Boris Johnson’s Brexit “Verraad”: kies een clown, verwacht een taart in je gezicht

Boris Johnson’s Brexit “Verraad”: kies een clown, verwacht een taart in je gezicht

19 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

“We hebben een deal!”,  Zei  de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, op 17 e  oktober, na intensieve onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Juncker verwees naar een nieuw ontwerpverdrag over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). 

Maar vroege rapporten suggereren dat de Britse premier (PM) Boris Johnson heeft alleen maar  herkauwt rampzalig terugtrekkingsakkoord voormalig premier Theresa May’s. De hardcore Brexiteers binnen en zonder de Conservative and Unionist Party (Tories) zullen niet tevreden zijn. Toen May haar verdrag drie keer eerder dit jaar als wetsvoorstel aan het Britse parlement presenteerde, verloor ze bij elke gelegenheid. Het eerste verlies van mei was het  grootste  in de parlementaire geschiedenis:  432 tegen, 202 voor. Toen May eenmaal aftrad, brachten de Tory-parlementsleden hun keuze van opvolger, en daarmee de nieuwe premier voor het hele land (zonder algemene verkiezingen), in tweeën: Boris Johnson of Jeremy Hunt.

Johnson (BoJo de  racistische clown ) won de wedstrijd. Hij werd gekozen door  92.153  grassroots-leden van de Britse Tories – of ongeveer 0,13 procent van de Britse bevolking – vergeleken met Hunt, die 46.656 stemmen won. Het gaat niet alleen om de cijfers. De Tory grassroots zijn ideologisch in de minderheid. Slechts een maand voordat BoJo werd gekozen, werden Tory-leden ondervraagd. Vierenvijftig procent (vergeleken met 36 procent)  zei  dat ze liever de Unie (van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) opofferen dan Brexit op te offeren. De afsplitsing van de officiële lijn – dat de bestaansreden van de Tories   is om de Unie te beschermen – toont aan dat Tory-leden van de basis Little Little zijn. Dit wordt gecompliceerd door het feit dat de  meerderheid van Schotten en Noord-Ieren die stemden in het EU-referendum 2016 stemden voor Groot-Brittannië om in de EU te blijven.

BOJO DE STERKE KEREL

Een tijdje waren de Tories tevreden met strompelen tot 2022 toen het Verenigd Koninkrijk een algemene verkiezing bij wet moest houden. Maar toen de Brexit-partij langskwam, had de rechtse Tory-stemming voor het eerst de kans om te worden verdeeld in een algemene verkiezing. Deze perfecte storm viel samen met een schandaal met betrekking tot de bereidheid van Groot-Brittannië onder premier Theresa May om Amerikaanse beveiligingsregelingen te verraden door mogelijk een deel van het Britse 5G-netwerk aan China te verkopen en daarmee mogelijk de Five Eyes Alliance in gevaar te brengen. In juli was mei verdwenen. De Tory-parlementsleden en grassroots besloten BoJo te steunen omdat ze geloofden dat hij sterk genoeg was om het VK zonder een deal uit de EU te dwingen, en daarmee de Brexit-partij van de Brexit-partij te zijn. Deze stoere houding gaf BoJo en de Tories een  enorme veerkracht in de peilingen (hoewel een lagere in werkelijkheid dan de reeds lage tussentijdse goedkeuringsclassificatie van Theresa May  ) en  weerstond  de verkiezingsdreiging van de nieuwe Brexit-partij, die nog geen zetel in het Parlement zal winnen.

Na het  lekken  van geheime documenten (Yellowhammer) die een potentiële ramp voorspelden in het licht van een no-deal Brexit, poseerde BoJo voor de camera’s voor nieuwe afgestudeerden van de politie. Laat aangekomen en een eerdere overeenkomst overtreden (dat hij de foto niet in een politieke toespraak zou veranderen), werd BoJo  publiekelijk bekritiseerd  door hoofdcommissaris John Robins. Een afgestudeerde  viel bijna flauw  in de hitte tijdens BoJo’s speech, waardoor hij bleef wachten. Na deze politiestaat, optiek voorafgaand aan de verkiezingen, gaf BoJo een   antwoord van één woord , “Nee”, in het verslag in het parlement op verzoek van Labour-parlementslid Ian Murray of hij de wet zou gehoorzamen (de Benn Act) en een verlenging zou zoeken om te voorkomen dat het VK de EU zonder een deal verlaat. De koningin zelfs juridisch advies ingewonnen  over hoe BoJo te ontslaan nadat het Schotse Court of Session oordeelde dat hij haar had  “misleid”  toen hij probeerde het Parlement gedurende vijf weken te sluiten om controle op zijn Brexit-beleid te voorkomen. Het Britse Hooggerechtshof  oordeelde dat  de kennelijke prorogatie nietig was. BoJo vertelde het publiek ook dat hun gekozen vertegenwoordigers hun vijanden zijn (net zoals Theresa May  maanden eerder had ) en dat alleen hij en zijn uiterst rechtse kabinet de echte Brexiteers zijn die de wil van het volk uitvoeren.

