Poetin cruciale bemiddelaar voor vrede in het midden-oosten

Poetin cruciale bemiddelaar voor vrede in het midden-oosten

18 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De succesvolle Mideast-tour van president Poetin deze week laat Rusland zien als een geloofwaardige, gerespecteerde en misschien cruciale bemiddelaar voor vrede in de regio. Dit overwicht van Rusland komt als de Verenigde Staten uit zijn failliet beleid komen.

Gedurende de meeste decennia sinds de Tweede Wereldoorlog domineerden de VS de olierijke regio. En het is geen toeval gedurende een groot deel van die periode dat de zogenaamde Pax Americana allesbehalve vredig was. Dat komt omdat het buitenlands beleid van Washington hoofdzakelijk wordt aangedreven door imperialistische doelstellingen van controle en overheersing, waarvoor een zero-sum modus operandi vereist is.

De VS heeft ofwel klanten die zij “bondgenoten” en “partners” noemen; of het richt zich op niet-conforme landen voor regime-verandering. Hieruit volgt dat het Midden-Oosten onder deze Amerikaanse orde-wanorde een bijwoord is geweest voor conflicten, sektarisme en eindeloze oorlogen. Washington is de bron van strijd en vernietiging vanwege het nastreven van unilaterale doelstellingen om het rijk te bevredigen. De zelfverheerlijking en projectie van “nobele leider van de vrije wereld, democratie en rechtsstaat” is slechts een waanvoorstelling van de werkelijkheid door de VS en hun westerse trawanten, inclusief de plichtmatige bedrijfsmedia die als propagandasysteem fungeren.

De geopolitiek van Rusland wordt daarentegen aangedreven door multilateralisme en naleving van het internationale recht. Moskou heeft herhaaldelijk de beginselen van respect voor de nationale soevereiniteit afgekondigd, zoals vastgelegd in het in 1945 opgestelde Handvest van de Verenigde Naties. Het buitenlands beleid van Rusland is niet imperialistisch, het is mutualistisch. Dit is te zien aan de manier waarop Rusland, samen met China en anderen, veel landen heeft aangespoord om samen te werken voor economisch partnerschap en ontwikkeling. Het gevolg is dat de militaire doctrine van Moskou in de eerste plaats gebaseerd is op verdediging. Voor de VS en haar imperialistische relatie tot de wereld draait het militarisme allemaal om aanstoot en agressie, omdat haar macht berust op overheersing en onderwerping van anderen om haar belangen te behartigen.

Lees ook:  FRANKRIJK: Gelekt intel rapport beweert dat 150 Franse (NO GO Zone) buurten worden beheerd door radicale islamitische extremisten

Maar eerder of later worden zelfs veronderstelde bondgenoten van de VS wantrouwend en vervreemd van Washington. Het eigenbelang van de Amerikaanse macht houdt noodzakelijkerwijs dubbelhartigheid en verraad in. Een goed voorbeeld is de manier waarop de regering-Trump de Koerdische ‘bondgenoten’ in Syrië zonder pardon heeft verlaten; of de manier waarop Washington wenkbrauwen bondgenoten zoals Turkije veronderstelde wanneer ze uit de pas lopen.

De onhandelbaarheid van Washington lijkt duidelijker te zijn geworden onder de regering Trump. Maar dat is niet per se te wijten aan Trump. Het is een manifestatie van Amerikaanse hegemonische macht op het afnemen. Een dergelijk beleid is onhoudbaar en een anathema voor de behoeften van het Midden-Oosten en de rest van de wereld aan samenwerking, multilateralisme, respect voor soevereiniteit en diplomatie.

Het wereldformaat van Rusland is gegroeid in overeenstemming met de toenemende relevantie van de geopolitieke visie die het omarmt en praktiseert.

Toen president Vladimir Poetin deze week werd begroet in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, was het overduidelijk het hoge respect dat de Russische leider had. Dat ondanks het feit dat Rusland de Syrische regering krachtig heeft gesteund om een ​​regime-change oorlog te verslaan, wiens anti-regeringskrachten werden gesteund door de Saoedi’s en Emiraten. Hun financiële verliezen door het sponsoren van die rampzalige oorlog zijn ongetwijfeld kolossaal. Maar er was deze week geen huiver van de Arabische heersers naar Poetin. In tegendeel zelfs.

Lees ook:  The Coming Post-COVID Anarchy: wereldwijde demonstraties zijn begonnen

Rusland heeft ook stand gehouden in het ondersteunen van Iran en zijn soevereine rechten. Het decennia lange antagonisme tussen Iran en de Saoedi’s en andere Arabische Perzische Golfkoninkrijken is grotendeels een gevolg van het Amerikaanse beleid van verdeel en heers. Ondanks de steun van Moskou aan Teheran, was dit duidelijk geen oorzaak van animus van de Saoedische en Emiratische heersers.

Door Syrië te verdedigen – een oude bondgenoot van Rusland – heeft Moskou ook Israël gewaarschuwd voor verdere agressie. De installatie van S-300 luchtverdedigingssystemen in Syrië is het bewijs van de stevigheid van Rusland. Toch onderhoudt de Israëlische leider Benjamin Netanyahu nog steeds nauwe persoonlijke relaties met Poetin. Net als bij de Arabische heersers, kan Israël tegengestelde opvattingen hebben ten opzichte van die van Rusland, maar ze weten tenminste waar Moskou staat voor geopolitieke zaken. Dat zorgt op zijn beurt voor wederzijds respect en een bereidheid om te onderhandelen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een ander voorbeeld van een leider wiens doelstellingen van het buitenlands beleid botsten met die van Rusland tijdens de oorlog in Syrië. Ankara steunde de illegale campagne voor het veranderen van het regime die werd aangemoedigd door Washington en zijn NAVO-klanten. Turkije verloor, net als de Soennitische Arabische regimes, zijn gok. En het was Rusland dat dat bittere verlies veroorzaakte toen Poetin de militaire interventie vanaf eind 2015 beval om de Syrische bondgenoot van Moskou te verdedigen. Het consistente principe is er een van respect voor soevereiniteit en internationaal recht. Uiteindelijk moeten alle landen zich aan dat politieke principe houden, of anders heerst chaos, dubbelhartigheid, verraad en oorlog. In plaats van de win-winsituatie van Amerika, streeft Rusland naar win-win.

Lees ook:  Trump reageert op een dodelijke schietpartij in Portland door de Democraten de schuld te geven - en roept op tot de Nationale Garde

Dat is de reden waarom Rusland de bevoegdheid heeft gekregen om een ​​”diplomatiek meesterwerk” in Syrië te maken, zoals SCF-schrijver Federico Pieraccini het deze week welsprekend uitdrukte . De Syrische oorlog eindigt met het herstel van de territoriale integriteit van Syrië dankzij de defensieve militaire macht van Rusland en zijn diplomatieke behendigheid. De rol van Rusland als machtsmakelaar in het Midden-Oosten is effectief omdat het door iedereen wordt gerespecteerd – zelfs door tegenstanders – vanwege zijn eerlijke en consistente naleving van de beginselen van het internationale recht.Comments

comments