Turkije: Erdogan overspoelt Europa al met migranten

Turkije: Erdogan overspoelt Europa al met migranten

11 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Griekenland is opnieuw “ground zero” geworden voor de migratiecrisis van Europa. Volgens de nieuwe gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen meer dan 40.000 migranten aan in Griekenland tijdens de eerste negen maanden van 2019, en meer dan de helft daarvan pas in de afgelopen drie maanden .

De toename van het aantal migranten dat Griekenland binnenkomt in het derde kwartaal van 2019 – 5.903 aankomsten in juli; 9.341 in augustus; en 10.294 in september – viel samen met herhaalde bedreigingen door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en andere leden van zijn regering om Europa te overspoelen met moslimmigranten.

Hoewel het aantal aankomsten van migranten in Griekenland nog steeds ver onder het aantal aankomsten op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 ligt, toen meer dan een miljoen migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten Europa binnenstroomden, suggereert de recente toename van nieuwkomers dat de dreigingen van Erdoğan om massamigratie te hervatten realiteit worden.

In maart 2016 hebben Europese ambtenaren onderhandeld over de migratieovereenkomst tussen de EU en Turkije , waarbij de EU Turkije een reeks economische en politieke prikkels heeft aangeboden in ruil voor een belofte van Ankara om de stroom migranten van Turkije naar Griekenland te stoppen.

Europese ambtenaren, die haastig onderhandelden, beloofden Turkije meer dan ze konden waarmaken – met name een controversiële belofte om visumvrij reizen naar de Europese Unie te verlenen aan alle 80 miljoen inwoners van Turkije.

Sinds de inwerkingtreding van de overeenkomst hebben Turkije en de EU elkaar ervan beschuldigd de belangrijkste onderdelen van de deal niet na te komen, en Erdoğan heeft herhaaldelijk gedreigd om mogelijk miljoenen meer migranten Griekenland binnen te laten stromen.

In de praktijk heeft de EU-Turkije-deal de stroom migranten van Turkije naar Griekenland aanzienlijk verminderd. Als gevolg hiervan verschoven de migratieroutes naar het westen van Griekenland naar Italië, dat in 2016 Griekenland verving als het belangrijkste toegangspunt voor migranten die Europa wilden bereiken.

Nadat de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini hardline immigratiebeleid aankondigde in juni 2018, daalde het aantal aankomsten naar Italië dramatisch – van 119.369 in 2017 tot 23.370 in 2018, een daling van 80%, volgens de IOM.

Als gevolg van Italië’s aanpak van illegale immigratie, verschoven de migratiestromen naar Europa verder naar het westen naar Spanje, dat in 2018 Italië verving als de belangrijkste toegangspoort tot illegale migratie in Europa. Volgens de IOM kwamen in 2018 meer dan 65.000 migranten aan in Spanje .

De heropleving van massamigratie van Turkije naar Griekenland heeft Griekenland echter teruggebracht naar zijn vroegere rol als de belangrijkste Europese toegangspoort tot massamigratie. Griekenland ontving volgens de IOM tweemaal zoveel migranten in de eerste negen maanden van 2019 als Spanje .

Griekenland ontving tussen juli en september meer migranten – 25.538 – dan in de eerste zes maanden van het jaar samen. De migrantenstromen zijn met bijna 180% gestegen, van een gemiddelde van 100 aankomsten per dag tijdens de eerste helft van 2019 tot een gemiddelde van 277 aankomsten per dag tijdens het derde kwartaal.

De Griekse regering heeft gezegd dat Erdoğan persoonlijk de migratiestromen naar Griekenland controleert en deze in- en uitschakelt om meer geld en andere politieke concessies uit de Europese Unie te halen. De afgelopen maanden heeft de Turkse regering herhaaldelijk gedreigd de sluizen van massamigratie naar Griekenland, en bij uitbreiding, naar de rest van Europa te openen.

