zouden treffen.

Wereldmachten vrezen dat de invasie van Turkije een nieuw hoofdstuk in de oorlog van Syrië zou kunnen openen en de regionale onrust kan verergeren.

In de aanloop naar het verwachte offensief had Syrië vastbesloten om elke Turkse agressie met alle legitieme middelen te confronteren.Lees ook:  Nederland gaat straks open: welkom in de nieuwe economie, een testsamenleving

Comments

comments