Brexit: ‘Super Saturday’ draait uit op sisser, geen stemming over deal

Brexit: ‘Super Saturday’ draait uit op sisser, geen stemming over deal

19 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

In het Britse Lagerhuis is het zaterdag niet tot een stemming gekomen over het nieuwe brexitakkoord dat de regering deze week bereikte met de Europese Unie. Dat was nochtans wel de bedoeling maar een vandaag aangenomen amendement heeft daar een stokje voor gestoken. Het Britse parlement verplicht premier Boris Johnson (Con.) nu om een nieuw uitstel van de Brexit te vragen aan Brussel.

Op de valreep bereikten Johnson en co donderdag een voorakkoord met de Europese Unie over het vertrek van de Britten. Normaliter had het Britse Lagerhuis op ‘Super Saturday’ gestemd over de nieuwe deal, maar zo ver kwam het niet. De parlementsleden stemden wel over een amendement ingediend door Oliver Letwin, een vroegere minister van de Conservatieve partij die onlangs uit de partij werd gezet.

Reuters Top News on Twitter

Prime Minister Boris Johnson defiant after British parliament votes to force #Brexit delay https://t.co/f4et8mMZdY

Johnson houdt voet bij stuk: “Geen nieuw uitstel vragen”

Bedoeling van het ‘Letwin-amendement’ is dat het parlement pas kan beslissen over de eigenlijke deal wanneer alle bijhorende wetgeving is goedgekeurd. Eerst zal het parlement dus alle wetten die de gevolgen van de brexit regelen, moeten goedkeuren, alvorens het nieuwe EU-voorakkoord op de agenda kan staan. Dat maakt een ‘zachte’ Brexit vóór de deadline van 31 oktober onwaarschijnlijk, waardoor Johnson een nieuw uitstel moet vragen aan Brussel. 322 parlementsleden stemden voor het amendement, 306 tegen.

Letwin zelf stelde in het Lagerhuis dat hij in ieder geval achter de deal van Johnson staat. Met het amendement wil hij naar eigen zeggen een “verzekering” inbouwen die een harde Brexit op 31 oktober moet vermijden.

Een nieuw uitstel vragen is Johnson voorlopig echter nog niet van plan. “Ik zal geen uitstel vragen aan de EU en er is geen wet die mij daartoe verplicht”, klinkt het fel bij de premier in een eerste reactie. “Het beste voor het VK en de EU is een vertrek op 31 oktober.”

𝗦𝗖𝗘𝗣𝗧𝗥 on Twitter

Er is een #Brexit-voorakkoord bereikt tussen de #EuropeseCommissie en de regering van #BorisJohnson. Zal dit akkoord het nu wel halen? https://t.co/dOv2Fraz7c

Steun deze website en steun het vrije alternatieve nieuws zonder censuur:
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Comments

comments