  • Op 19 februari beweerde Erdoğan dat Turkije sinds 2011 37 miljard dollar had besteed aan de zorg voor ontheemde Syriërs en beschuldigde de EU ervan niet genoeg te doen om de last op zich te nemen. Hij voegde eraan toe dat als de 3,6 miljoen Syriërs in Turkije niet kunnen worden gerepatrieerd, ze in Europa terechtkomen.
  • Op 22 juni zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dat Turkije een bilaterale overnameovereenkomst met Griekenland had opgeschort omdat Athene acht Turkse soldaten had vrijgelaten die naar Griekenland vluchtten na de mislukte staatsgreep in juli 2016 in Turkije. Ankara heeft geëist dat ze worden uitgeleverd, maar Griekse rechtbanken hebben het verzoek afgewezen. De soldaten hebben wangedrag ontkend en zeggen dat ze vrezen voor hun leven.
  • Op 21 juli beschuldigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu Europese landen ervan Turkije alleen te laten om het migratieprobleem aan te pakken. In commentaren van het staatsnieuwsagentschap Anadolu Agency waarschuwde hij : “We worden geconfronteerd met de grootste migratiegolf in de geschiedenis. Als we de sluizen openen, kan geen enkele Europese regering meer dan zes maanden overleven. We adviseren ze om om ons geduld te proberen. “
  • Op 22 juli zei Çavuşoğlu dat Turkije de migratieovereenkomst tussen de EU en Turkije had opgeschort omdat de EU de visumliberalisering voor Turkse burgers niet had goedgekeurd. Hij koppelde de opschorting ook aan een besluit van 15 juli van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om de besprekingen op hoog niveau met Ankara te beëindigen als onderdeel van sancties voor Turkse olie- en gasboringen voor de kust van Cyprus.
  • Op 5 september zei Erdoğan dat Turkije van plan is een miljoen Syrische migranten naar een “veilige zone” in Noord-Syrië te repatriëren en dreigde de route voor migranten naar Europa te heropenen als hij geen adequate internationale steun voor het plan ontvangt. “Dit gebeurt of anders moeten we de poorten openen,” zei Erdogan.
  • Op 8 september dreigde Erdoğan de Europese Unie te overspoelen met 5,5 miljoen Syrische vluchtelingen, tenzij hij internationale steun ontving voor de instelling van een “veilige zone” in Noord-Syrië. “Als ze ons niet de nodige steun in deze strijd geven, zullen we de 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië en nog eens twee miljoen mensen die onze grenzen vanuit Idlib zullen bereiken niet kunnen stoppen,” vertelde Erdogan een bijeenkomst in Malatya, Turkije Oost-Anatolië.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis riep Turkije op te stoppen met het “pesten” van Griekenland. “De heer Erdoğan moet begrijpen dat hij Griekenland en Europa niet kan bedreigen in een poging om meer middelen veilig te stellen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken,” zei hij. “Europa heeft de afgelopen jaren veel geld gegeven, zes miljard euro, in het kader van een overeenkomst tussen Europa en Turkije en die voor beide partijen voordelig was.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Christen Jan Peter Balkenende 'schrijftafel-generaal'

Erdoğan lijkt echter de overhand te hebben in dit geschil. Op 29 augustus bereikten bijvoorbeeld 16 boten met in totaal 650 migranten het Griekse dorp Skala Sykamineas op het eiland Lesbos, volgens de non- profitgroep , Aegean Boat Report. Alle boten waren nieuw en kwamen binnen minder dan een uur op dezelfde locatie aan, wat suggereert dat de massale toestroom een ​​gecoördineerde operatie was van mensensmokkelende bendes, vermoedelijk met de stilzwijgende goedkeuring van de Turkse regering. Het was de grootste massale aankomst van migranten die vanaf de Turkse kust naar Lesbos kwamen sinds de migratiecrisis in 2015-2016.

