Spaanse rechtbank veroordeelt Catalaanse leiders voor poging tot afscheiding klap voor democratie in Spanje

Spaanse rechtbank veroordeelt Catalaanse leiders voor poging tot afscheiding klap voor democratie in Spanje

14 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

MADRID (AP) – Het Spaanse Hooggerechtshof heeft maandag 12 voormalige Catalaanse politici en activisten veroordeeld voor hun rol in een afscheidsbod in 2017, een uitspraak die waarschijnlijk aanhangers van onafhankelijkheid in de rijke noordoostelijke regio in brand zal steken.

De rechtbank veroordeelde ex-Catalaanse regionale vice-president Oriol Junqueras tot 13 jaar wegens opruiing en misbruik van openbare middelen na een van de belangrijkste processen in Spanje sinds de democratie werd hersteld na de dood van dictator Gen. Francisco Franco in 1975.

Acht kregen lange gevangenisstraffen in de poging van Catalonië om weg te breken uit Spanje na een illegaal referendum, terwijl drie minder straf kregen.

Hoewel officieren van justitie hadden verzocht om veroordelingen voor de zwaardere rebellie, die volgens de Spaanse wet het gebruik van geweld impliceert om de constitutionele orde te ondermijnen, veroordeelden rechters negen van opruiing, wat betekende dat zij de openbare wanorde bevorderden om de wet te ondermijnen.

Regionaal parlementsvoorzitter Carme Forcadell kreeg 11 en een half jaar gevangenisstraf; voormalige kabinetsleden Joaquim Forn en Josep Rull elk tien en een half jaar; en grassroots pro-onafhankelijkheid activisten Jordi Sánchez en Jordi Cuixart negen jaar.

Junqueras en drie andere voormalige kabinetsleden – Raül Romeva, Jordi Turull en Dolors Bassa, die tot 12 jaar werden veroordeeld – werden ook veroordeeld voor misbruik van openbare middelen.

Lees ook:  Spaanse premier Pedro Sánchez verkeert gegokt

Drie andere voormalige leden van het Catalaanse kabinet – Santiago Vila, Meritxell Borràs y Carles Mundó – kregen een boete wegens ongehoorzaamheid.

Grassroots pro-secession groepen hebben gezegd dat als een van de beklaagden schuldig wordt bevonden, ze protesten en ‘vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid’ zouden organiseren. Spaanse autoriteiten zetten honderden extra politie in de regio in afwachting van de uitspraak.

De beslissing van de rechtbank was een nieuwe mijlpaal in de lange strijd voor separatisten die willen dat Catalonië zich losmaakt van Spanje en een nieuwe Europese staat creëert. Spanje staat erop dat het dit niet toestaat. De Spaanse grondwet zegt dat het land ‘ondeelbaar’ is.

De separatistische inspanning viel plat toen het geen internationale erkenning kreeg. De Spaanse regering kwam tussenbeide en ontsloeg de Catalaanse regionale overheid, met officieren van justitie die later een aanklacht indienden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIn het middelpunt van de zaak van de aanklager stond het referendum van 1 oktober 2017 dat de Catalaanse regering hield, ook al had het hoogste gerechtshof van het land het niet toegestaan.

De “Ja” -stem won, maar omdat het een illegale stemming was, bleken de meeste kiezers niet en werd het aantal stemmen als dubieus beschouwd. Het Catalaanse parlement verklaarde echter drie weken later eenzijdig de onafhankelijkheid, wat de ergste politieke crisis van Spanje in decennia veroorzaakte.

Lees ook:  Kronkelend naar christelijk zionisme: Trump Outreach te zien in Washington

Zeven separatistische leiders die naar verluidt betrokken waren bij de gebeurtenissen, waaronder de verdreven Catalaanse president Carles Puigdemont, vluchtten het land uit en worden door Spanje als voortvluchtigen beschouwd.

“In totaal 100 jaar gevangenis. Wat verschrikkelijk, ‘tweet Puigdemont maandag. “Nu zullen we meer dan ooit bij u en uw families zijn. Voor de toekomst van onze zonen en dochters. Voor democratie. Voor Europa. Voor Catalonië. ‘

Het proces omvatte meer dan 500 getuigen, waaronder voormalig premier Mariano Rajoy, en 50 landelijk uitgezonden hoorzittingen.

Advocaten van de verdediging voerden aan dat de leiders van de secessionistische beweging de wil uitvoerden van ongeveer de helft van de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië die, volgens opiniepeilingen, willen dat de regio een apart land is.

De Catalaanse leiders – bijna twee jaar gevangen gezet terwijl hun zaak werd gehoord – zijn uitgegroeid tot krachtige symbolen voor de separatisten. Veel sympathisanten dragen gele linten vastgemaakt aan hun kleding als een teken van protest.

Het vonnis zal vrijwel zeker een ander verzamelpunt worden voor de separatistische zaak, die zijn moeilijkste periode in jaren doormaakt met zijn meest charismatische leiders achter de tralies of in het buitenland.

De twee belangrijkste politieke partijen van de Catalaanse separatistische beweging zijn het niet eens over de volgende stappen, en de basisorganisaties die de beweging hebben aangestuurd, beginnen het gebrek aan politieke vooruitgang te bekritiseren.

Lees ook:  Ze zouden deze video vanavond volledig moeten laten zien op elk nieuwsprogramma

Het vonnis kwam ook minder dan een maand vóór de algemene verkiezingen van Spanje om een ​​nieuwe regering te kiezen, en de politieke afhandeling van de Catalaanse kwestie zal ongetwijfeld een van de belangrijkste kwesties zijn.Comments

comments