‘Vrijwilligers’ van Britse Extinction Rebellion ontvangen 456 euro per week

‘Vrijwilligers’ van Britse Extinction Rebellion ontvangen 456 euro per week

15 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Ook in het Verenigd Koninkrijk zorgen de klimaatbetogers van Extinction Rebellion voor beroering. Sommige – veelal gegoede -activisten van de Britse tak krijgen tot wel 456 euro per week vergoed door de organisatie. Dat schrijft The Daily Mail

De meeste klimaatbetogers van de Britse tak van Extinction Rebellion zijn onbetaalde vrijwilligers, maar een select groepje – veelal gegoede – activisten maakt aanspraak op een riante vergoeding van de organisatie om actie te voeren. Dat blijkt uit de onkostenvergoedingen van een 168-tal activisten en documenten van de organisatie die The Daily Mail kon inkijken.

AmyinLondon on Twitter

Extinction Rebellion could face a six-figure tax bill from HMRC for paying people £400 per week to protest.

Reeds 228.000 euro uitbetaald door organisatie

Zo betaalde de organisatie reeds 228.000 euro uit. Elke maand komt daar minstens 45.000 euro bij. De kostprijs van een kampeertocht doorheen Europa voor prominente leden kwam uit op zo’n 5.700 euro.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVoltijdse activisten kunnen een onkostenvergoeding van tot wel 456 euro per week opvragen. Deeltijdse activisten kunnen aanspraak maken op 228 euro. Het bedrag mag volgens de organisatie meer zijn dan wat een vrijwilliger nodig heeft om om de basisuitgaven voor levensonderhoud te dekken.

Lees ook:  Haal klimaatbeleid uit de doemsfeer

Men heeft recht op een vergoeding voor “een maximale periode van vier weken”, al “kunnen verdere aanvragen worden ingediend om extra perioden te dekken”.

Zo maakte actrice Tamsin Omond – van adellijke komaf – aanspraak op een ruime 1.530 euro voor de maanden november en december, nadat ze haar privébaan opgaf om te betogen. Filmmaker Joel Scott-Halkes ontving dan weer 913 euro per maand om te stoppen met werken en om voltijds actie te voeren.

Vrees voor zware belastingaanslag

Uit de documenten blijkt ook dat de groep vreest dat ze zich aan een zware belastingaanslag kunnen verwachten, indien de overheid de onkostenvergoedingen als betaling beschouwt. Dat bedrag zou in het slechtste geval tussen 170.000 en 230.000 euro kunnen schommelen.

Compassionate Revolution, het moederbedrijf van Extinction Rebellion, heeft zo’n 423.000 euro op de bank staan. Via geldinzameling wist de organisatie het afgelopen jaar meer dan 2,8 miljoen euro in te zamelen.Comments

comments