De massale aankomsten naar Griekenland zijn onverminderd doorgegaan: 2.441 migranten kwamen aan in de eerste week van september; 1.781 arriveerden tijdens de tweede week; 2.609 aangekomen tijdens de derde week; en 3.463 arriveerden tijdens de vierde week.

“We zien enorme golven wordt gebracht door mensenhandelaars behulp van nieuwe methoden en een betere en snellere boten,” Griekse civiele bescherming minister Michalis Chrysochoidis, gezegd . “Als de situatie zou voortduren, zouden we 2015 herhalen. We gaan maatregelen nemen om onze grenzen te beschermen en we gaan ze veel strenger en veel sneller toepassen.”

Op 30 september, premier Kyriakos Mitsotakis kondigde een reeks maatregelen om te gaan met de migratiestromen. Hij zei dat zijn regering eind 2020 10.000 migranten naar Turkije wil terugbrengen. Het plan veronderstelt dat Turkije hen terug zal nemen. Mitsotakis zei ook dat de regering de grenscontroles zal verscherpen, de patrouilles op zee in de Egeïsche Zee zal uitbreiden, centra voor migranten die asiel worden geweigerd, in de buurt zal brengen en het asielstelsel zal reviseren.

Migranten die mensensmokkelroutes gebruiken die afkomstig zijn uit Turkije, bereiken ook andere EU-lidstaten, waaronder Bulgarije, Italië en Cyprus, die tijdens de eerste negen maanden van 2019 een toename van 700% hebben waargenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2018, volgens de IOM.

De Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Constantinos Petrides zei dat de sterke toename van de aankomst van migranten uit Turkije verband hield met spanningen tussen Ankara en Nicosia over het boren van Turkije naar offshore olie en gas in de economische zone van Cyprus.

De meeste migranten die op Cyprus aankomen, doen dit over land. Petrides legde uit dat Turkije visumvrije overeenkomsten heeft met tal van landen in Afrika en Azië, en dat veel migranten het vasteland van Turkije zonder beperkingen kunnen binnenkomen. Van daaruit reizen ze, vaak met behulp van mensensmokkelaars, door de lucht of over zee, naar het door Turkije bezette Noord-Cyprus. Ze gaan vervolgens met de groene lijn van de VN en steken illegaal over naar de Republiek Cyprus, het Grieks sprekende zuidelijke deel van het eiland dat een EU-lidstaat is.

In gesprek met verslaggevers in Brussel, werkte Petrides het volgende uit :

“De nieuwste trend is nog alarmerender. Het is de komst van onderdanen van derde landen, die rechtstreeks vanuit Turkije vliegen met het vliegtuig naar de bezette luchthaven van Timvu [de Griekse naam] of Ercan [zoals het vandaag bekend is in het Turks], en dan ze gaan te voet het door de overheid gecontroleerde gebied binnen.

“Deze nieuwe methode voor het sturen van vluchtelingen per vliegtuig en bus kan niet worden uitgevoerd zonder de tolerantie van de Turkse autoriteiten. En het is niet alleen maar tolerantie. Ik noemde de praktijken met betrekking tot het visumvrije regime, met betrekking tot dit beleid dat dit fenomeen aanmoedigt het is heel duidelijk dat we hier een institutionele vorm van smokkel hebben. “

Er wordt aangenomen dat meer dan zes miljoen migranten wachten in landen rond de Middellandse Zee om Europa over te steken, volgens een geheim Duits rapport dat naar de krant Bild is gelekt Het rapport zei dat een miljoen mensen wachten in Libië; nog een miljoen wachten in Egypte; 720.000 in Jordanië; 430.000 in Algerije; 160.000 in Tunesië; en 50.000 in Marokko. Meer dan drie miljoen anderen wachten in Turkije.Lees ook:  Het debacle in Iowa is een perfect voorbeeld van de extreme onbekwaamheid die Amerika teistert

Comments

comments