Extinction Rebellion gaat niet over het klimaat

Extinction Rebellion gaat niet over het klimaat

12 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Ja ja ik weet het. Het klimaat breekt af. Het is urgent. Een noodgeval. We hebben nog maar een paar jaar om het te ‘repareren’.

Inderdaad, we zullen het niet repareren. Weerpatronen zullen steeds onstabieler en onvoorspelbaarder worden, en de effecten die het binnenkort zal hebben op hoe mensen over de hele wereld voedsel verbouwen, zullen verwoestend zijn, waardoor oogstoogsten over hele continenten kunnen mislukken en de voedselprijzen zullen omhoogschieten. Miljoenen hebben al geleden vanwege de versterkte instabiliteit. We worden geconfronteerd met een dreigende maatschappelijke ineenstorting (wat dat ook betekent), zowel over de hele wereld als in het VK. Al onze levens gaan binnenkort radicaal veranderen.

Niets hiervan is bijzonder controversieel. Wanneer een bus met een bepaald momentum naar een persoon rijdt, wordt het steeds duidelijker dat het de persoon zal raken. Na een bepaald punt is het onvermijdelijk. En dat is waar we nu staan, met betrekking tot het momentum van klimaatverandering. De bus gaat ons raken . Ons leven gaat veranderen. Het is niet duidelijk of we zullen overleven (als soort). Veel soorten zijn al overreden. Tweehonderd soorten sterven elke dag uit.

Ik ben vanaf het begin bij Extinction Rebellion (XR) geweest. Ik was een van de 15 mensen in april 2018 die bij elkaar kwamen en de collectieve beslissing namen om te proberen de voorwaarden te creëren die een rebellie zouden initiëren. Ik was een coördinator van een van de oorspronkelijke vijf werkgroepen, en sindsdien organiseer ik dag en nacht met XR (spaarzaam leven met mijn spaargeld zodat ik niet hoef te werken, een bedrijfstak heb verlaten die me heeft betaald £ 1000 / week). En ik zit in RisingUp (de organisatie waaruit XR is voortgekomen) sinds de eerste RisingUp-actie in november 2016. Ik ben lid van de RisingUp Holding Group en lid van het XR Guardianship Team.

En omwille van de transparantie: die vorige paragraaf gaat over mij ‘rangorde’ – ik probeer je te overtuigen om te luisteren naar wat ik te zeggen heb …

En ik ben hier om te zeggen dat XR niet over het klimaat gaat. U ziet, de ineenstorting van het klimaat is een symptoom van een giftig systeem dat de manier waarop we ons tot mensen en tot alle leven verhouden, heeft besmet. Dit werd verergerd toen de Europese ‘beschaving’ de afgelopen 600 jaar kolonialisme over de hele wereld werd verspreid door wreedheid en geweld, hoewel de wortels van de infecties veel verder teruggaan.

Lees ook:  'Child Actorvism' en de uitstervingsagenda van neoliberale racisten

Terwijl Europeanen hun giftigheid over de hele wereld verspreidden, brachten ze marteling, genocide, bloedbad en lijden naar de uiteinden van de aarde. Hun culturele mythen rechtvaardigden de gruwelen, zoals het idee dat inheemse mensen dieren waren (geen mensen), en daarom had God ons de heerschappij over hen gegeven. Dit werd gebruikt om een ​​multocontinentale genocide van tientallen miljoenen mensen te rechtvaardigen. De komst van het wetenschappelijke tijdperk zag dit intensiveren, omdat de wereld om ons heen steeds meer als ‘dode’ materie werd gezien – gewoon daar te wachten tot we het zouden exploiteren en opgebruiken. We gebruiken het nu sneller dan ooit.

Euro-Amerikanen legden gewelddadig waanideeën op en leerden ze die ze gebruikten om de uitbuiting te rechtvaardigen en onze dominantie te versterken, terwijl ze wereldbeelden die hen verschilden of uitdaagden tot zwijgen brachten. De Britse hand hierin was enorm, zoals te zien is aan de grootte van het voormalige Britse rijk, en de dominantie van de Engelse taal over de hele wereld. Er is grimmig bewijs dat de raciale vooringenomenheid in Groot-Brittannië vandaag de dag nog steeds voortduurt . Het is de moeite waard om enkele van deze geconstrueerde wanen te noemen die zijn gecodeerd in samenlevingen en instellingen over de hele wereld:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren  • De waan van wit-suprematie centreert witheid en de ervaring van blanke mensen, die de mythe construeert en bestendigt dat blanke mensen en hun leven op de een of andere manier inherent beter en waardevoller zijn dan gekleurde mensen.
  • De waan van het patriarchaat centreert de mannelijke ervaring en sluit / belemmert vrouwelijke toegewezen mensen uit het openbare leven (reducerend tot een bezit of object voor eigendom of consumptie). Patriarchie leert dominante en competitieve gedragingen en benadrukt het idee dat de wereld een plaats is van schaarste, afscheiding en machteloosheid.
  • De waanideeën van eurocentrisme omvatten het idee dat Europeanen weten wat het beste is voor de wereld.
  • De waanideeën van hetero-seksisme / heteronormativiteit propageren het idee dat heteroseksualiteit ‘normaal’ is en dat andere uitingen van seksualiteit afwijken.
  • De waanideeën van klassenhiërarchie ondersteunen de theorie dat de rijke elite beter / slimmer / nobeler is dan de rest van ons, en daarom betere beslissingen nemen.
Lees ook:  Arbeidersklasse rebelleert tegen Extinction Rebellion

Er zijn andere wanen. Deze wanen zijn in ons allemaal ingebakken en worden ons vanaf zeer jonge leeftijd geleerd.

