Temidden van de operatie van Turkije in Syrië blijven de betrekkingen tussen Ankara en Moskou oerdegelijk

Temidden van de operatie van Turkije in Syrië blijven de betrekkingen tussen Ankara en Moskou oerdegelijk

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Hoewel de reguliere westerse media de afgelopen twee jaar ongeveer een ‘ondergang’ van de Turks-Russische betrekkingen hebben voorspeld vanwege enkele (waargenomen) fundamentele strategische verschillen tussen de twee landen in Syrië, is het eigenlijke traject van hun bilaterale betrekkingen slechts het tegenovergestelde van wat op handen was in de westerse media. 

Nogmaals, hoewel Turkse invallen in Syrië de zaden van verstoring leken te zaaien, blijven de Turks-Russische betrekkingen ongestoord, hoewel werd verwacht dat een besluit van de VS om de langdurige zorgen van Turkije aan te pakken naar verwachting een positieve draai zou geven aan de bilaterale betrekkingen van de twee NAVO-landen grootste militaire leden. Dit gebeurt echter niet. Turkije blijft daarentegen in het Russische kamp en, in feite,

Temidden van het Amerikaanse besluit om hun troepen uit Syrië te trekken en Turkse troepen de ruimte te geven om de door Koerdisch gecontroleerde gebieden aan te vallen, hebben Turkije en Rusland een valutaovereenkomst getekend, waardoor beide landen handel kunnen drijven en betalingen in hun lokale valuta kunnen afwikkelen. Het zich ontdoen van de Amerikaanse dollar betekent dat beide landen met succes een firewall hebben opgezet tegen mogelijke financiële sancties van de VS. Dit komt omdat hoewel de Amerikaanse president snel een besluit nam om Amerikaanse troepen uit Syrië te halen, hij even snel op de mogelijkheid wees om de Turkse economie te bestraffen in het geval dat Turkije iets in Syrië deed dat de Amerikaanse president niet leuk vond . Gezien het onvoorspelbare gedrag van de Amerikaanse president en zijn gewoonte om van gedachten te veranderen,

Vanzelfsprekend is de handelsomzet tussen Turkije en Rusland aanzienlijk. Het groeide vorig jaar met 16 procent tot 25,5 miljard dollar en zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen vanwege het handelsgemak dat de nieuwe financiële infrastructuur met zich meebrengt. De overeenkomst druist in tegen een groeiend besef in Rusland en elders over de toenemende Amerikaanse neiging om dollar te gebruiken in de hoedanigheid die Rusland’s Poetin als “politiek wapen” beschreef. In deze context is de valutaovereenkomst niet alleen een bilaterale overeenkomst tussen de twee landen; het weerspiegelt ook zeer kritisch een gezamenlijke poging van hun kant om de Amerikaanse hegemonie aan te vechten. Afkomstig van het op een na grootste leger van de NAVO, deze beweging betekent ook dat een ‘oost-west’-kloof in de NAVO zeer intact blijft en de NAVO-landen zijn volledig tegen de operatie van Turkije in Syrië tegen de Koerden. Dit is ook een belangrijke reden waarom de betrekkingen van Turkije met Rusland blijven groeien.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De afgrond van desinformatie staart in de makers ervan

Dit was duidelijk tijdens de laatste zitting van de VN-Veiligheidsraad, waar de Europese leden van het lichaam – Duitsland, Frankrijk, het VK, België en Polen – zich verzetten tegen de bewegingen van Turkije in Syrië. Rusland stopte echter niet meer met het verzetten en benadrukte dat elke verklaring van de Veiligheidsraad over Syrië ook rekening zou moeten houden met andere aspecten van de Syrische crisis, met name de “illegale” militaire aanwezigheid van andere landen (lees: de VS).

Het Russische standpunt over de operatie van Turkije weerspiegelt de huidige stand van hun banden. Hoewel technisch gezien Turkse militaire aanwezigheid niet illegaal is (volgens de Andana-overeenkomst tussen Turk en Syrië kan Turkije kleine operaties in Syrië uitvoeren), verzet Syrië zich er ook niet tegen. In plaats daarvan hebben Syrische functionarissen geweigerd om de Koerden te helpen tegen Turkije en gaven ze hen de schuld voor het “verraden” van hun land en het plegen van “misdaden daartegen”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft ervoor gekozen om, in plaats van zich te verzetten tegen de ongenode militaire operatie van Turkije, het Amerikaanse beleid in Syrië de schuld te geven van de huidige crisis. Als de VS eerder hadden geluisterd naar de zorgen van Turkije ten aanzien van bewapende Koerdische milities, die hen zware wapens terug zouden geven, en hen hadden gedwongen zich terug te trekken uit inherent Arabische gebieden naar hun traditionele gebieden, zou Turkije niet hebben besloten in te trekken en de Koerden te dwingen uit hun gecontroleerde zones.

In de nasleep van een Amerikaanse exit uit Syrië zal Rusland een belangrijke rol gaan spelen bij het vormgeven van het naoorlogse Syrië, zowel van binnen als van buiten, dwz zijn betrekkingen met zijn buren, waaronder Turkije; vandaar de nadruk van Rusland op gesprekken tussen Syrië en de Koerden om de veiligheidsproblemen van Turkije weg te nemen. Tegelijkertijd hebben Russische functionarissen erop gewezen dat zij zullen proberen een nieuwe dialoog tot stand te brengen – en mogelijk een nieuw verdrag – tussen Turkije en Syrië om hun bezorgdheid over wederzijdse veiligheid aan te pakken.

Rusland, door Turkije en Syrië te integreren in een nieuwe vorm van veiligheidspact, is gericht op het verkrijgen van volledige ondersteuning van Erdogan voor de politieke toekomst van Syrië onder Assad, waardoor hij ook de volledige controle over alle Syrische gebieden kan heroveren.

Dit is de sleutel tot de plannen van Rusland voor een politieke wederopbouw van het naoorlogse Syrië, en daarbij rekening houdend met de mogelijkheid van een toenemende afstand tussen Turkije en andere NAVO-leden, zal Rusland bijzondere aandacht besteden aan het onderhouden van zijn betrekkingen met Turkije.Lees ook:  Erdogan speelt kwaadwillig met het leven van mensen voor zijn dubieuze geopolitieke plannen

Comments

comments