Een knallende Brexit-week doemt op met drama in Londen en Brussel

Een knallende Brexit-week doemt op met drama in Londen en Brussel

14 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

De komende zeven dagen lijken een van de meest tumultueuze weken in meer dan drie jaar Brexit-drama. Maak je klaar voor nagelbijtende diplomatie en hoge inzetpolitiek – met een vleugje koninklijke pracht voor een goede maatregel.

Omdat Groot-Brittannië op 31 oktober de EU zal verlaten en spreekt over het veiligstellen van een echtscheidingsovereenkomst, staat hier een blik op wat er de komende week zou kunnen gebeuren.

___

MAANDAG, OKT. 14

De week begint met de troostende attributen van de Britse politieke traditie, met een vorst in een paardenkoets, een met diamanten bezaaide kroon en heren in hermelijnen kapen.

Het Parlement keert terug van een korte pauze voor de Staatsopening van het Parlement, een mix van politiek en praal waarbij koningin Elizabeth II, gezeten op een gouden troon, een toespraak leest van de regering die haar plannen voor het komende jaar uiteenzet.

Na drie jaar waarin de Brexit de Britse politiek heeft gedomineerd met uitsluiting van andere vitale kwesties, wil premier Boris Johnson dat de toespraak een visie geeft op zijn plannen voor het VK nadat deze de Europese Unie heeft verlaten. Het bevat een Brexit-wetsvoorstel om elke echtscheidingsovereenkomst met de EU te ratificeren, maar ook wetgeving inzake criminaliteit, immigratie, gezondheidszorg, het milieu en de Britse spoorwegen.

De tegenstanders van Johnson zeggen dat de toespraak niet veel meer is dan een stunt, omdat de conservatieve regering geen meerderheid in het parlement heeft, waardoor een verkiezing waarschijnlijk in de komende maanden is, voordat de meeste voorgestelde wetsvoorstellen wet kunnen worden. Wie die stem won, zou opnieuw beginnen met een nieuw programma en een toespraak van een nieuwe koningin.

Lees ook:  Leren van het verleden: de geschiedenis van de zionistische kolonisatie van Palestina geeft aanwijzingen voor de Israëlische Westelijke Jordaanoever

“Wat we in feite hebben gekregen is een partijpolitieke uitzending van de trappen van de troon,” zei oppositiepartij Labour-partij Jeremy Corbyn zondag.

In Parijs ontmoet de Franse president Emmanuel Macron de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

___

DINSDAG, OKT. 15

Terwijl Britse wetgevers een debat houden over de toespraak van de koningin, die enkele dagen zal duren, zal EU Brexit-onderhandelaar Michel Barnier de ministers van de 27 andere lidstaten op de hoogte houden van de voortgang van Brexit-gesprekken tijdens een vergadering in Luxemburg.

___

WOENSDAG, OKT. 16

Macron en de Duitse kanselier Angela Merke, twee van de belangrijkste EU-leiders bij het bepalen van de koers van de Brexit, komen bijeen terwijl hun twee regeringen een gezamenlijke vergadering houden, een dag voor een top EU-top.

___

DONDERDAG OKT. 17

Met nog twee weken tot de Brexit-deadline komen leiders van alle 28 EU-landen samen in Brussel voor een tweedaagse top met Brexit in het midden van de agenda.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenJohnson zal niet in de kamer zijn wanneer de 27 andere leiders bespreken of ze een deal moeten sluiten met zijn regering. Het belangrijkste struikelblok is het vinden van een manier om de grens tussen Noord-Ierland en het EU-lid van Ierland vrij te houden van douanecontroles en andere belemmeringen zodra Groot-Brittannië de EU verlaat. De afgelopen dagen zijn beide partijen tot een compromis gekomen, maar het is misschien niet voldoende om de kloof tussen hun standpunten te overbruggen.

Lees ook:  Met fascisten ga je niet in gesprek: kritiek op de houding van de Nederlandse politiek t.a.v. fascistische uitingen door politici

EU-leiders kunnen ook overwegen of ze de vertrekdatum van het VK – al twee keer uitgesteld – uitstellen als Groot-Brittannië hierom vraagt. Velen zijn terughoudend om de Brexit-sage te verlengen, maar willen ook de economische pijn van een no-deal Brexit vermijden.

___

VRIJDAG. Oktober 18

De Brexit-discussie van de EU-leiders zal zich waarschijnlijk uitstrekken tot vrijdag. Op een gegeven moment die dag zouden de Britse regering en het publiek moeten weten wat de 27 hebben besloten.

___

ZATERDAG, OKT. 19

Duizenden pro-EU-demonstranten zullen buiten het Parlement in Londen bijeenkomen om een ​​nieuw referendum op te roepen over het al dan niet verlaten van de EU.

Binnenin zullen Britse wetgevers voor het eerst sinds de Falklands-oorlog in 1982 op een zaterdag bijeenkomen. Als de regering en de EU een deal hebben gesloten, zullen wetgevers worden gevraagd deze goed te keuren. Als er geen echtscheidingsovereenkomst is, kan Johnson het Parlement vragen om op 31 oktober een no-deal Brexit te steunen – iets wat het hoogst onwaarschijnlijk is om te doen.

De meeste wetgevers vrezen dat het verlaten van de EU zonder een overeenkomst de Britse economie zou schaden, en het Parlement heeft verschillende keren gestemd om een ​​no-deal Brexit te verwerpen. Maar tot nu toe zijn wetgevers niet overeengekomen wat ze in plaats daarvan moeten doen: sommigen geven de voorkeur aan een Brexit-deal, anderen willen een nieuw referendum en weer anderen willen de Brexit helemaal annuleren.

Lees ook:  STOP met het luisteren van deze MORON

De belangrijkste oppositiepartij zegt dat het zou kunnen proberen om de echtscheidingsovereenkomst van Johnson afhankelijk te maken van een nieuw referendum over het al dan niet verlaten van de EU.

Het parlement heeft al een wet aangenomen waarin staat dat als er op zaterdag geen Brexit-deal is, de regering de EU moet vragen om de vertrekdatum van Groot-Brittannië uit te stellen. Johnson zegt dat hij dat niet zal doen, maar belooft ook de wet te gehoorzamen.

Die tegenstrijdigheid kan betekenen dat Johnson van plan is de wetgeving voor de rechtbank aan te vechten. Zijn tegenstanders zeggen dat ze een gerechtelijk bevel zullen eisen dat Johnson ertoe dwingt de wet na te leven als hij niet vóór maandag 21 oktober een brief aan de EU stuurt.

Oppositiepartijen overwegen ook een stemming zonder vertrouwen in de regering. Als Johnson verloor, zou de oppositie kunnen proberen een regering van nationale eenheid te vormen, of er zou een verkiezing kunnen zijn.Comments

comments