Geen van deze waanideeën is geëindigd, hoewel sommige argumenten die hen ondersteunden (bijvoorbeeld frenologie) zijn weggenomen. Ze blijven spelen door ons allemaal, in onze manieren van omgaan, ongeacht onze identiteit. De huidige trots op de geschiedenis van het Britse rijk, of het idee dat de VS aan de kant van ‘goed’ staan, blijft neokolonialisme mogelijk maken in 2019, in de vorm van palmolieplantages, hulpbronnenoorlogen en het parasitaire financiële sector, om er maar een paar te noemen. De taak van Extinction Rebellion is om deze wanen te verdrijven. We moeten de oorzaken van de infectie genezen, niet alleen de symptomen verlichten. De focus leggen op de afbraak van het klimaat (het symptoom) zonder de aandacht te richten op deze toxische wanen (de oorzaken) is een vorm van een ontkenning. Erger nog, het is een racistische en seksistische vorm van denialisme,

Mijn voorouders zijn Europeanen, van wie sommigen beweerden mensen als slaven te ‘bezitten’. Er zijn zwarte mensen met de naam Basden in Amerika, en ik ben begonnen mijn (blanke) familie te mobiliseren om contact te maken om te proberen schadevergoeding te betalen.

Mijn eigen verantwoording kan hierdoor echter niet volledig worden betaald. De waanzin * van de geest van de kolonisator gaat vandaag verder. Het gaat door met de winning van fossiele brandstoffen, mineralen en water uit de aarde. Het gaat door in ontbossing en industriële landbouw. Het gaat verder in een ongevoelige consumptiecultuur, die elke kerst intenser maakt. Het gaat door in uitzettingen en deportaties. Het gaat door in de manieren om ons te verhouden tot degenen om ons heen die scheiding en verdeeldheid in stand houden.

Het resultaat is isolatie, pijn en lijden. Het resultaat kan op individueel niveau worden gevoeld – in de endemische niveaus van eenzaamheid en psychische aandoeningen. Het kan worden gevoeld op gemeenschapsniveau – in de diefstal van land voor plundering en winst door grotendeels Europese en Amerikaanse banken en bedrijven. En het is voelbaar op mondiaal niveau – in de vervuiling van onze lucht en oceanen.

Lees ook:  "Fridays for Future" moet zich duidelijk distantiëren van "Extinction Rebellion" en Antifa!

Extinction Rebellion gaat dus niet over het klimaat. Het gaat zelfs niet om ‘klimaatrechtvaardigheid’ **, hoewel dat ook belangrijk is. Als we alleen over het klimaat praten, missen we de diepere problemen die onze cultuur kwellen. En als we de oorzaak van de infectie niet wegsnijden, kunnen we er nooit op hopen te genezen.

Dit artikel roept iedereen op die bij XR betrokken is en die er soms tegenaan zegt dat het een klimaatbeweging is. Het is een oproep aan de Amerikaanse rebellen die een spandoek hebben gemaakt met de woorden “KLIMAAT uitsterven opstand” . Het is een oproep aan de XR Media & Messaging-teams om nooit slordig te worden met de berichten en het te ‘reduceren’ tot klimaatkwesties. Het is een oproep aan de XR-gemeenschap om nooit te zeggen dat we een klimaatbeweging zijn. Omdat we dat niet zijn. Wij zijn een opstand. En we rebelleren om te benadrukken en te genezen van de waanzin die tot ons uitsterven leidt. Vertel nu de waarheid en handel ernaar.

* Ik gebruik de term ‘krankzinnigheid’ zorgvuldig, met de bedoeling om de noodzaak van genezing te benadrukken. Inheemse First Nation-mensen leerden me behulpzaam om de denkwijze van de kolonisator als een ziekte te zien. Ik ben op geen enkele manier van plan de ervaring van mensen die door een normatief systeem als ‘krankzinnig’ zijn bestempeld, te marginaliseren of in diskrediet te brengen, noch die identificeren als ‘krankzinnig’.

** Climate Justice verwijst naar het onrecht dat degenen die het eerst en het ergst worden getroffen door extreme weersomstandigheden (de mensen in de armere landen, van wie de meerderheid in het Zuiden woont) waarschijnlijk niet degenen zijn die de klimaatemissies hebben veroorzaakt (de mensen die het meest consumeren, inclusief de pathologisch verkwistende culturen van Europa en Turtle Island (ook bekend als Noord-Amerika), en de rijken die over de hele wereld wonen / reizen).Comments

comments