Dit is het geheim van de explosieve groei van Extinction Rebellion

Dit is het geheim van de explosieve groei van Extinction Rebellion

14 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Dankzij een gedecentraliseerde structuur kunnen allerlei XR-speciale belangengroepen ontstaan, waaronder advocaten, artsen en natuurlijk druïden

Op woensdag sloot een groep onwaarschijnlijke demonstranten zich aan bij de blokkade van Extinction Rebellion in centraal Londen. Meer dan honderd moeders en baby’s – sommigen zo jong als vier maanden oud – sloten de straten af ​​die naar Whitehall leidden, nadat ze waren overgestapt van het nabijgelegen QEII-conferentiecentrum. De politie zwermde om hen heen, terwijl gezang van andere groepen, drums en het geroezemoes van gesprekken van Trafalgar Square voorbij dreven. Er waren geen auto’s of bussen in zicht.

Sinds Extinction Rebellion’s eerste aanval van grootschalige demonstraties in april – waar demonstranten bruggen, wegen en gebouwen bezetten in centraal Londen – is de beweging in omvang gegroeid , met duizenden mensen over de hele wereld die hun eigen filialen beginnen.

Extinction Rebellion’s taal, berichten en tactieken zijn gebaseerd op een gevoel van niet aflatende urgentie, wat de boodschap heeft opgeroepen dat de klimaatcrisis iedereen zal treffen. Binnen Extinction Rebellion (ook bekend als XR) zijn veel onderverdelingen ontstaan, vaak gemeenschapsgroepen genoemd: van Artsen voor XR, Advocaten voor XR, tot XR Families, tot XR Druids, Witches and Pagans. Naast locatiegebaseerde groepen, die activisten in een bepaalde stad of een stad proberen samen te brengen, zijn deze groepen cruciaal voor het vermogen van XR om op zo’n enorme schaal te mobiliseren. Ze bieden mensen een andere manier om betrokken te raken, die rechtstreeks aansluit bij hun interesses of beroepen – en daarmee geeft het mensen een gevoel van een sterkere identiteit binnen de beweging.

“Het is bijna alsof je vakbond bent”, zegt Leo, die werkt bij de XR Connecting Communities Group. “Als je een leraar bent die wordt gearresteerd, vergeleken met als tien leraren worden gearresteerd – [de laatste] wordt dan een nieuwsverhaal. Als je school actie tegen je begint te ondernemen, kun je zeggen dat deze leraar deel uitmaakt van een groep mensen die wordt gestraft voor het proberen het leven van toekomstige kinderen te redden. ‘Leo werd gearresteerd in de XR-rebellie in april en bij zijn keerde terug naar Bristol, ging zitten en probeerde een strategie uit te werken voor het verbinden van enkele van de gemeenschapsgroepen die hij had zien mobiliseren. Toen belde het nationale team om hem te vragen om een ​​handje te helpen bij de groep Connecting Communities – terwijl de groep XR Connecting Communities centraal werd gevormd,

Het opzetten van een communitygroep is eenvoudig: het enige dat nodig is, is een handvol geïnteresseerde mensen, en een Facebook- of Whatsapp-groep zodat mensen over steden kunnen coördineren. Het is effectief als organisatietactiek omdat het eenvoudig is en het zorgt ervoor dat professionals in die bedrijfstakken meer een stimulans hebben om mee te doen. “Je hoeft geen vegan hippie te zijn om te rebelleren,” zegt Sarah, die erbij betrokken is met XR Farmers. “Boeren voelen de gevolgen van klimaatverandering: we weten wat de gevolgen zullen zijn voor water, voor wat betreft het falen van gewassen.”

Deelnemen aan een XR-communitygroep is mogelijk minder intimiderend dan simpelweg opdagen voor een beweging in uw stad, vooral voor mensen die zichzelf niet als typische activisten beschouwen. Een van de opvallende aspecten van XR is dat veel van de betrokken mensen nog nooit eerder hebben geprotesteerd. “Kijkend naar de Extinction Rebellion-protesten van buitenaf, kunnen ze er behoorlijk eng en verwarrend uitzien”, zegt Holly-Anne, lid van Christian Climate Action (een christelijke groep onder de XR-paraplu). “Het hebben van mensen met wie je je identificeert, voegt die extra laag comfort of geruststelling toe die sommige mensen nodig kunnen hebben om mee te doen.”

Jo, een ouder in Londen, is betrokken geraakt bij XR Families nadat hij vorig jaar met haar kind, die toen drie was, naar de eerste XR-rebellie aankondiging ging. “Ik begon tegelijkertijd aan twee parallelle reizen – het ene was de reis als moeder en het andere was tegelijkertijd wakker worden met de klimaatcrisis,” zegt ze. “Met XR Families maken we deze instellingen voor peuterspeelzalen: de ouders zijn bezig met iets zinvols – een actie ontwerpen, banners maken, strategieën opstellen voor outreach en de kinderen zijn er allemaal.”