NOORD-IERLAND

De hard-man houding was bedoeld om steun van de Brexit-partij te stelen in het geval van een algemene verkiezing. De belangrijkste obstakels voor de deal van Theresa May vanuit de Tory-partij waren een tiental hardcore Brexiteers binnen de Eurosceptic European Research Group (ERG), en de provinciale Democratische Unionistische Partij (DUP) in Noord-Ierland (NI) die zetels heeft in de gedecentraliseerde Vergadering Parlement in Stormont in NI en in het Lagerhuis in Westminster.

Momenteel heeft de DUP 38 zitplaatsen in Stormont en 10 in Westminster. Het grootste probleem voor Brexiteers is dat de soevereine Republiek Ierland (RoP) lid is van de EU en lid wil blijven van de EU. Het eiland RoP heeft een grens met het eiland Groot-Brittannië via het NI-grondgebied van Groot-Brittannië. Dit is een probleem voor Brexiteers omdat de door de VS bemiddelde Good Friday-overeenkomst (1998) republikeinen die in NI wonen en unionisten die daar wonen susten door NI deel van Groot-Brittannië te houden, maar ook een open grens  met de RoI eisen  . Als het VK niet langer lid is van de EU, zouden de douanecontroles op goederen en diensten de Goede Vrijdag-overeenkomst schenden omdat dit een “harde grens” (dwz grensinfrastructuur) tussen NI en de RoI zou betekenen.

Lees ook:  'Donkere dag voor internetvrijheid': EU keurt controversiële auteursrechthervorming goed

Voor de DUP, die hard-rechtse, unionisten vertegenwoordigt in de gedelegeerde assemblee van NI, was het verdrag van mei onaanvaardbaar omdat het NI anders behandelde dan de rest van het VK; hardcore unionisme is een van de weinige methoden van de DUP om in eigen land stemmen te winnen. Als de DUP zijn toewijding aan unionisme zou opgeven, riskeert hij straf bij de peilingen. DUP-stemmen in Westminster voor een Brexit-deal zijn cruciaal voor de Tories, omdat de Tories in 2017 hun meerderheid verloren in een snelle algemene verkiezing en de DUP ombrachten met  £ 1 miljard  om hen te ondersteunen in een vertrouwensovereenkomst. Tenzij BoJo genoeg Labour-rebellen kan krijgen om te stemmen voor zijn nieuwe ontwerpverdrag, heeft hij de steun van de DUP en de ERG nodig. Dit is zelfs nog noodzakelijker omdat BoJo  ontslagen is 21 van zijn eigen parlementsleden voor het stemmen tegen hem bij het zoeken naar een Brexit-extensie.

De mei-EU-oplossing voor de problematische kwestie van het nakomen van de Goede Vrijdag-overeenkomst in een Brexit-scenario was een onderhandeld protocol van Noord-Ierland (“de backstop”). Maar het advies van de Britse procureur-generaal, Geoffrey Cox,  bevestigde  wat de ERG en DUP vreesden, dat de backstop het potentieel had om het VK in een douaneregeling te houden en dus onder een vorm van regulerende controle van de EU. Donald Trump  zei  dat de mei-deal de VS ervan weerhield om die belangrijke ‘vrijhandel’-deal met een post-Brexit-Brittannië te ondertekenen. BoJo’s retorische standpunt was dat als de EU niet zou capituleren voor Britse eisen (‘compromis’), het Verenigd Koninkrijk zou vertrekken zonder een deal. Dit werd gescand door de Benn Act, die BoJo dwingt om verlenging te zoeken als het Parlement het nieuwe ontwerpverdrag niet goedkeurt.

DINGEN VALLEN UIT ELKAAR

Maar de vroege rapporten over het nieuwe ontwerpverdrag suggereren dat BoJo zich eenvoudigweg had “overgegeven” aan de eisen van de EU – zoals de hard-rechtse, Little Englanders naar echt compromis verwijzen – en het mislukte plan van May had herzien. Tory MP en ERG-lid Iain Duncan Smith feliciteerden BoJo bijvoorbeeld aanvankelijk met het feit dat hij PM was geworden in de veronderstelling dat BoJo verplichtingen voor een hardcore Brexit zou nakomen,  zeggende  op 25 juli: “de EU zal hebben geluisterd en zich gerealiseerd dat de dagen van smeekbede zijn voorbij.”Maar later op 16 th  oktober Smith  verluidt  ‘explodeerde’toen hij vernam dat BoJo de ERG en de DUP had verraden door toe te geven aan de EU-eisen.

De Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier,  zei  dat NI volgens het May-BoJo-herverdelingsverdrag “een beperkt aantal EU-regels zal volgen, met name met betrekking tot goederen”; het VK moet ervoor zorgen dat de EU-douaneregels in NI worden nageleefd; NI blijft een toegangspunt voor EU-goederen; niet-EU-verhandelde goederen die geacht worden het risico te lopen de EU-interne markt via NI binnen te komen, moeten EU-tarieven betalen; De btw zal concurrentieverstoringen voorkomen (wat kan betekenen dat Groot-Brittannië zijn btw-regels moet wijzigen in het geval de EU deze oneerlijk concurrerend acht); en ten slotte zal de gedelegeerde Assemblee in NI, die bestaat uit republikeinen en unionisten, uiteindelijk over deze regelingen kunnen stemmen “met gewone meerderheid”.

Dit is een serieus probleem voor de DUP en ideologische leden van de ERG omdat niet alleen NI ideologisch in EU-regelingen wordt gevangen, het betekent ook dat NI  de facto  na 4 jaar opnieuw in de EU-regelingen zou kunnen worden opgenomen, op basis van een eenvoudige stemming tijdens de NI-vergadering als republikeinen (die in de EU willen blijven en zo dicht mogelijk bij de RoI-regels willen blijven) een meerderheid winnen. De oude DUP-vijand in NI, Sinn Féin (republikeinen), zou door de DUP en zijn kiezers worden gezien als te veel macht over de toekomst van het VK. Voor hen is de “overgave” van BoJo mogelijk een Britse overgave aan het Ierse terrorisme (laat staan ​​de historische steun  van de DUP  voor unionistisch terrorisme).

De DUP  verklaarde  dat deze regeling voor hen niet acceptabel was. De ERG op het moment van schrijven is gesplitst, waarbij sommigen als  Steve Baker  hun steun lijken te veronderstellen op de mogelijkheden van “vrijhandel” en anderen zoals Andrew Bridgen  die  hun voorlopige steun lijken te baseren op meer ideologische gronden, namelijk het houden van NI deel van de Unie. ; die, zoals hierboven opgemerkt, veel grassroots Tories bereid zijn te verlaten. Wat betreft de helft van de ERG en wat de DUP betreft, heeft BoJo ze onder de bus gegooid: onder een van de grote, rode Londense bussen die hij beweert te genieten van schilderen.

GEVOLGTREKKING

BoJo heeft de  reputatie  een leugenaar en een buffoon te zijn. Hij heeft ook een staat van dienst van het veranderen van gedachten en een opportunist zijn; bijvoorbeeld het schrijven van  twee artikelen, één pro-blijf, één pro-verlof, en kies op het laatste politiek opportuun moment om het pro-verlof-artikel te publiceren. BoJo heeft nu gematigde parlementsleden bang gemaakt om elke deal te steunen uit angst voor een no-deal alternatief, wat nooit zou gebeuren, presenteerde ze de deal van May en nam de eer op voor al het werk dat het team van May deed voor twee-op-een halve jaren. Dachten degenen in de ERG en DUP, en degenen bij de Tory-grassroots die dreigden over te lopen naar de Brexit-partij, echt dat ze konden vertrouwen op een leugenachtige nar om een ​​harde Brexit te forceren? Zoals iemand op sociale media schreef ten tijde van de verkiezing van BoJo tot leider van de Tories en dus premier van Groot-Brittannië: kies een clown, verwacht een taart in je gezicht.Lees ook:  DOOFPOT JORIS DEMMINK LIJKT OP DE JEFFREY EPSTEIN KINDERMISBRUIK-ZAAK

Comments

comments