Nieuwe tsunami van vluchtelingen komt er aan: Turkije overspoelt ons met miljoenen migranten

Nieuwe tsunami van vluchtelingen komt er aan: Turkije overspoelt ons met miljoenen migranten

14 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Meer dan zes miljoen migranten wachten momenteel op toegang tot Europa in landen rond de Middellandse Zee, volgens een geheim rapport van de federale overheid. Daarnaast zijn er drie miljoen ontsnappingssimulatoren uit Turkije die al onderweg zijn naar Duitsland.

Griekenland is weer “Ground Zero” geworden voor de Europese migratiecrisis. Meer dan 40.000 migranten kwamen in Griekenland aan in de eerste negen maanden van 2019, meer dan de helft in de afgelopen drie maanden, volgens nieuwe gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De toename van het aantal migranten naar Griekenland in het derde kwartaal van 2019 – 5.903 aankomsten in juli, 9.341 in augustus en 10.294 in september – viel samen met herhaalde bedreigingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en andere leden van zijn regering om Europa te overspoelen met moslimmigranten.

Hoewel het aantal immigranten naar Griekenland nog steeds ver onder het aantal immigranten ligt op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015, toen meer dan een miljoen migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten naar Europa stroomden, wijst de recente opkomst van nieuwkomers hierop dat de dreigingen van Erdoğan om massamigratie te hervatten realiteit worden.

In maart 2016 hebben Europese afgevaardigden onderhandeld over het EU-Turkije-migratieverdrag , waarin de EU Turkije een reeks economische en politieke prikkels heeft aangeboden in ruil voor de belofte van Ankara om de toestroom van migranten van Turkije naar Griekenland te stoppen.

Europese afgevaardigden, die haastig onderhandelden, beloofden Turkije meer dan ze zich konden veroorloven – met name een controversiële belofte om alle 80 miljoen Turkse burgers visumvrij reizen naar de Europese Unie te verlenen.

Sinds de inwerkingtreding van de overeenkomst beschuldigen Turkije en de EU elkaar van het niet naleven van belangrijke delen van de overeenkomst, en Erdoğan heeft herhaaldelijk gedreigd potentieel miljoenen andere migranten Griekenland binnen te laten.

In de praktijk heeft de overeenkomst tussen de EU en Turkije de toestroom van migranten van Turkije naar Griekenland aanzienlijk verminderd. Als gevolg hiervan verschoven de migratieroutes van Griekenland naar Italië in het westen, ter vervanging van Griekenland in 2016 als het belangrijkste toegangspunt voor migranten die naar Europa wilden reizen .

Nadat de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini in juni 2018 een rigoureus immigratiebeleid aankondigde , daalde het aantal aankomsten naar Italië dramatisch – van 119.369 in 2017 tot 23.370 in 2018, een daling van 80%, volgens de IOM .

Als gevolg van de aanpak van Italië tegen illegale immigratie, de migratiestromen verschoven naar Europa westwaarts naar Spanje, in 2018 Italië als de hoofdingang voor illegale migratie in Europa vervangen . Volgens de IOM zijn in 2018 meer dan 65.000 migranten in Spanje aangekomen .

Lees ook:  Israel ontwikkelt een verplichte cursus voor studenten die in het buitenland reizen

De heropleving van massamigratie van Turkije naar Griekenland heeft Griekenland echter teruggebracht tot zijn vroegere rol als de belangrijkste Europese toegangspoort tot massamigratie. Griekenland ontving volgens de IOM twee keer zoveel migranten als Spanje in de eerste negen maanden van 2019.

Griekenland registreerde tussen juli en september meer migranten – 25.538 – dan in de eerste zes maanden van het jaar samen. De migratiestromen zijn met bijna 180% toegenomen, van gemiddeld 100 aankomsten per dag in de eerste helft van 2019 tot gemiddeld 277 aankomsten per dag in het derde kwartaal.

