BREKEND. Witte rook in Brussel: “Brexit-akkoord is rond”, kondigen Johnson en Juncker aan


Er is na lang onderhandelen dan toch een akkoord over de brexit gevonden. Dat kondigen Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan. De EU-leiders komen vandaag en morgen in Brussel bijeen voor een volle top met als hoofdingrediënt het Britse vertrek uit de EU.

Er is een Brexit deal. De onderhandelaars van de EU en van Groot-Brittannië zijn het zojuist eens geworden. Beide partijen hebben overeenstemming over een tekst. In een tweet zegt de Britse premier dat zijn land ‘de controle terug heeft met de deal’. Deze moet nog wel door het Britse en Europese parlement.

EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft zo meteen een persconferentie in Brussel. Het principeakkoord moet nog worden goedgekeurd door de EU-leiders en het Britse parlement. De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Het Britse parlement stemde het eerdere brexitakkoord tussen Londen en Brussel tot drie keer toe weg. Ook het Europees Parlement moet er zijn zegje over doen.

Het was tot het allerlaatste moment nog onduidelijk of er een tekst zou liggen waarover de Europese leiders zich vandaag kunnen buigen. De deadline lag op 14.00 uur, daarna werd het volgens ingewijden moeilijk om alles nog op tijd te kunnen regelen voor de deadline van het vertrek op 31 oktober.

Die tekst is er nu en de Britse premier Boris Johnson is op weg naar Brussel om de leiders tijdens de lunch bij te praten. Een hoge Brusselse ambtenaar hield evenwel nog een slag om de arm. ,,De leiders hebben het volste vertrouwen in hun onderhandelaar Michel Barnier, maar ze willen de tekst natuurlijk nog wel zelf lezen.”

Standpunt DUP ongewijzigd

Het Britse zakenleven begroet de deal. Het Britse pond reageerde met een flinke stijging ten opzichte van de dollar. Om de deal door het Lagerhuis te krijgen heeft de Britse premier wel de steun nodig van de Noord-Ierse DUP. Deze partij geeft vooralsnog aan niet te zullen instemmen met deze deal.

Dat is mogelijk slecht nieuws voor Johnson, die het akkoord zaterdag moet verdedigen in het Britse parlement. De premier heeft er sowieso al geen meerderheid meer, en zonder de 10 parlementsleden van de DUP al helemaal niet. Ook baseren veel harde brexiteers uit Johnsons eigen Conservatieve partij hun standpunt op dat van de Noord-Ierse Unionisten.

Boris Johnson on Twitter: “We’ve got a great new deal that takes back control – now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl / Twitter”

We’ve got a great new deal that takes back control – now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl

Johnson vs May

De reacties op de deal die er nu ligt lijken ook op een déjà vu. De vorige Britse premier, Theresa May, kwam eerder dit jaar met een vergelijkbare deal terug en die werd toen afgewezen door de Noord-Ieren en een deel van de Conservatieve Partij.

Reacties van luisteraars op de Britse radio reageren enthousiast en hopen dat ‘de politici nu hun verantwoordelijkheid nemen’, aldus een van hen. Dat laatste kan nog een probleem worden. Binnen de Conservatieve Partij gist het ook nog steeds van Eurosceptici die liever zonder deal vertrekken. Waarnemers vermoeden dat premier Johnson een bulldozer speelt. Als hij en de EU het eens zijn, wie wil er nu dan nog dwarsliggen, zo lijkt de tactiek.

In vergelijking met het eerdere akkoord tussen de Europese Unie en Johnsons voorganger Theresa May zijn er nu wijzigingen aangebracht in het ‘protocol over Noord-Ierland/Ierland’, schrijft voorzitter van de Europese Commissie Juncker in zijn aanbevelingsbrief aan Europees president Donald Tusk. Ook is de politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen het VK en de EU gewijzigd.

Jean-Claude Juncker on Twitter: “🇪🇺🤝🇬🇧 Where there is a will, there is a #deal – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that #EUCO endorses this deal. pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9 / Twitter”

🇪🇺🤝🇬🇧 Where there is a will, there is a #deal – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that #EUCO endorses this deal. pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9

Labour verwerpt akkoord

Labour-voorzitter Jeremy Corbyn verwerpt het akkoord en noemt het “nog slechter dan die van Theresa May”. “Dit uitverkoop-akkoord brengt het land niet dichter bij elkaar en moet verworpen worden. De beste manier om brexit te regelen is door de mensen een finale stem te geven in een referendum.”

DUP steunt akkoord niet

De DUP, de Noord-Ierse Unionisten en cruciale gedoogpartner van premier Johnson in het Britse parlement, zegt bij zijn standpunt te blijven en het akkoord niet te kunnen steunen.

Dat is mogelijk slecht nieuws voor Johnson, die het akkoord zaterdag moet verdedigen op een uitzonderlijke zitting in het Britse parlement. De premier heeft er sowieso al geen meerderheid meer, en zonder de 10 parlementsleden van de DUP al helemaal niet. Ook baseren veel harde brexiteers uit Johnsons eigen Conservatieve partij hun standpunt op dat van de Noord-Ierse Unionisten.

Zonder steun van Labour en de DUP is het moeilijk te zien hoe Johnson zaterdag op de uitzonderlijke zitting van het Lagerhuis een meerderheid kan vinden voor het akkoord.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord