‘Madrid bezegelde het lot van Spanje’: pro-onafhankelijkheid Catalaanse ‘martelaren veroordeeld tot 100 jaar gevangenisstraf’

‘Madrid bezegelde het lot van Spanje’: pro-onafhankelijkheid Catalaanse ‘martelaren veroordeeld tot 100 jaar gevangenisstraf’

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Door negen Catalaanse politici te veroordelen tot een totale gevangenisstraf van 100 jaar voor “opruiing” over geweldloos verzet, heeft Madrid hen martelaar gemaakt en het doodvonnis ondertekend, vertelde de voormalige Schotse premier Alex Salmond aan RT.

De Spaanse rechtbank veroordeelt negen Catalaanse politici tot negen tot dertien jaar gevangenisstraf voor het archaïsche misdrijf van opruiing vanwege hun vreedzame inspanningen om onafhankelijkheid te bereiken ” zal een dag van democratische schande zijn voor Spanje “, vertelde Salmond aan RT op Maandag. Erger nog – althans voor Spanje – het is een teken dat de Spaanse controle over de provincie ten einde loopt.

De zinnen waren ” antidemocratisch, onderdrukkend en volledig contraproductief ” voor de Spaanse regering, omdat ” nu [de pro-onafhankelijkheidspolitici] martelaarschap zullen bereiken “, legde Salmond uit.

Dit is de dag waarop deze Spaanse rechters het lot van de Spaanse staat bezegelden. Ik zie de Catalaanse crisis nergens anders eindigen, behalve in de Catalaanse onafhankelijkheid.

De Catalanen werden schuldig bevonden aan opruiing, maar niet aan opstand, het ernstigste van de aanklachten waarmee ze te maken kregen over de onafhankelijkheidsverklaring van 2017. De afscheidspoging volgde op een referendum, verbannen door de regering van Madrid, waarbij 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid stemde, ondanks een hardhandig optreden tegen die 42 procent die peilingen bleek te zijn.

Lees ook:  Spaanse regering dreigt in te grijpen in Catalonië na geweld burgeroorlog dreigt

Het Hooggerechtshof verklaarde dat alle beklaagden allemaal betrokken waren bij ‘ onmiskenbare ‘ gewelddaden tijdens de opstand, terwijl ze tegengingen dat ze terecht stonden voor hun ideeën en niet voor hun acties en alleen hadden geprobeerd Catalaanse burgers een stem te geven.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenSalmond smeet het ‘ onderdrukkende ‘ van de regering ” gebruik van het gerechtelijk systeem door om ” hun politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen” , en merkte op dat ” precies het tegenovergestelde effect zal hebben ” – en ja hoor, de straten van Barcelona waren vol met protestanten die verontwaardigd waren over het vonnis.

Slamming Madrid voor zijn archaïsche definitie van ” opruiing ” als een misdaad, zelfs bij afwezigheid van geweld, riep Salmond op dat de regering terechtstaat voor haar ” ondemocratische acties ” en voorspelde dat Catalaanse politici gerechtigheid zouden verkrijgen bij het Europese Hof van Justitie in Straatsburg, waar zij in beroep gaan tegen het vonnis. Als eerste minister leidde Salmond het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014.

Wanneer gekozen politici niet-gekozen rechters gebruiken om andere gekozen politici tot honderd jaar tussen de negen van hen te veroordelen, dan hebben de dingen een punt bereikt dat niet kan worden volgehouden, en de Spaanse staat denk ik niet dat deze verontwaardiging zal overleven.

De woorden van Salmond weergalmden van die van de Catalaanse Republikeinse linkse partijleider Oriol Junqueras, die de langste gevangenisstraf van de groep kreeg, 13 jaar. Bij zijn veroordeling zei Junqueras dat onafhankelijkheid voor Catalonië ‘ dichterbij dan ooit’ was . 

Carlos Puigdemont, de voormalige Catalaanse premier die het bod voor onafhankelijkheid in 2017 leidde, tweette in solidariteit vanuit België, waar hij vluchtte om arrestatie na de opstand te voorkomen en het vonnis een ‘ wreedheid ‘ .

Spanje is tot nu toe niet succesvol geweest in het overtuigen van andere Europese landen om Puigdemont en zijn mede-Catalaanse pro-onafhankelijkheidspolitici uit te leveren, maar dat weerhield het Hooggerechtshof er niet van om een ​​Europees aanhoudingsbevel voor hem na de veroordeling van maandag opnieuw te activeren.

 

Lees ook:  Is democratie een uitstervende soort? wereldwijde protesten tonen het aan


Comments

comments