Catalaanse ‘rebel’ Puigdemont mag de gebouwen van het Europees Parlement niet meer betreden

Catalaanse ‘rebel’ Puigdemont mag de gebouwen van het Europees Parlement niet meer betreden

16 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Voormalig president van de Catalaanse regering Carles Puigdemont mag de gebouwen van het Europees Parlement niet betreden nadat de Spaanse gerechtelijke autoriteiten maandag een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) hebben uitgevaardigd. Volgens de Spaanse media maakt dit aanhoudingsbevel deel uit van een soort samenwerking tussen de lidstaten en de Europese instellingen.

Het parlement heeft ook verhinderd dat enkele Catalaanse politici toegang hebben tot EU-gebouwen in oktober 2017, toen het eerste aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd. De drie Catalaanse politici die in mei in het Europees Parlement zijn gekozen, kunnen de gebouwen alleen als ‘bezoekers’ betreden. Brussel voorkomt daarom dat Madrid gerechtelijke stappen tegen de EU onderneemt.

Meritxell Serret, een vertegenwoordiger van de Catalaanse regering in de EU, drong er bij de Europese autoriteiten op aan dinsdag in te grijpen om de weg vrij te maken voor een politieke dialoog tussen Spanje en Catalonië.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren



Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde maandag negen Catalaanse regionale politieke leiders tot gevangenisstraf wegens het aanzetten tot en misbruiken van openbare middelen voor hun rol in 13 referenda die geen onafhankelijkheid in de regio hebben verklaard.
De straffen veroorzaken nu woede in Spanje. De leiders van de Catalaanse separatisten riepen hun aanhangers op om collectief de straat op te gaan.

Voormalig premier Carles Puigdemont en twee andere Catalaanse politici stonden niet terecht voor ontsnapping naar België en weigerden eerder om hem voor het gerecht te brengen in Madrid. België deed dit omdat het niet gelijk staat aan de ‘rebellie’ aanklacht in het Belgische strafrecht. Dus nu hebben we een nieuw aanhoudingsbevel. Het is nog onduidelijk hoe België zal reageren. Puigdemont noemde de zin zelf ‘een daad van angst’.

“Het besluit stemt in met de strategie van de Spaanse regering om alle burgers te onderdrukken en wraak te nemen op zoek naar een weg naar democratie om hun stem te laten horen,” vertelde hij een persconferentie in Brussel. “De beslissing veroordeelde ook meer dan twee miljoen mensen die het referendum over onafhankelijkheid mogelijk maakten.”



Lees ook:  De Citadels van Amerika's elites: gebroken en op gespannen voet met elkaar

Comments

comments