De Catalaanse crisis, Schotland en Brexit Europa op instorten dankzij de elite in Brussel

De Catalaanse crisis, Schotland en Brexit Europa op instorten dankzij de elite in Brussel

16 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Voor een EU-lidstaat om politieke gevangenen te hebben bedelt het geloof, zegt Alex Orr ; de aard van de EU is grotendeels verantwoordelijk voor het naderende uiteenvallen van Spanje en het VK, schrijft Randhir Singh Bains ; en als het Verenigd Koninkrijk bij elkaar moet blijven, zal het een federatie van gelijke partners moeten worden, zegt John Stone.

De beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om Catalaanse politici en activisten te veroordelen tot lange gevangenisstraffen na hun poging om de onafhankelijkheid in 2017 te winnen, is echt verschrikkelijk.

Normale westerse landen sluiten geen democratische tegenstanders op, en voor een EU-lidstaat in de 21e eeuw om politieke gevangenen te hebben bedelt het geloof. Deze situatie geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de aard van democratie in Europa .

De EU en de rest van de internationale gemeenschap moeten ingrijpen en de partijen een uitweg bieden uit het conflict. Dit is niet langer een interne Spaanse aangelegenheid, het is een Europese en een wereldwijde crisis. De EU hoeft geen partij te kiezen in het argument, maar moet optreden als een onpartijdige bemiddelaar en kijken naar democratische en onderhandelde oplossingen. De unie moet ingrijpen, anders zal de crisis escaleren. Laat de EU Spanje en Catalonië helpen vrede te vinden.
Alex Orr
Edinburgh

Het is niet de Brexit, maar de aard van de EU is grotendeels verantwoordelijk voor het naderende uiteenvallen van Spanje en het VK ( Spanje wordt beschaamd door de Catalaanse gevangenissen. Groot-Brittannië moet een soortgelijk conflict vermijden , 15 oktober). Dit komt omdat nationalistische politici die behoren tot constituenten die samengestelde EU-staten vormen, altijd zouden vragen: waarom zou u uw soevereiniteit delen met uw nationale hoofdsteden en voor altijd een ‘bruidsmeisje’ blijven als u het kunt delen met Brussel en de status ‘bruid’ kunt verwerven?

Neem bijvoorbeeld de Schotse nationale partij. Het ontstond in 1934, maar werd pas een politieke macht om rekening mee te houden nadat het VK tot de EU was toegetreden. De Catalaanse separatisten ontvingen pas een nieuw leven nadat hun moederstaat – Spanje – een volwaardig EU-lid werd.

De EU ondersteunt misschien niet het uiteenvallen van haar samengestelde staten, omdat ze tot nu toe heeft geweigerd in te grijpen in de interne aangelegenheden van Spanje of het VK, maar het valt niet te ontkennen dat haar supranationale karakter een aantrekkelijk alternatief biedt voor diegenen die zich losmaken van hun ouderstaat. Brexit is daarom het resultaat – niet de bron – van het naderende uiteenvallen.
Randhir Singh Bains
Gants Hill, Essex

• Wat uw redactie betreft, als het Verenigd Koninkrijk als een democratische entiteit moet samenwerken, zal het een federatie van gelijke partners moeten worden, waarbij elk van de vier lidstaten de volledige verantwoordelijkheid voor het bestuur van hun grondgebied op zich neemt. Een supranationaal federaal parlement moet worden gevestigd buiten het zuiden van Engeland, waarbij het House of Lords wordt vervangen door twee niet-wetgevende raden, een van de ouderen en een van de jeugd, verwijzingen naar wie belangrijke federale kwesties grondwettelijk vereist zijn voor debat als onderdeel van het democratische proces. En we kunnen beter beginnen voordat onze gevangenissen vol barsten van opstandige radicalen.
John Stone
Thames Ditton, Surrey

Gevangen Catalaanse leiders roepen op tot beëindiging van gewelddadige protesten

De negen Catalaanse leiders die deze week gevangen zaten vanwege hun rol in de mislukte drang naar regionale onafhankelijkheid twee jaar geleden hebben opgeroepen tot vreedzame protesten na twee opeenvolgende nachten van gewelddadige onrust.

