Gewonden tijdens vreedzame demonstratie catatonie: Het is laf, hoe de EU wegkijkt van Spanje

Gewonden tijdens vreedzame demonstratie catatonie: Het is laf, hoe de EU wegkijkt van Spanje

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Ik ken Jean Quatremer sinds een eeuwigheid, maar ben helaas het contact met hem verloren. Lang geleden werkten we samen voor het Franse dagblad Libération. Begin jaren negentig werd Jean door de redactie van die krant naar Brussel gestuurd. Na meer dan 25 jaar als EU-correspondent te hebben gewerkt, is hij nu een van de meest vooraanstaande journalisten in Brussel. Een stem die telt, zoals het heet. Op zijn cv prijken tal van internationale onderscheidingen en af en toe zie ik hem via tv-stations van Noord- tot Zuid-Europa langs flitsen.

Maar gisteren was het niet op de Italiaanse Rai of Waalse RTBF dat Jean Quatremer verscheen, maar op de twitterpagina van de naar België gevluchte Catalaanse politicus Carles Puigdemont (tot 2017 president van de regionale regering van Catalonië). Ik vertoefde daar naar aanleiding van de veroordeling door het Spaanse hooggerechtshof van negen Catalaanse politici. Samen werden deze negen gisteren tot bijna honderd jaar gevangenis veroordeeld omdat ze in oktober 2017 een (volstrekt vreedzaam) referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië hadden gehouden. De gewelddadige repressie van het centrale gezag werd ongekend. Enkele politici, waaronder Carles Puigdemont, konden net Spanje ontvluchten. De negen veroordeelden zaten tot gisteren twee jaar (!) in voorarrest. En al die tijd zweeg de Europese Unie in alle talen.

De tweet van Quatremer die Puigdemond gisteren op zijn twitterpagina zette, luidde: “Ik ben tegen de onafhankelijkheid van Catalonië, maar deze politieke processen en deze ‘hallucinante’ straffen zijn een schande voor de Spaanse democratie. De EU die deze schijnvertoning vanaf het begin heeft gedekt, hoeft Hongarije en Polen niet de les te lezen.”

Lees ook:  Iran verslaat vijandige Amerikaanse spion-drone in zijn luchtruim

De EU keek weg bij democratuur Spanje

Zo bondig en met deze precisie had ik het ook willen formuleren. Op deze plek heb ik de laatste twee jaar herhaaldelijk geprobeerd mijn immense verontwaardiging over Catalonië neer te zetten. Behalve door de disproportionele reactie van Madrid, die niet bij onze Europese waarden past, werd ik vooral door het laffe zwijgen van Brussel getroffen. De EU die zo prompt is om landen uit het oosten op het matje te roepen, keek weg bij democratuur Spanje, waar het gebrek aan politieke onafhankelijkheid van het hooggerechtshof veel concreter is. Dat doet de EU vaker, wegkijken, zie het (voorlopige) ongemak van Europa rond de moordoperatie van Turkije op de Koerden.

De Spaanse politicoloog Sánchez-Cuenca zei in de Volkskrant dat Madrid met deze gang van zaken de woede jegens Catalonië in de rest van Spanje heeft willen bedienen. “Een heel groot deel van de Spanjaarden wil het de Catalaanse leiders betaald zetten wat ze hebben gedaan. Dat is een fenomeen dat zich zelfs niet voordeed in de tijd dat de Baskische afscheidingsbeweging Eta de ene na de andere aanslag pleegde in Spanje.”

De escalatie die nu dreigt in het opstandige en vernederde Catalonië is zuiver op het conto van het centrale gezag te schuiven. Een dergelijke schande noem je in het Spaans vergüenza.

Vijf zware hoofdwonden, verlies van een oog en zaadbal

Organisaties die zich inzetten voor de verdediging en bescherming van mensenrechten, zoals Novact, Irídia, Iacta, ACDDH en La Fede, hebben het “SomDefensores” -apparaat gelanceerd voor de verdediging en bescherming van de mensenrechten na de aanklachten van gisteren tijdens de mobilisaties die volgden op het beoordelingsoordeel in het proces.

“Het SomDefensores-apparaat werd gisteren geactiveerd nadat de verschillende oproepen waren aangekondigd sinds het vonnis werd gepubliceerd voor 1 oktober in de vroege ochtend en zal de hele week alert blijven”, aldus de initiatiefnemers.Lees ook:  Het schizofrene Europese migratiebeleid

En volgens zijn observatie vertrekken de ernstigste gewonden gisteren tijdens politie-aanklachten. Volgens dit platform waren er gisteren 29 gewonden tijdens de protesten. 6 gevallen vanwege de impact van schuimprojectines, 5 vanwege hoofdzakken en 16 met laesies in andere delen van het lichaam. Bovendien is bevestigd dat er een ernstig gewond persoon in een oog en een ander in een zaadbal zit . “De waarnemers bevestigen ook inkapselingen, bewegingsbeperkingen en verbale agressie. We benadrukken ook dat 11 journalisten zijn aangevallen.”

Het “SomDefensores” -platform heeft verklaard dat “de waarnemers ondanks de erkenning door de veiligheidstroepen zijn vastgehouden, agressief en geïdentificeerd.” Ze ontdekten ook dat, naast de schuimprojectielwerpers die door de Mossos de Esquadra werden gebruikt, de nationale politie rubberen kogelwerpers had en deze gebruikte.

“SomDefensores” leggen uit dat ze hebben ontdekt dat er Mossos-agenten waren die niet waren geïdentificeerd met het Police Operative Number (NOP) achterop. T “ambé we verifiëren dat het feit dat ze niet op een zichtbare en duidelijke manier voor en achter worden geïdentificeerd, de controle van de mogelijke excessen van de politie bemoeilijkt”, onthullen ze.

Dit is “een meervoudig en open netwerk gevormd door organisaties die werken aan de verdediging en bescherming van de mensenrechten” en dat gisteren al de hele dag geactiveerd was tijdens het protest op de luchthaven van Prat en in de laatste concentraties in Via Laietana nacht tijd Ze deden ook monitoringtaken via sociale netwerken en de media.

Volgens de SEM raakten er in totaal 115 gewonden in Terminal 1 van de luchthaven El Prat, waarvan 91 ter plaatse werden geregistreerd en 24 werden overgebracht naar een gezondheidscentrum. Hieronder bevindt zich de gewonde persoon die het oog heeft verloren dat is opgenomen in het Bellvitge-ziekenhuis). Daarnaast waren er nog 8 gewonden in Barcelona; 4 in Maçanet de la Selva; 3 in Lleida en 1 in Reus.

 

Lees ook:  Autoriteiten 'niet overweldigd' door straatgeweld in Barcelona, ​​zegt de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken

Geniet van 0% BTW op alle mondkapjes waardoor wij ze voor een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Goedkoopste mondkapjes van Nederland!

✓ 100 stuks voor 24,99, de laagste prijs van Nederland
✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL
✓ 3-laags mondkapje van A-kwaliteit
✓ Met GB/T32610-2016 keurmerk

€24,95

Nu kopen is morgen in huis klik hier om te bestellenHerbruikbaar mondkapjes – Kinderen

€9,99

Wil jij een herbruikbaar mondkapje voor kinderen bestellen?

Dit product is een herbruikbaar mondkapje voor kinderen inclusief filter. Je kinderen zijn hiermee beter beschermd. Je kunt dit product wassen in de wasmachine, of de filter vernieuwen met een nieuwe filter. Door de extra filter welke erin zit, komt er geen stof of andere bacteriën door. Dit geeft een goed en beschermend resultaat.

✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNLComments

comments