Video: Losgesneden brughangers van Extinction Rebellion overwegen aangifte

Video: Losgesneden brughangers van Extinction Rebellion overwegen aangifte

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Losgesneden brughangers van Extinction Rebellion overwegen aangifte: ‘Hij heeft toch ons leven in gevaar gebracht’

Een boze toerist heeft twee leden van Extinction Rebellion dit weekend een nat pak bezorgd door hun hangmatten los te snijden. Een filmpje van zijn actie werd meer dan een miljoen keer bekeken. De klimaatactivisten overwegen nu aangifte te doen. “Je knijpt hem wel even.”

De twee klimaatactivisten, Duitse broers die beiden in Nederland studeren, blokkeerden afgelopen zaterdag de doorvaart op de Prinsengracht in Amsterdam door in hangmatten onder een brug te bungelen. Ze wilden zo een statement te maken tegen de bijdrage die massatoerisme levert aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide.

Na drie uur hangen eindigde hun protest echter onverwacht in het water toen een rondvaartboot van Rederij Lovers zich bij de brug meldde. De kapitein was niet te spreken over de actie, klom de brug op en beklaagde zich bij een aantal activisten die de brughangers bijstonden. Toen deze weigerden de blokkade te staken keerde de kapitein terug naar zijn boot. Een van zijn passagiers beklom hierop de brug en sneed de touwen van de hangmatten door. De kapitein filmde de tegenactie. Dat filmpje kwam via-via op Dumpert terecht waar het binnen een dag meer dan een miljoen keer bekeken werd.

Lees ook:  Extinction Rebellion het is 'belachelijke' om ons als georganiseerde misdaadgroep te classificeren

Brughanger Nikolai Beckmann (19) ziet actie juist daarom als een succes. “De hangmatten kostten maar twee tientjes bij de Decathlon en we hebben toch een enorm publiek bereikt.” Ondanks hun fragiele positie hadden Nikolai en zijn broer Lorenz overigens niet verwacht dat iemand ze los zou snijden. Nikolai had vanuit de hangmat ook geen uitzicht op de straat of zijn broer. De plons kwam dus als een totale verrassing. “Ik had even moeite mijn hoofd boven water te houden omdat mijn voeten nog vast zaten aan het touw dat niet was losgesneden. Dan knijp je hem toch wel.” Na wat benauwde momenten bereikten de broers redelijk ongeschonden de kant. De materiële schade viel mee: de twee hadden hun mobiele telefoons op een veilige plek achtergelaten voordat ze in de hangmatten kropen.

Politie treedt pas op tegen man na aangifte

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe politie was snel aanwezig en stond de jongens bij met warme dekens. Agenten noteerden de persoonlijke gegevens van de snijdende toerist, maar traden verder niet op. Volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam Amstelland was dit “een keuze van de collega’s ter plaatse”. Volgens de actievoerders was de man een buitenlandse toerist in gezelschap van vrouw en kinderen, maar de politie wil over zijn identiteit verder niks kwijt. Zolang de actievoerders geen aangifte doen heeft hij niks van de politie in ieder geval niks te vrezen, aldus de woordvoerder. Ook de brughangers kregen overigens geen boete.

Lees ook:  Amsterdamse sekswerkers over de 'rampzalige' verhuizing van de Wallen en hun verschrikkelijke burgemeester Halsema

Woordvoerder Egbert Born van Extinction Rebellion NL is desondanks niet te spreken over de reactie van de politie. ‘Het komt helaas wel eens vaker voor dat geweldloze klimaatactivisten zelf met geweld te maken krijgen en dat de politie dan niet optreedt.” Aldus Born. Volgens hem heeft de politie geen aangifte nodig om tot actie over te gaan. “Er staat daar iemand met een mes te zwaaien op een brug, dat is geen klachtdelict.” Hij hoopt daarom dat het Openbaar Ministerie alsnog besluit op te treden. “Onze acties zijn een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij je bewust de wet overtreedt voor een politiek doel. Dat is juridisch iets anders dan iemand expres in gevaar brengen omdat je zo nodig je tour wil afmaken.”

Rederij Lovers laat weten dat de kapitein niet met de pers wil praten. “Wij keuren de daden van de man die deze actievoerders lossneed overigens niet goed”, laat woordvoerder Sergio Segers weten. “Maar het had voorkomen kunnen worden als de politie eerder had opgetreden.” Segers vindt het ook jammer dat uitgerekend de rondvaart slachtoffer werd van de actie. “Zo’n 80% daarvan is al schoon en elektrisch.”Comments

comments