Lees ook:  LUISTEREN EN LEZEN: CBC Radio sluit expert af wanneer hij Covid19-verhaal in twijfel trekt

Hun gezamenlijke pleidooi kwam toen de Spaanse regering waarschuwde dat de gewelddadige protesten, die tot tientallen arrestaties hebben geleid, een “krachtig, evenredig en verenigd” antwoord zouden krijgen.

In een tweet die woensdagochtend werd verzonden, vroegen de negen gevangenen om een ​​enorme maar vreedzame reactie op hun gevangenschap door het Spaanse Hooggerechtshof op maandag.

“Alle steun voor mobilisaties en massale en vreedzame marsen,” schreven de negen , waaronder de voormalige regionale vice-president Oriol Junqueras en twee invloedrijke leiders van de basis, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. “Geen geweld vertegenwoordigt ons.”

Geplande vreedzame demonstraties in Barcelona braken dinsdagavond uit in lopende gevechten met de politie.

Demonstranten staken vuren aan en bouwden geïmproviseerde barricades in het centrum van de stad voordat de menigte werd verspreid door wapenstokken door de Spaanse en Catalaanse politie, tot aan Passeig de Gràcia, de elegante boulevard met veel van de meest exclusieve winkels en hotels van de stad.

Halverwege de avond waren er tientallen vuren aangestoken op de boulevard en de omliggende straten terwijl er helikopters boven zweefden. Voorlopige barricades werden opgezet met afvalcontainers terwijl schermutselingen tussen demonstranten en politie voortduurden, waarbij oproerpolitie talloze rondes van rubberen kogels afvuurde.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenSoortgelijke scènes werden gezien in de andere grote Catalaanse steden Tarragona, Girona en Lleida, waar naar verluidt tientallen mensen gewond raakten.

De Spaanse regering zei dat 51 mensen op maandag en dinsdag in heel Catalonië waren gearresteerd en dat 54 officieren van de regionale politie en 18 van de nationale troepen gewond waren geraakt.

Lees ook:  President Donald Trump is letterlijk giftig

“Een minderheid probeert geweld op te leggen in de straten van Catalonië, vooral in Barcelona. Tarragona, Girona en Lleida, ‘zei de regering in een verklaring.

“Het is duidelijk dat wat we zien geen vreedzame burgerbeweging is, maar een die wordt gecoördineerd door groepen die geweld gebruiken om het co-bestaan ​​in Catalonië te verstoren.”

De verklaring bracht hulde aan de inspanningen van de politie en voegde eraan toe: “Het niet aflatende doel van de Spaanse regering is het garanderen van veiligheid en co-existentie in Catalonië, en dat is wat het zal doen door haar inzet voor stevigheid, evenredigheid en eenheid.”

De overgangsregering, onder leiding van de premier, Pedro Sánchez, heeft al gezegd dat het artikel 155 van de grondwet zou kunnen activeren, waardoor het de regionale regering zou kunnen schorsen en een directe heerschappij over de regio zou kunnen krijgen.

Sánchez zal woensdag de leider van de drie belangrijkste oppositiepartijen ontmoeten om de situatie te bespreken.

Pablo Casado, de leider van de conservatieve Volkspartij (PP), heeft Sánchez opgeroepen om de nationale veiligheidswet te activeren, met het argument dat het nodig is om ervoor te zorgen dat de Catalaanse politie- en inlichtingendiensten onder controle van de centrale overheid worden gebracht.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, leek drastische acties uit te sluiten en zei dat de nationale politie heel goed werkte in samenwerking met haar Catalaanse tegenhanger en voegde eraan toe: “Op dit moment is het niet nodig om iemand te alarmeren.”