De Griekse regering heeft gezegd dat Erdoğan persoonlijk de migratiestromen naar Griekenland controleert en deze in- en uitschakelt om meer geld en andere politieke concessies van de Europese Unie te verkrijgen. De afgelopen maanden heeft de Turkse regering herhaaldelijk gedreigd de sluizen van massamigratie naar Griekenland en dus naar Europa te openen.

  • Op 19 februari beweerde Erdoğan dat Turkije sinds 2011 37 miljard dollar heeft uitgegeven aan het helpen van ontheemde Syriërs en de EU ervan beschuldigt niet genoeg te doen om de last te dragen. Hij voegde eraan toe dat als de 3,6 miljoen Syriërs in Turkije niet kunnen worden gerepatrieerd, ze in Europa terechtkomen.
  • Op 22 juni zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dat Turkije een bilaterale overnameovereenkomst met Griekenland had opgeschort omdat Athene acht Turkse soldaten had vrijgelaten die in juli 2016 naar Griekenland vluchtten na de mislukte staatsgreep in Turkije. Ankara heeft uitlevering geëist, maar de Griekse rechtbanken hebben het verzoek afgewezen. De soldaten ontkenden wangedrag en zeiden dat ze vreesden voor hun leven.
  • Op 21 juli beschuldigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu Europese landen ervan Turkije alleen te hebben gelaten met het migratieprobleem. In commentaren van staatsnieuwsbureau Anadolu waarschuwde hij : “We worden geconfronteerd met de grootste migratiegolf in de geschiedenis. Als we de sluizen openen, zal geen enkele Europese regering meer dan zes maanden overleven. We adviseren hen om ons geduld niet te belasten. “
  • Op 22 juli zei Çavuşoğlu dat Turkije de deal tussen EU en Turkije had opgeschort omdat de EU geen visumliberalisering voor Turkse burgers had goedgekeurd. Hij koppelde de opschorting ook aan een besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 15 juli om de besprekingen op hoog niveau met Ankara over sancties voor Turkse olie- en gasbronnen voor de kust van Cyprus te beëindigen.
  • Op 5 september zei Erdoğan dat Turkije van plan is om een ​​miljoen Syrische migranten terug te brengen naar een “veilige zone” in Noord-Syrië, en dreigt de route voor migranten naar Europa te heropenen als het niet voldoende internationale steun voor het plan heeft ontvangt. “Of dat gebeurt, of we moeten de poorten openen,” zei Erdogan.
  • Op 8 september dreigde Erdoğan de Europese Unie met 5,5 miljoen Syrische vluchtelingen onder water te zetten als hij geen internationale steun kreeg voor de instelling van een “veilige zone” in Noord-Syrië. “Als ze ons niet de nodige steun in deze strijd geven, dan kunnen we de 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië en nog eens twee miljoen mensen die onze grenzen vanuit Idlib bereiken niet stoppen, ” zei Erdogan tijdens een bijeenkomst in Malatya, de regio Oost-Anatolië van Turkije.
Lees ook:  Trump veroordeelt de radicale linkse "kruistocht tegen de politie" van de Democraten

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis riep Turkije op een einde te maken aan het “pesten” van Griekenland. “De heer Erdoğan moet begrijpen dat hij Griekenland en Europa niet kan bedreigen om meer middelen te krijgen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken,” zei hij. “Europa heeft de afgelopen jaren veel geld, zes miljard euro, verstrekt op basis van een overeenkomst tussen Europa en Turkije, wat wederzijds voordelig is geweest”.

Erdoğan lijkt echter de overhand te hebben in dit geschil. Aldus bereikten 16 boten met in totaal 650 migranten op 29 augustus het Griekse dorp Skala Sykamineas op het eiland Lesbos, volgens de liefdadigheidsgroep Aegean Boat Report. Alle boten waren nieuw en arriveerden in minder dan een uur op dezelfde locatie, wat suggereert dat de massale toestroom een ​​gecoördineerde operatie was van mensensmokkelende bendes, waarschijnlijk met de stilzwijgende goedkeuring van de Turkse regering. Het was de grootste massale aankomst van migranten die van de Turkse kust naar Lesbos kwamen sinds de migratiecrisis van 2015-2016.

