Presidentsverkiezingen in Tunesië: op wie wedden globalisten?

Presidentsverkiezingen in Tunesië: op wie wedden globalisten?

13 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Op 13 oktober vinden in Tunesië presidentsverkiezingen plaats. De tweede ronde van de verkiezingen zal de beroemde liberale mediamagnaat Nabil Karoui en een conservatieve kandidaat Kaïs Saïed bevatten, die de bijnaam ‘Robocop’ heeft gekregen.

De winnende kandidaat wordt benoemd voor een periode van vijf jaar en oefent controle uit op defensie, buitenlands beleid en nationale veiligheid.

Gezien de rol van Tunesië als centrum en bakermat van de Arabische lente, zullen de gevolgen van deze verkiezingen grote geopolitieke implicaties hebben.

Intrige voorafgaand aan de verkiezingen

Deze verkiezingscyclus zal een belangrijke gebeurtenis zijn in het lange en pijnlijke landschap na de “Arabische lente”. Het land heeft een gemengd parlementair-presidentieel systeem opgezet waarbij de president belast is met de behandeling van buitenlandse zaken en defensie.

De eerste verkiezingsronde vond plaats op 15 september 2019, maar slechts ongeveer 35% van de bevolking kwam uit om te stemmen en geen enkele kandidaat kon een absolute meerderheid behalen. Veel kandidaten, waaronder Munir Baatur (een homoseksueel), de zangeres Nermine Sfar en zittende premier Yousaf Shaheed, werden verslagen in de eerste ronde.

Na de plotselinge dood van president van Beji Caid Essebsi, kondigden de autoriteiten aan dat de tweede ronde op 13 oktober zou plaatsvinden, eerder dan oorspronkelijk gepland.

De tweede ronde zal een gevecht zijn tussen de twee beste kandidaten, Kaïs Saïed (een onafhankelijke kandidaat) en Nabil Karoui (van de partij Heart of Tunisia).

Saïed is professor, advocaat en vertegenwoordigt conservatieve Tunesiërs. Hij staat bekend om zijn sterke standpunten over de doodstraf en genderkwesties (hij is een groot voorstander van het traditionele gezin). Hij is ook een sterke tegenstander van de LGBTQ-beweging – hij beweert dat de verspreiding van homoseksualiteit het gevolg is van inmenging vanuit het buitenland.

Lees ook:  Henk Krol is niet te vertrouwen

Saïed

Wikipedia

In tegenstelling tot zijn tegenstander, werd zijn campagne gevoerd met weinig tot geen reclame. Een jaar geleden was hij onbekend bij iedereen. Zijn onverwachte populariteit ondanks het feit dat hij weinig of geen tv-aanwezigheid of staatssteun had, was voor veel mensen een verrassing. Zijn campagne was sterk gericht op het houden van eerlijke verkiezingen en beloofde corruptie te bestrijden. Hij heeft verkiezingshervormingen zoals wetgeving beloofd om lokale verkiezingen met regionale vertegenwoordigers te bemannen.

Sommige experts beschrijven hem als “een conservatieve idealist, die zich bezighoudt met utopische thema’s van radicale decentralisatie van de staat thuis en ambitieuze pan-Arabische eenheid in het buitenland.” Anderen noemen zijn campagne “een populaire reactie niet alleen tegen corruptie, maar ook tegen wat hij ziet als een gebrek aan visie dat de Tunesische politiek heeft geplaagd. ”

Experts zeggen dat Saïed zich in een ongekende positie voor een Arabische leider bevindt zonder de steun van de gevestigde partij.

Karoui is een liberaal, een zakenman en is eigenaar van het Tunesische televisiebedrijf Nessma. Op 8 juli 2019 werd hij beschuldigd van het witwassen van geld, verbannen uit het land te verlaten en zijn eigendom in beslag genomen. Hij werd uiteindelijk op 23 augustus gearresteerd. Hoewel dit misschien de kansen van een andere kandidaat had beëindigd, slaagde hij erin om vanuit de gevangenis te ambiëren en in oktober beval het Tunesische hof zijn vrijlating uit de gevangenis.

Zijn aanhangers beweren dat de arrestatie bedoeld was om de verkiezingscampagne van de mediamagnaat te bederven. In feite heeft zijn gevangenschap zijn imago verbeterd in de ogen van een aantal kiezers die hem nu als een “politiek slachtoffer” zien. Bovendien is zijn televisiezender Nessma een krachtige bron voor zijn verkiezingscampagne.

