Barcelona in angst voor burgeroorlog, Torra wordt bekritiseerd en Spanje zet meer politie in

Barcelona in angst voor burgeroorlog, Torra wordt bekritiseerd en Spanje zet meer politie in

17 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Spaanse waarnemend premier Pedro Sánchez heeft benadrukt dat zijn regering Catalonië niet zal accepteren omdat de straten van Barcelona woensdag een nieuwe nacht van onrust ingingen.

Sánchez spoorde ook de Catalaanse president Quim Torra en zijn ministers aan om ‘geweld zonder excuses te veroordelen’ en waarschuwde tegen ‘georganiseerde groepen’ die de afgelopen dagen vandalisme hebben gepleegd.

Eerder op woensdag was Quim Torra zelf in de noordelijke Girona- regio van Catalonië om deel te nemen aan de eerste dag van de Marches for Freedom- protesten georganiseerd door civiele pro-onafhankelijkheidsgroepen, en hij zei dat hij ‘erg trots was op de burgergeest’ die hij had daar tegengekomen.

Het protest omvat vijf afzonderlijke marsen die woensdag vanuit vijf verschillende Catalaanse steden zijn vertrokken, die verschillende stadia zullen beslaan en op tijd worden gepland om vrijdag in Barcelona aan te komen voor een grote demonstratie tegen de zinnen.

‘Het geweld vertegenwoordigt ons niet en zal dat ook nooit doen’, zei Torra , verwijzend naar de ‘Catalaanse pro-onafhankelijkheidsbeweging’ en naar aanleiding van de onrust die dinsdagavond in een aantal Catalaanse steden werd gezien .

Toch noemde de president geen specifieke verwijzing naar de onrust van dinsdag noch noemde hij de rol van de Catalaanse politie of distantieerde hij zijn regering expliciet van de onlusten, zoals de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande Marlaska , eerder op de dag voor hem had opgeroepen dat te doen. .

Barcelona was slechts één stad waar demonstranten barricades opzette in de straten die ze in brand staken terwijl ze botsten met zowel de Spaanse als de Catalaanse politie uit protest tegen de gevangenisstraffen die aan negen Catalaanse leiders werden uitgesproken voor het onafhankelijkheidsbod van 2017.

Torra’s aanwezigheid op de mars in Girona trok kritiek van de burgemeester van Barcelona, Ada Colau , die erop stond dat ‘de Catalaanse president hier uitleg moet geven om het publiek gerust te stellen en specifieke voorstellen te doen voor een uitweg uit de patstelling’.

De opmerkingen van de burgemeester kwamen nadat Torra een dringende bijeenkomst van ministers had verlaten die hij eerder op de dag had geroepen om de onrust te bespreken, waardoor de Catalaanse vice-president Pere Aragonès , minister-president Meritxell Budó en minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch de discussie voortzetten.

Na de vergadering  riep vicepresident Aragonès op ‘rust en verantwoordelijkheid’ van iedereen op woensdag, de dag na de onrust in het centrum van Barcelona.

Ondertussen waarschuwde Carlos Lesmes , de president van de Algemene Raad van de rechtspraak en van het Hooggerechtshof, Torra dat hij ‘verantwoordelijk was voor de grenzen die niet mogen worden overschreden’ in termen van de protesten tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof .

Lesmes vertelde woensdag aan de pers dat, hoewel hij kritiek had op en protesteerde tegen het Catalaanse proces, ‘legitiem’ was, hij ook betoogde dat ‘alles dat de limiet van het recht om te bekritiseren of te protesteren overtreft, een berisping rechtvaardigt’, vooral ‘als ze komen van of worden aangespoord door een ambtenaar ‘.

Deze waarschuwing komt nadat het Spaanse Grondwettelijk Hof de Catalaanse resolutie van het parlement heeft opgeschort en zelfbeschikking heeft verdedigd en de leden van het kamerbureau en de regering heeft herinnerd aan de mogelijkheid van ‘strafrechtelijke verantwoordelijkheden’ als ze aanhielden.

Ook op woensdag verdedigde de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch de actie van de Catalaanse politie van Mossos d’Esquadra , die betrokken was bij aanklachten tegen pro-onafhankelijkheidsprotestors, en zei dat hij niet zou aftreden voor hun acties.

‘Politie cordons mogen niet worden verbroken, noch mogen straatmeubilair worden vernietigd of botte voorwerpen naar politie of demonstranten worden gegooid. Dit zijn daden van zinloos geweld die [ons] niet vertegenwoordigen ‘, betoogde Buch.

Wat betreft de agitatoren die achter botsingen na het protest hebben gestaan, de minister zei dat ze ‘geïsoleerd’ moesten zijn.

Woensdagnacht onrust  in Barcelona

Ondertussen gingen op woensdagavond voorstanders van de onafhankelijkheid voor de derde dag op rij de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van 9 leiders voor de misdaad van opruiing. De Marina-straat van Barcelona werd ‘ s avonds overspoeld met duizenden demonstranten te midden van een zware aanwezigheid van politieagenten.

