Algemene staking Catalonië, chaos verwacht in Barcelona na nacht van geweld door extreemrechts

Algemene staking Catalonië, chaos verwacht in Barcelona na nacht van geweld door extreemrechts

18 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

In Catalonië wordt het openbare leven vandaag opnieuw ontregeld door stakingen van twee vakbonden. De bonden, die voor de onafhankelijkheid van de regio zijn, hebben de Catalanen opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen de veroordeling van separatistenleiders.

Op de derde avond van de hevige protesten wierpen betogers in Barcelona molotovcocktails en stenen naar de oproerpolitie. 33 mensen werden opgepakt.

Bij hevige rellen in Catalonië in de nacht van woensdag op donderdag zijn minstens tachtig gewonden gevallen. Onder hen bevinden zich 46 politieagenten, melden de Spaanse autoriteiten donderdag volgens persbureau AP. Het was de derde avond van onlusten na de veroordeling van negen separatistenleiders tot lange celstraffen voor hun rol in het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Spaanse en Catalaanse politiek leiders veroordelen het geweld en roepen op tot kalmte. „Dit soort incidenten kunnen we niet laten gebeuren in ons land. Het moet nu meteen ophouden”, zei regiopresident van Catalonië Quim Torra volgens persbureau Reuters. De Spaanse interim-premier Pedro Sánchez benadrukte dat de regering in Madrid zal reageren met „vastberadenheid, rust en eenheid”. Verder zei Sánchez dat hij zich niet wil laten meelokken in een „draaikolk van geweld”.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona kwamen tienduizenden betogers tegenover de oproerpolitie te staan. Een aantal demonstranten stak auto’s en vuilnisbakken in brand en gebruikte die om blokkades op te werpen. Ook gooiden betogers molotovcocktails, stenen, flesjes en vuurwerk naar agenten. De politie heeft 33 arrestaties verricht.

Ze proberen het leven zoveel mogelijk plat te leggen, zegt onze verslaggever ter plaatse. “Ze proberen gebouwen als universiteiten te blokkeren. Het openbaar vervoer ligt plat. Het wordt een dag van chaos.”

Lees ook:  Schandaal uitspraak: gepensioneerden in ziekenhuis geslagen - Somaliërs hoeven niet naar de gevangenis te gaan

De afgelopen dagen gingen duizenden mensen de straat op in de steden Barcelona, Girona en Tarragona. Bij de demonstraties kwam het vaak tot gevechten met de politie. Ook gisteravond en vannacht werden er meer dan 10.000 mensen geteld bij demonstraties in de regio. “Opvallend was dat daarbij groepen extreemrechtse jongeren de straat op gingen, met als doel om de confrontatie aan te gaan met de separatistische jongeren”

(lees onder video’s verder)

De politie slaagde er volgens de lokale media afgelopen nacht wel in om de Catalaanse onafhankelijkheidstrijders en extreemrechtse demonstranten bij elkaar weg te houden. Gisteren doken video’s als het onderstaande filmpje op, waarop te zien is hoe extreemrechtse aanhangers de betogers met knuppels in elkaar slaan.

Miquel Strubell fill 🎗 on Twitter

L’agressió espanyolista, en millor qualitat. https://t.co/FqoxDgmXzQ

Albert Mercadé on Twitter

⚠️ATENCIÓ! Brutal agressió d’un grup de nazis a un jove antifeixista a la cruïlla entre els carrers Balmes i Rosselló de Barcelona. https://t.co/YisCcgpx4Q

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenGio on Twitter

I així han deixat al pobre nano els putus nazis. https://t.co/0RivWe8xxt

Door de aanwezigheid van extreemrechtse actievoerders werd gisteren al gevreesd voor gewelddadige confrontaties en die kwamen er dus ook. In het bovenstaande filmpje, dat gepost werd in een Telegramgroep voor Catalanen, ziet u hoe één man door enkele heethoofden hard aangepakt wordt. Zulke beelden doen nog meer de ronde.

Barcelona verwacht vandaag intussen nog eens 200.000 extra wandelaars. De ‘vredesmarsen’ die drie dagen geleden vertrokken in Girona, Vic, Berga, Tàrrega en Tarragona komen rond de middag via de grote toegangswegen aan in Barcelona. Deelnemers stapten 80 kilometer over drie dagen om deel te nemen aan de nationale betoging.

Meer video’s van het extreemrechts geweld te zien hier

Vanaf 7 uur wordt al veel hinder verwacht voor het verkeer. Het openbaar vervoer -metro, bus en tram- past een minimale dienstverlening toe. In de spits moet de helft van het openbaar transport rijden, in de daluren een kwart. De busdienst tussen de luchthaven van El Prat moet de helft van de ritten garanderen. Het onderwijs werkt op minimumbezetting. De lesbanken op universiteiten zijn al sinds maandag zo goed als verlaten. Elke dag betogen studenten overdag in het stadscentrum.

Intussen laat de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, weten dat de schade na de rellen de stad nu al bijna een miljoen euro bedraagt. In de nacht van woensdag op donderdag staken radicale actievoerders 400 vuilcontainers in brand. De totale schade van de laatste woelige protestnacht wordt geschat op een half miljoen. Bij eerdere protesten werd er ook al voor 320.000 euro schade aangericht en staken actievoerders 250 containers in brand.

De Nederlandse ambassade roept toeristen in Catalonië op om de demonstraties te mijden. “Het gaat er heftig aan toe. Mensen gooien met flessen, stenen, verkeersborden. Je hoeft niet thuis te blijven, maar ga met een grote boog om de demonstraties heen.”

De Spaanse politie heeft vanwege de ongeregeldheden zo’n 2000 extra agenten naar Catalonië gestuurd. Voor de politie is het moeilijk in te schatten waar de demonstraties worden gehouden. “Ze organiseren zich via eigen whatsappgroepen. Daardoor is het steeds een verrassing waar ze nu weer staan.”

Het Hooggerechtshof in Madrid veroordeelde voormalige toppolitici in Catalonië en twee leiders van burgerorganisaties maandag tot celstraffen van alles bij mekaar 100 jaar wegens opruiing. Daarbij ging het om hun rol bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017, dat door de Spaanse justitie verboden was. De hoogste straf was voor voormalig vicepresident Oriol Junqueras, hij moet dertien jaar achter de tralies. Volgens media kunnen de separatisten ten vroegste na een kwart van hun straf vrijkomen.

De Catalaanse minister-president Quim Torra dreigde gisteren met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in de regio in het noordoosten van Spanje. “Als we voor het opstellen van verkiezingsurnes tot 100 jaar gevangenis veroordeeld worden, dan is het antwoord duidelijk: we moeten opnieuw de urnes plaatsen voor onze zelfbeschikking”, stelde Torra in het Catalaanse parlement. Het nieuwe referendum zou er nog deze legislatuur moeten komen.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zijn in Catalonië 97 mensen opgepakt sinds het begin van de manifestaties. Ook zijn 194 agenten gewond geraakt.Comments

comments