Nessma heeft een belangrijk goed doel opgericht dat zich toelegt op het bestrijden van armoede, iets dat een centraal thema van zijn campagne is geworden. De gewone mensen onder zijn kiezers worden aangetrokken door zijn populistische toespraken (tegen armoede, corruptie, enz.), En het bedrijfsleven steunt hem vanwege zijn kapitalistische liberale ideologie.

Lees ook:  Zwijg en speel, of Zwijg en sterf?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerentunesie

Facebook

Vreemd genoeg beschuldigde de reguliere media de dag ervoor Karooi van “links naar Trump en Rusland”, onder vermelding van een insider-contact, maar Karooi ontkent elke betrokkenheid. Uit het incident blijkt echter dat de media-inspanningen om Trump en Rusland te beschuldigen van “bemoeienis met andermans verkiezingen” zich over de Amerikaanse grenzen uitstrekken.

Tunisia: Nabil Karoui to sue people behind smear campaign in connection to lobbying firm | The North Africa Post

The party of presidential hopeful, currently in prison on money laundering charges, has pledged to sue people behind the revelation that the businessman signed a $1 million-deal with a Canada-based lobbying firm to promote his candidacy. In a statement, Heart of Tunisia debunked Dickens & Maddison’s alleged lobby contract with Nabil Karoui.

De BBC had voorspelbaar interessante dingen te zeggen over deze kwestie . Hun artikel bevat de mening van hoofd van opiniepeilingbedrijf Elka Ikbal Elloumi :

 “De boodschap is duidelijk, zij [de mensen] zijn op zoek naar nieuwe politici… Saïed is een sociaal fenomeen, hij vertegenwoordigt een behoefte van burgers aan rechtvaardigheid en rechtvaardigheid. Nabil Karoui vertegenwoordigt de hoop van arme mensen, kwetsbare mensen, niet alleen financieel arm, maar mensen die op zoek zijn naar financiële mogelijkheden. ”

resultaten

Parallel aan het presidentsverkiezingsproces vond onlangs de parlementaire stemming plaats.

De Ennahdha-partij (gematigde islamitische partij van Ghannouchi) kwam op de eerste plaats met 17,5% van de stemmen (40 van de 217 zetels in het parlement). Het werd op de voet gevolgd door de nieuwe Qalb Tounes, een partij opgericht door media-mogul Nabil Karoui die 15,6% van de stemmen won, of 33 zetels.

Dit zal de komende presidentsverkiezingen bijzonder interessant en onzeker maken. Het electoraat is bijzonder verdeeld.

Lees ook:  WTF: Hydroxychloroquine Laura Ingraham, die geen arts is, smeekt Trump om de waarschuwing van de FDA ongedaan te maken

Machtscrisis

De huidige coalitieregering is ernstig bekritiseerd omdat ze de economische problemen van het land niet heeft aangepakt, waaronder werkloosheidspercentages van meer dan 15%.

Veel deskundigen zijn van mening dat de promotie van de twee nieuwkomers tot de tweede stemronde bij de presidentsverkiezingen het bewijs is van de teleurstelling van het Tunesische volk over de oprichting en de wens voor echte verandering.

Na de ineenstorting van de regering van de president had Zine El Abidine bin Ali Tunisi al een nogal hobbelige geschiedenis, waarbij de sociaal-economische situatie in sommige sectoren ernstig verslechterde. Dit vormt een serieuze uitdaging voor degene die tot nieuwe leider van het land wordt gekozen.

De globalisten zijn niet bijzonder geïnteresseerd in het ‘promoten’ van de kapitalistische kandidaat (er zal a priori geen verlangen zijn naar sociale rechtvaardigheid van de meeste tycoons van Tunesië) noch de kandidaat die traditionele waarden onderschrijft. Het is eerder in hun belang om de vorming van een enkelvoudige effectieve macht van welke aard dan ook niet toe te staan ​​om destabilisatie te handhaven. De globalisten zijn vooral bang voor de opkomst van een sterke persoonlijkheid (zoals de leiders van China, Turkije en Rusland).

Om dit te illustreren, sluit hetzelfde BBC-artikel het artikel af met een mening van een Tunesische kiezer die zegt: “Ik denk dat we een punt hebben bereikt waarop geen enkele persoon of partij absolute macht heeft. Dit is essentieel. “Comments

comments