Lees ook:  Europa gaat op slot: migranten brengen mogelijk corona naar Europa

Gevangen onafhankelijkheidsleiders en de Catalaanse regering drongen er bij demonstranten op aan om woensdag vreedzaam te blijven nadat demonstraties de vorige nacht in scènes van onrust waren neergedaald , waarbij politie en demonstranten botsten tussen barricades die in brand waren gezet.

Het protest op woensdagavond werd niet alleen opgeroepen om het recente vonnis van het Hooggerechtshof te verwerpen, maar ook om politie-aanklachten te veroordelen, waardoor de vorige nacht meer dan honderd mensen gewond raakten. Het hoofdkwartier van het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de Spaanse politie werden zwaar bewaakt.

De Spaanse regering  zal in het weekend meer politieagenten inzetten ‘om de veiligheid te garanderen’, volgens bronnen in het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De bronnen hebben niet gezegd hoeveel officieren er zullen worden gestuurd om degenen die al zijn ingezet te versterken, maar ze hebben wel gezegd dat het hun doel zal zijn om officieren te ‘ontlasten’ die de afgelopen dagen al betrokken waren geweest bij botsingen met demonstranten.

Eerder deze maand werden minstens 500 nationale politie- en Guardia Civil-officieren naar Catalonië verplaatst ter voorbereiding op de verwachte protesten na het vonnis van het Hooggerechtshof over de Catalaanse leiders die zijn vervolgd op het onafhankelijkheidsbod 2017.

Veel van die officieren waren betrokken bij het politieoptreden op maandag dat het vliegveld van Barcelona tot stilstand bracht , en afleveringen van onrust op dinsdagavond waarbij onhandelbare demonstranten barricades zagen bouwen in de straten van een aantal Catalaanse steden.

Aanvankelijk zal de inzet van extra politieagenten tot 1 november duren, hoewel Pedro Sánchez heeft gezegd dat hij ‘geen scenario uitsluit’ en indien nodig ‘vastberaden  zal handelen  in Catalonië.

Wat (of wie) is de ‘Tsunami Democràtic’?

Tsunami Democràtic (Democratische Tsunami) heeft de laatste dagen veel in de krantenkoppen gestaan , met name rond de protesten tegen de veroordeling door de Supreme Court van Catalaanse onafhankelijkheidsleiders tot negen tot 13 jaar gevangenisstraf.

Tsunami Democràtic werkt aan de berichten-app Telegram in een groepschat die vanaf 13.00 uur op woensdag ongeveer 280.000 leden had, een cijfer dat snel blijft stijgen. Het was het protest dat Tsunami Democràtic maandag belde, na de uitspraak van de rechtbank van de vonnissen, die erin slaagde de luchthaven van Barcelona tot stilstand te brengen.

Maar wat, of wie Tsunami Democràtic is, blijft iets van een mysterie, zoals weerspiegeld in de woorden van de Spaanse waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande Marlaska , die dinsdag na het luchthavenprotest zei dat ‘we vroeg of laat zullen ontdekken wie er achter staat het’.

Het netwerk reageerde uitdagend op die belofte in een interview met de Catalaanse   online krant Nació Digital : ‘We zijn niet bang. Het probleem is niet bang zijn of zich bewust zijn van de gevolgen. Het probleem is dat er geen alternatief is. ‘

De anonieme vertegenwoordigers van de beweging adviseerden de minister van Binnenlandse Zaken en de Spaanse regering in het algemeen niet om te zoeken naar wie verantwoordelijk is, maar om aan de onderhandelingstafel te zitten en een mogelijke oplossing voor het Catalaanse conflict te bespreken.

Tsunami Democràtic houdt vol dat het geen banden heeft met andere Catalaanse pro-onafhankelijkheidsgroepen of politieke partijen ten gunste van afscheiding. De naam verwijst naar de uitdrukking die wordt gebruikt door gevangen gezette activistenleider Jordi Cuixart – zegt dat het particulier wordt gefinancierd en zich inzet voor geweldloos protest .

De groep heeft enig licht geworpen op wat het vertegenwoordigt in een verklaring die deze week is uitgebracht, waarin zij haar intentie benadrukte om te blijven protesteren ‘binnen het strikte kader van de discipline van geweldloosheid’, waarvan zij zei dat het een ‘basisstrategie van onze beweging is’ ‘.

Het moedigde ook supporters aan om zijn app te downloaden en te installeren om ‘meer precisie en efficiëntie’ mogelijk te maken bij de voorbereiding op een nieuwe grote demonstratie waarin de zinnen van de leiders op 26 oktober worden afgewezen en waarvoor volgens de beweging geen protesten meer zullen worden georganiseerd.

Tsunami Democràtic beweert met de dag sterker te worden en eindigt met het doel om ‘massale burgerlijke ongehoorzaamheid te garanderen’, en het verwijst naar de woorden van de pacifistische leider van India, Gandhi : ‘Geweldloosheid is de grootste kracht bij de verwijdering van de mensheid. ‘

Lees ook:  Na de golf van pro-liberty verkiezingsoverwinningen in Europa, laten globalisten Facebook schieten omdat ze niet genoeg doen om conservatieve stemmen te censureren ... serieus?

Comments

comments