Grande-Marlaska vertelde de Catalaanse publieke omroep TV3 dat de grote meerderheid van de Catalanen op het vonnis van het Hooggerechtshof had gereageerd met vreedzame protesten. Maar hij riep de Catalaanse president, Quim Torra, op om ‘zijn duidelijke oppositie tegen het gebruik van geweld’ aan te tonen.

Torra is bekritiseerd omdat hij heeft opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid terwijl hij Catalaanse oproerpolitie heeft gestuurd om de orde te herstellen. Torra zei dinsdag dat de veroordeelde gevangenen trots waren op de demonstranten en drong er bij hen op aan om de komende dagen te blijven mobiliseren.

De roep om kalmte werd weerspiegeld door de vice-president van Catalonië, die erop wees dat de regionale onafhankelijkheidsbeweging altijd trots was geweest op vreedzame acties en dat geweld alleen in de handen van haar tegenstanders zou spelen.

Lees ook:  'DE EURO IS UITGEWERKT' DE MAKER VAN DE VALUTA ZEGT DAT HET BINNENKORT ZAL INSTORTEN EN DE EU ZAL VERNIETIGEN

“Laten we ze niet geven wat ze zoeken,” tweette Pere Aragonès dinsdagavond. “Laten we ze niet het verborgen geschenk van een 155 geven. We moeten onze burgers en onze instellingen verdedigen. Laten we afzien van gewelddadig gedrag. ‘

De onrust van dinsdag kwam een ​​dag nadat duizenden pro-onafhankelijkheids- protesteerders probeerden de luchthaven van Barcelona te sluiten , wat leidde tot politie-aanklachten.

De Catalaanse gezondheidsautoriteiten zeiden dat medisch personeel maandag 131 mensen had bezocht . Vierentwintig mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, waaronder een man die oogletsel had opgelopen dat mogelijk door een rubberen kogel was veroorzaakt.

Vijf marsen zijn geroepen voor woensdag, met demonstranten op weg naar Barcelona vanuit Girona, Tarragona, Vic, Berga en Tárrega. Ze zullen vrijdag in de Catalaanse hoofdstad aankomen, wanneer een grote demonstratie en algemene staking gepland zijn.

Hoewel de demonstraties van dinsdag werden geroepen door de Catalaanse nationale vergadering, die eerder de vreedzame en spectaculaire demonstraties van de onafhankelijkheidsbeweging heeft georganiseerd, lijkt het erop dat het initiatief is verloren aan de zogenaamde Comités voor de verdediging van de Republiek (CDR’s), die voorstander zijn van directe actie en confrontatie.

Het luchthavenprotest van maandag werd ondertussen gecoördineerd door een sociale netwerkgroep genaamd de Tsunami Democràtic.

Op woensdag drong het er ook bij mensen op aan om vreedzaam te protesteren en te zeggen: “Geweldloosheid is een fundamentele strategie van onze beweging vanwege zowel overtuiging als het feit dat het werkt: de bewegingen van de burgerlijke ongehoorzaamheid van de afgelopen decennia hebben herhaaldelijk zijn doeltreffendheid aangetoond.”

De laatste onrust brak uit op maandag nadat het Spaanse Hooggerechtshof de negen beklaagden had vrijgesproken van de beschuldiging van gewelddadige rebellie, maar hen op verschillende manieren veroordeelde voor opruiing, misbruik van openbare middelen en ongehoorzaamheid over hun rol in de mislukte drang naar onafhankelijkheid twee jaar geleden .

Junqueras werd 13 jaar gevangengezet, terwijl Sànchez en Cuixart negen jaar gevangenisstraffen kregen. De zes anderen kregen een looptijd van tussen de 10 en een half en 12 jaar.

Uren nadat de vonnissen waren aangekondigd, werd een internationaal arrestatiebevel opnieuw uitgegeven voor de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont, die de drang naar onafhankelijkheid leidde.

Het zei dat Puigdemont, die naar België vluchtte om arrestatie door de Spaanse autoriteiten te voorkomen, werd gezocht voor vermeende opruiing en misbruik van openbare middelen.Comments

comments