Catalonië tweede dag demonstraties voor vrijheid politieke gevangenen

Catalonië tweede dag demonstraties voor vrijheid politieke gevangenen

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Catalaanse politie heeft dinsdagochtend blokkades van demonstranten bij wegen en een treinstation in de regio opgebroken. In Spanje heerst grote onrust na de veroordeling van negen Catalaanse politici tot celstraffen van tussen de negen en dertien jaar. Ook dinsdagavond gaan betogers de straat op. Duizenden mensen zijn inmiddels op de been bij het overheidsgebouw in Barcelona.

Spaanse politieagenten schieten

De eerste containers worden verbrand tijdens de protesten in Barcelona

catalonie

De grootste wegblokkade vond dinsdagochtend plaats in de Catalaanse plaats Girona, schrijft El País. Blokkades werden daar opgebroken door de lokale politie. In de regio werd verder onder meer een treinstation geblokkeerd. Demonstranten hebben aangekondigd dinsdagavond buiten overheidsgebouwen in Catalonië te demonstreren.

Maandagavond werden negen Catalaanse politici door het Spaanse hooggerechtshof veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor opruiing rondom het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Ook vaardigde het hof een arrestatiebevel uit voor de gevluchte Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont. Hij leeft momenteel in ballingschap in Brussel.

Betogers reageerden door massaal de straat op te gaan. In Barcelona bezetten ze luchthaven El Prat en blokkeerden ze verschillende wegen en belangrijke straten in en rondom de miljoenenstad. Gewelddadige botsingen met de politie volgden. Vanwege de bezetting van El Prat werden 110 vluchten geschrapt. Nog eens 45 vluchten werden geschrapt vanwege de nasleep van de protesten op dinsdag.

Arran Cambrils 🃏 on Twitter

Primeres càrregues dures a la Imperial Tarraco. @mossos sou escòria assessina! #LaForcaDelPoble

Veroordelingen zetten verhoudingen op scherp

Pro-separatistische leiders voeren de druk op om een nieuw referendum over de afscheiding van Catalonië van Spanje te houden. De Catalaanse politicus Oriol Junqueras heeft een celstraf van dertien jaar ontvangen en stelt dat de veroordelingen de verhoudingen tussen de regio en Spanje alleen nog maar verder op scherp zullen zetten.

Lees ook:  Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de dood van een zwarte arrestant in Minneapolis.

De leider van de regionale overheid in Catalonië Quim Torra heeft de celstraffen onacceptabel genoemd en verdedigt de protesten: “We zijn een nieuwe fase ingegaan waarin we het initiatief nemen en de focus zullen leggen op het implementeren van het recht op zelfbeschikking.”

Barricades van demonstranten branden in het midden van de promenade van Gràcia

 

Comments

comments