Massa-aankomsten in Griekenland bleven onverminderd doorgaan: 2.441 migranten arriveerden in de eerste week van september; 1.781 kwamen in de tweede week; 2.609 kwam in de derde week; en 3.463 arriveerden in de vierde week.

“We zien enorme golven worden gelanceerd door mensenhandelaren met nieuwe methoden en betere en snellere boten,” zei de Griekse minister van civiele bescherming Michalis Chrysochoidis. “Als de situatie voortduurt, zouden we 2015 herhalen. We zullen maatregelen nemen om onze grenzen te beschermen, en we zullen veel strenger en sneller zijn in uitvoering.”

Op 30 september heeft premier Kyriakos Mitsotakis een reeks maatregelen aangekondigd om migratiestromen te beheren. Hij zei dat zijn regering van plan is om eind 2020 10.000 migranten naar Turkije terug te sturen. Het plan gaat ervan uit dat Turkije het zal intrekken. Mitsotakis zei ook dat de regering de grenscontroles zal verscherpen, de marine-patrouilles in de Egeïsche Zee zal versterken, centra voor migranten die geen toegang hebben tot asiel, zal versterken en het asielstelsel zal herzien.

Lees ook:  Pandemische en wereldwijde economische crisis: is de NAVO nog steeds nodig?

Migranten die mensensmokkelroutes uit Turkije gebruiken, bereiken ook andere EU-lidstaten, waaronder Bulgarije, Italië en Cyprus, die in de eerste negen maanden van 2019 in dezelfde periode in 2018 een toename van het aantal migranten met 700% hebben geregistreerd, dus de IOM .

Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Constantinos Petrides zei dat de toename van Turkse immigranten verband houdt met spanningen tussen Ankara en Nicosia over het boren van Turkije naar offshore olie en gas in de economische zone van Cyprus.

De meeste migranten die naar Cyprus komen, doen dit over land. Petrides legde uit dat Turkije visumvrije overeenkomsten heeft met veel landen in Afrika en Azië, en dat veel migranten zonder beperkingen naar het vasteland van Turkije kunnen reizen. Van daaruit reizen ze, vaak met behulp van menselijke smokkelaars, per vliegtuig of schip, naar het door Turkije bezette Noord-Cyprus. Ze worden naar de groene lijn van de VN gebracht en steken vervolgens illegaal de grens over met de Republiek Cyprus, het Grieks sprekende zuidelijke deel van het eiland, dat een EU-lidstaat is. In een gesprek met verslaggevers in Brussel legde Petrides uit :

“De nieuwste trend is nog alarmerender. Het is de aankomst van onderdanen van derde landen die rechtstreeks vanuit Turkije met het vliegtuig naar de bezette luchthaven Timvu (Griekse naam) of Ercan (zoals het tegenwoordig in het Turks wordt genoemd) vliegen en vervolgens te voet het door de staat gecontroleerde gebied binnenkomen. (…) Deze nieuwe methode om vluchtelingen per vliegtuig en bus te sturen zou niet mogelijk zijn zonder de tolerantie van de Turkse autoriteiten. En het is niet alleen tolerantie. Ik heb de praktijken met betrekking tot het visumvrije regime genoemd in verband met dit beleid dat dit fenomeen bevordert. Het is heel duidelijk dat hier sprake is van een geïnstitutionaliseerde vorm van smokkel. “

Naar verwachting komen meer dan zes miljoen migranten naar Europa in de mediterrane landen, volgens een geheim rapport van de federale overheid dat naar het beeld is gelekt. Het rapport zegt dat een miljoen mensen wachten in Libië, een ander miljoen in Egypte, 720.000 in Jordanië, 430.000 in Algerije, 160.000 in Tunesië en 50.000 in Marokko. Er wachten meer dan drie miljoen in Turkije.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments