Hoe de invasie van Turkije in Syrië van Erdogan nu al slecht is

Hoe de invasie van Turkije in Syrië van Erdogan nu al slecht is

17 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Syrische onderneming in Turkije raakt snel verzuurd vanuit het standpunt van president Erdogan. De Turkse opmars naar het noordoosten van Syrië verloopt langzaam, maar de militaire opties van Turkije worden steeds beperkter naarmate het Syrische leger, gesteund door Rusland, naar door Koerdisch bezette steden en dorpen verhuist die mogelijk door Turkse troepen zijn aangevallen.

Het is onwaarschijnlijk dat de heer Erdogan het risico loopt de troepen van de Syrische regering te verslaan, zelfs als ze dun ter plaatse zijn, als dit ruzie met Rusland inhoudt. In de zeven dagen sinds hij Operatie Peace Spring lanceerde, is Turkije diplomatieker geïsoleerd geworden dan Ankara had kunnen voorzien toen president Trump zijn aanval groener leek te maken.

Een week later na dat impliciete goed van Turkije’s offensief,  legt de heer Trump economische sancties  op aan Ankara na een wilde zigzag in het Amerikaanse beleid – bizar zelfs volgens Trumpiaanse normen.

Bijna de hele wereld veroordeelt de Turkse invasie en, met het doel om het Koerdische statelet van Rojava te elimineren, zal Turkije grote moeite hebben om nog meer winst te maken.

“Nu de  Koerden  en Damascus overeenstemming hebben bereikt, denk ik niet dat Ankara een nieuw front tegen Assad-strijdkrachten zal durven openen”, schrijft de goed geïnformeerde Turkse militaire commentator Metin Gurcan.

Lees ook:  Strategie van Moskou: Overal winnen, elke keer opnieuw

Zelfs token aantallen Syrische troepen in steden als Manbij en Kobani dicht bij de Eufraat, en Qamishli en Hasakah dicht bij de Iraakse grens, zullen Turkse soldaten en geallieerde Arabische militiemannen beperken tot een rechthoek van territorium tussen de steden Ras al-Ayn en Tal-Abyad, mogelijk 20 mijl ten zuiden van de snelweg M4 – de strategische rug van Rojava. De Koerdische People’s Protection Units (YPG) hebben kostbare opdrachten vermeden, maar zouden meer een bedreiging kunnen worden als ze werden ondersteund door artillerie en tanks van het Syrische leger.

Dit is allemaal heel anders dan 18 maanden geleden toen het Turkse leger en de Arabische militiemannen de Koerdisch bevolkte zone van Afrin ten noorden van Aleppo binnenvielen en de bevolking etnisch zuiverden.

Niets van dit alles was bijzonder geheim en groepen van aan Al-Qaeda en Isis gelieerde Arabische gewapende mannen, die onder Turkse controle stonden, plaatsten video’s van zichzelf die Koerden vervolgden en hun huizen en winkels plunderden. Mensenrechtengroepen bevestigden en publiceerden het misbruik van de Turkse bezettingsmacht, maar dit leek weinig effect te hebben op de rest van de wereld.

De internationale media waren grotendeels gericht op soortgelijke wreedheden die door de Syrische regering in het belegerde Oost-Ghouta in Damascus werden begaan en hadden geen tijd voor wat er in Afrin gebeurde.

Lees ook:  Uncovered: linkse terrorist ANTIFA gaat naar Syrië voor militaire training

Deze keer is de internationale media-behandeling van de huidige Turkse invasie in Noord-Syrië heel anders dan de desinteresse die het toonde tijdens operatie Olive Branch in Afrin.

De focus ligt nu op de 160.000 Koerdische vluchtelingen die de Turkse opmars ontvluchten, publiciteit wordt gegeven aan de moord op gevangenen door de pro-Turkse Arabische militiemannen en er wordt melding gemaakt van hun Isis- en Al-Qaida-achtergronden.

President Erdogan en Turkije vervangen op zijn minst voorlopig president Bashar al-Assad en zijn regime als de toonaangevende internationale paria.

Het verraad van de heer Trump over de Koerden was zo openlijk en openlijk dat het een golf van sympathie voor de Syrische Koerden opwekte die ze nog nooit eerder hadden genoten.

Ze werden – met goede reden – afgeschilderd als de heroïsche veroveraars van ISIS die door de heer Trump naar Turkse en al-Qaeda-verbonden wolven waren gegooid. Bovendien is er een begrijpelijke angst dat  Mr Trump Isis een nieuw leven heeft gegeven  net toen het op het punt stond te verlopen.

Plots zijn er overal foto’s van ISIS-gevangenen die hun gevangenissen ontvluchten terwijl hun Koerdische bewakers proberen de Turkse opmars te stoppen. De suggestie van de heer Trump dat Turkije, dat slechts enkele jaren geleden de grote toestroom van buitenlandse ISIS-strijders over zijn grenzen naar het kalifaat had getolereerd, de Koerden zou vervangen door ISIS te onderdrukken, leidde tot algemene spot en ontsteltenis.

Lees ook:  Opinie // Waarom zijn Netanyahu, Erdogan, Trump en Orban zo bang voor Soros?

Wat de binnenlandse Turkse publieke opinie betreft, ligt de nadruk nog steeds op Turks militair succes, maar vanaf nu levert dit geen politiek voordeel op voor de heer Erdogan. Hij moet proberen zonder bondgenoten te opereren en wordt onder druk gezet door de VS en Rusland. Turkse troepen en hun Arabische bondgenoten duwen nog steeds vooruit, maar Turkije heeft de diplomatieke en propagandaoorlogen verloren. Uiteindelijk zal het geen andere keus hebben dan een beroemde overwinning en terugtocht te verklaren.Comments

comments