Lees ook:  Verhalen van economische wanhoop uit Amerika's ergste economische neergang sinds de grote depressie van de jaren dertig

Er zijn ook praktische redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om lid te worden van XR via een communitygroep. Als u lid wordt van een groep die gebaseerd is op uw professionele vaardigheden, betekent dit ook dat u kunt blijven agiteren voor verandering, zelfs nadat de protesten voorbij zijn. Iona, die arts is in Brighton, was altijd bezorgd over klimaatverandering, maar wist nooit zeker hoe dit overging in haar beroep. “Het was moeilijk om te weten hoe we daar op een zinvolle manier mee om moesten gaan”, zegt Iona. “Toen kwam XR en er was een gevoel dat mensen daadwerkelijk handelden in de zorgen die velen van ons al een tijdje hadden.”

“Ik besloot dat het tijd was om in mijn professionele sfeer te handelen, en toen begonnen enkele van mijn goede vrienden Doctors voor XR,” voegt ze eraan toe. Op dezelfde manier is Lawyers voor XR, dat in een Wetherspoons op Chancery Lane is gevormd, van plan om een ​​eed af te leggen voor de baliemaatschappij die de klimaatverandering binnen het rechtssysteem aanpakt. “Zelfs als XR morgen ineenstort, zouden de gevestigde groepen een enorme erfenis nalaten”, zegt Paul, die hielp bij het vinden van advocaten voor XR. “Na zoveel andere groepen te hebben gezien, begon ik net te denken, waarom is er niet een voor advocaten? Zoveel van de problemen hier hebben te maken met de wet, zowel in termen van hoe we reageren op XR, maar ook hoe we als samenleving reageren op klimaatverandering. “

De aanwezigheid van groepen zoals advocaten, artsen en andere professionals kan ook helpen de sceptici te bekeren, met name degenen die de doelstellingen van XR afwijzen. “Het geeft een signaal aan de bredere bevolking dat deze mensen, om niet te lenen van Boris Johnson [‘s recente opmerkingen],’ niet-meewerkende crusties ‘zijn”, zegt Christopher Rootes, een professor in milieupolitiek en politieke sociologie aan de Universiteit van Kent. “Ze zijn een breed scala aan mensen die, in andere omstandigheden, mensen ook serieus nemen. Dat gaat langer mee dan een wervingscampagne. ”

Affiniteitsgroepen, zoals ze vaak worden genoemd in de studie van sociale bewegingen, zijn de laatste jaren een veel voorkomend kenmerk van politieke achterban. “We hebben dit in de loop van de tijd zien ontwikkelen, in veel hedendaagse stromingen – waar mensen worden gewaardeerd om hun expertise en wat ze binnen de grotere beweging kunnen brengen”, zegt Bart Cammaerts, een professor in de politiek en communicatie aan de London School of Economics. Het model is van oudsher ontstaan ​​rond verkiezingen – denk aan groepen als Studenten voor Remain en Studenten voor Verlof in het VK, die voor het EU-referendum 2016 verschijnen – maar, Cammaerts zegt, “we zien dit in andere mobilisaties, met name waar directe actie is gebruikt worden.”

Voor XR zelf lijkt het model te hebben gewerkt, al is het maar numeriek. Zoals academici Douglas McAdams en Ronnelle Paulsen in 1993 ontdekten, is het kennen van iemand die betrokken is bij sociale bewegingen een van de sterkste voorspellers van werving voor diezelfde beweging.

Maar activisten zeggen dat het creëren van communities simpelweg verder gaat dan het winnen van meer mensen voor de zaak van XR. XR heeft bijvoorbeeld kritiek gekregen op zijn methode om zoveel mogelijk mensen te arresteren en gemeenschapsgroepen kunnen ondersteuning bieden op een manier die de grotere beweging niet kan. Ze kunnen fungeren als een secundair ondersteuningssysteem voor demonstranten – als ze worden gearresteerd, kunnen ze misschien crowdfund voor juridische kosten van andere leden van hun kleinere gemeenschappen (XR zelf heeft gezegd dat het geen juridische kosten betaalt voor de gearresteerden). “Het bouwen van communities is meer dan alleen een campagnemethode”, zegt Leo. “De wortel van XR is om mensen voor elkaar op te laten komen, elkaar te schelen – we moeten dat doen om deze klimaatsituatie aan te pakken.”Lees ook:  Coronavirus The Bill en Melinda Gates Con-sortium

Comments

comments